menu: rubrieken, zoeken & meer

Corona Spanje: 3.594 nieuwe positieven en 47 sterfgevallen in 24 uur tijd

Corona Spanje: 3.594 nieuwe positieven en 47 sterfgevallen in 24 uur tijd
Beeld: 123rf

Corona Spanje: 3.594 nieuwe positieven en 47 sterfgevallen in 24 uur tijd

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op woensdag 26 augustus zijn er volgens de gegevens van het Ministerie van Volksgezondheid 7.296 nieuwe corona-positieven bijgekomen waarvan 3.594 de afgelopen 24 uur. Er overleden ook 47 mensen met of als gevolg van het coronavirus de afgelopen 24 uur terwijl dat 125 doden de afgelopen 7 dagen waren in Spanje.

ATTENTIE: Dit artikel is niet om paniek te zaaien of angst te verspreiden maar het is korte informatie in het Nederlands van de officiële Spaanse informatie over de positieven, corona-doden en brandhaarden, iets waar veel van onze lezers om vragen. De informatie die hier te lezen is wordt gehaald van diverse websites zoals Spaanse kranten (El Pais, El Diario en RTVE) maar vooral de officiële website van het Ministerie van Volksgezondheid. KLIK HIER om die website te bezoeken.

Volgens de definitie van het ‘Ministerio de Sanidad’ wordt er over een corona-brandhaard of corona-uitbraak gesproken als er sprake is van 3 of meer positief geteste personen en er sprake is van een epidemiologische link tussen deze personen. Als gesproken wordt over positief getest geldt altijd een PCR-test en niet de zogenaamde sneltests.

Er zijn op dit moment veel positieven omdat men nu veel meer en sneller PCR-tests uitvoert dan in maart/april maar kan er nog niet gesproken worden van een ernstige situatie in de ziekenhuizen omdat het aantal patiënten vele malen lager is dan aan het begin van de corona-crisis.

In de meeste gevallen gaat het bij de positieven in Spanje om asymptomatische besmettingsgevallen waarbij de besmette of positief geteste personen geen corona-symptomen vertonen maar wel het coronavirus kunnen verspreiden. De meeste positieven ontwikkelen geen of slechts milde symptomen. Het is echter wel belangrijk om deze positieven te isoleren, in quarantaine te plaatsen en een contactonderzoek te verrichten.

Cijfers woensdag 26 augustus

Het Ministerie van Volksgezondheid heeft de nieuwe dagcijfers bekend gemaakt die in dit geval betrekking hebben op de afgelopen 24 uur. Er wordt gesproken over 7.296 nieuwe positief geteste personen waarvan er 3.594 de afgelopen 24 uur zijn getest.

Van de 3.594 geregistreerde nieuwe positief geteste personen werden er maar liefst 1.513 gemeld in de Madrid regio (het dubbel van de dag daarvoor), 370 in Andalusië, 316 in Aragón, 290 op de Canarische Eilanden, 171 in Galicië, 165 in Catalonië, 151 in Baskenland en 121 in Navarra. De gegevens van de Valencia regio ontbreken deze woensdag vanwege technische storingen.

De cijfers die HIER (PDF) te downloaden zijn laten zien dat er de afgelopen 14 dagen 82.871 nieuwe corona besmettingen of positieven bij zijn gekomen terwijl dat aantal de afgelopen 7 dagen 41.287 was. 

Op dit moment is het totaal aantal positief geteste personen sinds het begin van de corona-crisis in Spanje gestegen naar 419.849 personen. De afgelopen zeven dagen zijn er volgens de gegevens ook 129 overleden met of als gevolg van het coronavirus waardoor het totaal volgens het Ministerie is gestegen naar 28.971 corona-doden.

Het aantal sterfgevallen is niet het echte aantal corona-doden omdat veel mensen overleden zijn zonder dat getest werd of zij besmet waren of niet. Er zijn ook andere cijfers in omloop die spreken over meer dan 40.000 doden.

De afgelopen 7 dagen moesten er in Spanje 1.514 personen opgenomen worden in ziekenhuizen waardoor het totale aantal sinds het begin van de corona-crisis steeg naar 132.549 patiënten. Daarvan werden er de afgelopen 7 dagen 102 opgenomen op de intensive care waardoor dat aantal steeg naar 12.172 ic-patiënten sinds de aanvang van de corona-crisis.

KLIK HIER voor de evolutie van het coronavirus per autonome regio en KLIK HIER voor deze cijfers per Spaanse provincie. Let op, deze cijfers zijn tot 16 augustus bijgehouden en zullen binnenkort wel geactualiseerd worden door het Ministerie van Volksgezondheid en het Centro Nacional de Epidemiología.