menu: rubrieken, zoeken & meer

Verboden te roken op alle openbare plaatsen op de Balearen

Verboden te roken op alle openbare plaatsen op de Balearen
Beeld: Europa Press

Verboden te roken op alle openbare plaatsen op de Balearen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – De regionale overheid op de Balearen eilanden heeft nieuwe corona-maatregelen aangekondigd nadat bekend werd dat het aantal positief geteste personen in 24 uur tijd met 908 is gestegen en er inmiddels de afgelopen weken 6 personen overleden zijn als gevolg van of met het coronavirus. De nieuwe maatregelen zullen gelden vanaf 28 augustus en komen bij de reeds bestaande corona-maatregelen die of blijven bestaan of worden aangepast. 

Terwijl er op dit moment op de Balearen eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera 2.227 personen besmet zijn met het coronavirus of in ieder geval positief getest zijn met een PCR-test, er 27 nieuwe ziekenhuispatiënten bijkwamen waarvan 4 op de intensive care en er nu 279 personen in ziekenhuizen liggen en 37 op de ic-afdelingen, heeft men nieuwe maatregelen aangekondigd op de Balearen.

Roken

Zo mag er vanaf 28 augustus niet meer gerookt worden op openbare plaatsen, ongeacht of de 2 meter afstand gewaarborgd kan worden. Dat is dus anders en extremer dan de tot nu toe geldende maatregel dat er niet gerookt mocht worden als de 2 meter afstand niet gewaarborgd kon worden. Vanaf nu mag er gewoon niet meer gerookt worden op straat, pleinen, terrassen etc.

Mondkapje

Het dragen van een mondkapje wordt altijd verplicht, iets wat nu al geldig was maar dat wordt uitgebreid naar alle werkplekken. Dus tijdens het werk moet een mondkapje gedragen worden. Dit geldt niet als de werkzaamheden in de open lucht plaatsvinden en er voldoende afstand gehouden kan worden. 

Het mondkapje is ook altijd verplicht bij sportieve en culturele evenementen en tijdens het wandelen op de boulevards langs de kust. Het wordt aangeraden om een mondkapje te dragen wanneer er een familiebijeenkomst in besloten kring plaatsvindt.

Andere maatregelen

  • Eten en drinken wordt tijdens sportieve en culturele evenementen verboden. Dit verbod geldt ook in het openbaar vervoer.
  • Stranden en stadsparken worden elke avond gesloten en er mag geen gebruik van worden gemaakt.
  • Het aantal aanwezige personen in bars en restaurants wordt teruggebracht naar 50% van de normale toegestane capaciteit.
  • Het aantal aanwezige mensen bij weekmarkten, bruiloften, begrafenissen etc. wordt teruggebracht.
  • Familiebijeenkomsten en samenscholen met vrienden mag nog maar met maximaal 10 personen. Aangeraden wordt om dat met minder mensen te doen.

Deze nieuwe regels zullen gelden vanaf 28 augustus wanneer deze gepubliceerd worden in de regionale staatskrant ‘Boletin Oficial de las Islas Baleares (BOIB)’