menu: rubrieken, zoeken & meer

Een derde corona-vaccinatie nog niet uitgesloten in Spanje

Een derde corona-vaccinatie nog niet uitgesloten in Spanje
Beeld: Twitter

Een derde corona-vaccinatie nog niet uitgesloten in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er wordt wereldwijd over gediscussieerd en in sommige landen heeft men de beslissing al genomen. We hebben het over een derde corona-vaccinatie om een betere bescherming te bieden tegen de nieuwe corona-varianten zoals de nu snel om zich heen grijpende Delta-variant en de mogelijkheid dat de gewenste groepsimmunitiet niet bereikt gaat worden. Ook de Spaanse minister van Volksgezondheid Carolina Darias heeft bevestigd dat de kans groot is dat in bepaalde groepen personen of bij iedereen een derde corona-vaccinatie nodig zal zijn.

Personen die gevaccineerd worden met Pfizer, Moderna of AstraZeneca krijgen twee vaccinaties terwijl dat in het geval van het Janssen-vaccin een prik is. Maar wereldwijd wordt nu gediscussieerd over een mogelijke derde prik om een betere bescherming te bieden tegen de nieuwe corona-varianten. En ook in Spanje houdt men zich bezig met deze discussie waarbij men zich altijd houdt aan de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie, het Europees Geneesmiddelenbureau en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding.

De Volksgezondheidsminister Carolina Daris heeft al vaker aangegeven dat de kans groot is dat een derde corona-prik nodig zal zijn in de toekomst. Daarbij wordt er zelfs gesproken over mogelijk een jaarlijkse vaccinatie, net zoals bij de griepprik. Inmiddels heeft Spanje aan de hand van de Europese Commissie nieuwe contracten met Pfizer en Moderna getekend voor miljoenen corona-vaccins de komende twee jaar.

In de Verenigde Staten, Israël en Hongarije krijgt iedereen een derde corona-prik terwijl dat in Duitsland en Frankrijk alleen zal gelden voor de bevolking vanaf 65 jaar terwijl in het Verenigd Koninkrijk de kwetsbare inwoners een derde prik zullen krijgen. In Spanje zijn er ook diverse regionale overheden zoals in de Madrid regio, castilië en León, Galicië en Catalonië waar men een derde prik bij een bepaalde bevolkingsgroep wil geven.

Spanje zit op dit moment echter niet op dezelfde lijn met specialisten van het Europees Geneesmiddelenbureau die juist aangeven dat er op dit moment geen bewijzen zijn dat een derde vaccinatie nodig zal zijn. Maar Spanje wil zich natuurlijk wel voorbereiden en de inwoners van het land de best mogelijke bescherming bieden door zich te mengen in de internationale discussie over een mogelijke derde corona-prik.

Vooralsnog is er niets zeker en bereidt Spanje zich voor op wat eventueel kan komen. Inmiddels zijn er meer dan 31,9 miljoen inwoners van Spanje volledig gevaccineerd wat bijna 67,3 procent is. Het doel is 70 procent tegen het einde van de zomer en er is een kans dat dit gehaald gaat worden. Daarna is het doel 100 procent van de bevolking gevaccineerd te hebben maar de vraag is of dat gehaald kan worden.