Search
menu
Search

De vijf steden met de meeste toeristenmassa in Spanje

De vijf steden met de meeste toeristenmassa in Spanje
Beeld: via 123rf

De vijf steden met de meeste toeristenmassa in Spanje

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Toeristische overlast is een terugkerend thema in de zomermaanden, en Spanje wordt er zwaar door getroffen. Hoewel het moeilijk is om definitieve cijfers te geven, is de beste manier om de omvang van het probleem te bepalen door het aantal bezoekers dat elke stad ontvangt te delen door het aantal inwoners.

Op basis van een ranglijst van Holidu, aangevuld met gegevens uit lokale volkstellingen, het statistische jaarboek van het INE 2022 en de Euromonitor Top 100 City Destinations Ranking, zijn de vijf Spaanse steden met de meeste toeristische overlast als volgt: Barcelona, Palma de Mallorca, Granada, Marbella en Madrid.

De verhoudingen variëren van 7,6 toeristen per inwoner in Barcelona tot 4,4 in Madrid, ongeveer de helft. Palma ligt dicht bij Barcelona, met 7,4, maar met de helft van de bevolking, en de Andalusische steden Granada en Marbella bevinden zich op een niveau dat dicht bij dat van Madrid ligt. In ieder geval zijn ze allemaal nog ver verwijderd van Europese bestemmingen als Dubrovnik en Venetië, met respectievelijk 36 en 21.

Bij het kiezen van een bestemming voor de zomervakantie van 2023, kiest de Spanjaarden in 20% van de gevallen een al bekende bestemming. Zo is het ontbreken van overlast een belangrijk argument, met 10%, bij het kiezen van een bestemming, volgens een onderzoek van ObservaTUR.

Toeristische overlast in steden

  • Barcelona: 12,4 miljoen toeristen op 1.636.762 inwoners: 7,6 toeristen per inwoner.
  • Palma de Mallorca: 3,1 miljoen toeristen op 415.940 inwoners: 7,4 toeristen per inwoner.
  • Granada: 1 miljoen toeristen op 228.682 inwoners: 4,7 toeristen per inwoner.
  • Marbella: 673.201 toeristen op 150.725 inwoners: 4,5 toeristen per inwoner.
  • Madrid: 14,7 miljoen toeristen op 3,3 miljoen inwoners: 4,4 toeristen per inwoner.
peniscola 3
Spaanse bestemmingen die slachtoffer zijn van het massatoerisme
Het toerisme is belangrijk voor de Spaanse economie, maar er zijn plaatsen die zo populair zijn bij toeristen dat er sprake is van massatoerisme, zoals deze …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud