353.200 Spanjaarden hebben zich als resident in het Verenigd Koninkrijk geregistreerd

353.200 Spanjaarden hebben zich als resident in het Verenigd Koninkrijk geregistreerd
Beeld: 123rf

353.200 Spanjaarden hebben zich als resident in het Verenigd Koninkrijk geregistreerd

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Volgens de cijfers hebben 353.200 personen met de Spaanse nationaliteit zich als resident ingeschreven in het speciale registratiesysteem voor EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk, het ‘EU Settlement Scheme (EUSS)’. In totaal zijn er meer dan 6 miljoen aanmeldingen binnengekomen van EU-burgers.

In 54 procent van de ingeschreven Spanjaarden gaat het om personen die al voor de Brexit en minstens vijf jaar voor 31 december 2020 in het VK woonden, de zogenaamde ‘settled status’. In 43 procent van de gevallen gaat het om Spanjaarden die minder dan vijf jaar voor de Brexit in het VK woonden, de ‘pre-settled status’. In 3 procent van de gevallen werden Spanjaarden afgewezen en konden zij zich niet inschrijven.

Weliswaar heeft het VK zich via de Brexit afgescheiden van de Europese unie, de EU-burgers kregen tot 30 juni de tijd om zich in te schrijven in het Speciale registratiesysteem. Op 31 maart 2019 stonden er nog 304.310 Spanjaarden geregistreerd maar dat was op 30 juni 2021 gestegen naar 353.200 Spanjaarden.

Het aantal Spanjaarden is relatief klein want in totaal heeft de Britse overheid 6.015.400 aanvragen binnengekregen. 52 procent stond al vijf jaar voor de Brexit als inwoner geregistreerd (settled), 43 procent na de Brexit of minder dan vijf jaar (pre-settled) en in 4 procent van de gevallen werd de inschrijving afgewezen. 483,200 aanvragers wachten nog op een antwoord.

Spanjaarden zijn de vijfde nationaliteit wat betreft registratie, na de Polen met 1.091.500 personen, Roemenen met 1.067.200 personen, Italianen met 545.600 personen en Portugezen met 414.100 personen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.