skip to Main Content

Op een na warmste zomer ooit gedurende 2017 in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Je kunt er niet omheen, de zomer van 2017 is warm geweest, warmer dan normaal. Dat blijkt ook wel nu men weet dat de zomer van dit jaar de op één na warmste zomer van de afgelopen 50 jaar is geweest. Gemakshalve is er gekeken naar de periode 1 juni tot 31 augustus waarbij er een gemiddelde temperatuur van 24,7 graden werd gemeten wat 0,3 graden minder is dan de 25 graden die gemeten werd in 2003.

De zomer van 2017 is sinds enkele dagen officieel afgelopen met het begin van de herfst op 22 september maar veel inwoners van Spanje zullen daarmee erg blij zijn. Het was namelijk een zeer warme zomer waarbij de Spaanse weerdienst Aemet concludeert dat het de tweede warmste zomer was sinds men is begonnen met metingen in 1965. Alleen in het jaar 2003 was het tussen 1 juni en 31 augustus warmer met 25 graden ten opzichte van de 24,7 graden in 2017.

Volgens de Spaanse weerdienst heeft Spanje te maken gehad met drie hittegolven, die van 13 tot 21 juni, die van 12 tot 16 juli en die van 2 tot 6 augustus. Gedurende deze hittegolven werden ook zeer hoge temperaturen gemeten waarbij de hoogste ooit gemeten van 46,9 garden bij het vliegveld van Córdoba. Andere hoge temperaturen waren 45,7 graden bij het vliegveld van Granada, 45,4 graden bij het vliegveld van Badajoz, 44,4 graden in Jaén en 43,2 in Cáceres om maar enkele te noemen. Vreemd genoeg wordt er overal gesproken over droogte maar volgens de Aemet was het toch ook een vochtige zomer met gemiddeld 79 l/m2 wat 7% meer is dan normaal.

De zomer begon goed in juni met een gemiddelde temperatuur van 3 graden meer dan normaal. In de maanden juli en augustus was het ook warmer dan normaal met 0,9 graden en 1 graden meer volgens de Aemet.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Tja, ik heb het beslist ook niet heter dan anders gevonden/bevonden, en ja aan de Costas, want daar woon ik. Het was wel heel vochtig.
  Bovendien een aantal regenbuien, heerlijk voor de tuin. Dat was toch ook zeer bijzonder, daar er jaren waren van geen regen, zelfs tot de winter en soms zelfs later !
  Voorgaande jaren begon de hitte soms al in MEI, dit jaar gewoon in juli en dan veel weken met veel bewolking !! Dit alles aan de COSTA ! EN heerlijk vandaag na een zeer warme dag van gisteren weer regen !! En dat terwijl het meestal tot ver in oktober warm en droog is. Kan best dat in andere delen van Spanje het heel anders is geweest.

  1. Door de zeer hoge luchtvochtigheidsgraad was ook de gevoelstemperatuur veel hoger dan aangegeven, dat is ook meermaals in de kranten bekend gemaakt afgelopen zomer, maar gelukkig had jij daar geen last van, de meerderheid blijft trouwens overdag binnen met de airco op en komt ´s avonds buiten als de zon weg is en het een beetje koeler is.

 2. Als je je gebiedsbegrenzing, het datumbereik en de temperatuur-meetintervallen (soms maar 2 minuten gemeten op een bepaald niveau) maar exact genoeg definieert, kun je elk jaar nieuwe records registreren.
  De zomer van 2017 in Spanje was over het algemeen zeer normaal, niets nieuws onder de zon. Gelukkig was er wel veel mooi weer om van te genieten!

  1. Dus gaan we nu twijfelen aan de deskundigheid van de Spaanse nationale weerdienst? Die houden dit soort dingen bij dus ik neem aan dat dit toch wel experts zijn op het gebied van het weer.

 3. Helaas beperkt dit artikel zich grotendeels tot de binnenlanden . Als je wat dieper inzoomt op afgelopen zomer, zie je dat juist aan de Costa’s, dus daar waar de meeste Belgen en Nederlanders zich bevinden, de zomer helemaal niet zo belachelijk heet was. Wel boven normaal, maar dat vooral door juni. De maanden juli en augustus waren zelfs geheel normaal.
  Verder wordt er ook niets vermeld over de neerslag . Terwijl juist het aemet artikel rept van een zeer natte zomer! Maar ja, dat past natuurlijk niet in het plaatje van opdrogende stuwmeren.

  1. Sorry, niets vermeld over de neerslag is onjuist, maar ik bedoel dat er dus niet over droogte gesproken wordt hier aan de Costa Blanca! Het was er juist zeiknat, met name augustus, met meerdere overstromingen in de provincie Alicante.
   Het was alleen vreemd droog in met name het noordwesten en Catalonië.

  2. Het gaat over gemiddelden voor HEEL Spanje en niet alleen maar langs de kust. Het gaat om gemiddelden wat de regen betreft over HEEL Spanje en niet alleen over de kustregio’s. Alles bij elkaar opgeteld geeft dat een uitslag en dat is wat gepubliceerd is. Voor gemiddelden van de autonome deelstaten dient men zich te wenden tot de regionale weerstations en instellingen.

   1. Ach, redactie. Ga toch niet in op die losse flodders. Sommigen hebben blijkbaar de behoefte om hun persoonlijke ervaring kenbaar te maken. En als die anders is dan de objectieve metingen dan ligt het probleem gemakshalve bij de weerdienst. Hilarisch.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken