Search
menu
Search

Eerste belangrijke huis van Antoni Gaudí Casa Vicens opent deze herfst na 130 jaar haar deuren voor het publiek

Oeps ... foto ontbreekt!

Eerste belangrijke huis van Antoni Gaudí Casa Vicens opent deze herfst na 130 jaar haar deuren voor het publiek

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Gaudí fans opgelet! Vanaf deze herfst in oktober op 19 november is het mogelijk het eerste belangrijke bouwwerk van de architect Antoni Gaudí te bezoeken. Gedurende 130 jaar kon de woning gelegen in de Gràcia wijk van de Catalaanse hoofdstad Barcelona alleen gefotografeerd worden van de buitenkant en was een bezoek niet mogelijk omdat het een privé woonhuis was. In 2014 echter werd Casa Vicens door de MoraBanc uit Andorra voor 30 miljoen euro gekocht waarna men nog eens 4 miljoen euro investeerde om de woning te restaureren.

De Casa Vicens zal dit jaar herfst dan eindelijk, na 12 maanden vertraging, haar deuren open voor het publiek waarna het mogelijk zal zijn het achtste Unesco monument van Barcelona te bezoeken. Op 19 november zal het Gaudí huis haar deuren openen voor het publiek maar buurtbewoners kunnen al vanaf 2 november de woning bekijken, voor velen zal dat de eerste keer zijn. In 2005 werd de Casa Vicens door Unesco in hetzelfde rijtje gezet als Casa Batlló, La Pedrera, het bekende Park Güell, het Palau Güell, de Palau de la Música Catalana, Hospital de Sant Pau en natuurlijk de Sagrada Familia. Van de acht Unesco monumenten zijn er zes van Gaudí.

Woning

Het Casa Vicens ligt aan de Carrer de les Carolines op nummer 24 in de wijk Gràcia en werd tussen 1883 en 1889 gebouwd, in opdracht van de tegelfabrikant Manuel Vicens i Montaner. Het huis is gebouwd in een mengeling van stijlen. Het onderste deel van het huis, dat slechts twee etages telt, is gebouwd in traditionele Spaanse stijl. Het gedeelte erboven vertoont de Arabische invloeden van de mudejarstijl. Casa Vicens is rijkelijk versierd met in geometrische vormen aangebrachte keramiek tegels. De tegels werden door Gaudí ontworpen naar het voorbeeld van de afrikaantjes (Tagetes patula) die op het terrein groeiden.

Dat het huis een mengeling van stijlen vertoont, is wellicht ook het gevolg van de verbouwing/vergroting die rond 1924/1925, in opdracht van de familie Jover, werd uitgevoerd door de architect Juan Bautista de Serra Martinez.

Het huis is niet bepaald klein te noemen: een souterrain van 302,5 m², een begane grond van 332,1 m² met een terras van 22,45 m², een 1e verdieping van 255,9 m² met een terras van 79,6 m² en een 2e verdieping van 273,85 m². Opvallend is dat de gevel weelderig versierd is met kleine erkers die iets uitspringen. De muren zijn gemaakt van okerkleurige natuursteen geplaatst achter eenvoudige baksteen. De torens zijn beschilderd met Spaanse taferelen.

Het oorspronkelijke meubilair vertoont invloeden uit de Moorse cultuur, vermengd met westerse invloeden. Gaudí liet zich inspireren door de natuur. Er zijn bijvoorbeeld vogel- en kersenmotieven gebruikt. Er zijn echter ook enkele kamers bemeubeld in jugendstil. Het smeedijzeren hek, ontworpen door Gaudí zelf, werd gemaakt naar kleimodellen van dwergpalmbladeren zoals die op het terrein stonden. Het hek doet wel denken aan de jugendstil.

Open

Casa Vicens werd bewoond tot 2007. In 2014 werd het gebouw gekocht door de Andorese bank MoraBanc die het liet restaureren. Deze herfst op 19 november zal de woning dan eindelijk opengaan voor het publiek zodat het na 130 jaar gesloten te zijn geweest voor de buitenwereld nu van binnen bekeken kan worden. Verwacht wordt dat er jaarlijks 150.000 bezoekers naar de woning zullen komen maar dat kan rustig veel meer worden. Wat de entree kost, waar kaartjes besteld kunnen worden en wanneer de Casa Vicens precies open zal gaan is allemaal nog niet bekendgemaakt.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?