skip to Main Content
De toekomst van de pensioenen in Spanje
123rf

De toekomst van de pensioenen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

De toekomst van de pensioenen in Spanje

123rf

MADRID – Economen hebben uitgerekend dat met het huidige pensioenen systeem in Spanje het land tot aan het jaar 2050 tenminste 14,5 miljoen arbeiders meer nog heeft om de pensioenen in de toekomst te kunnen bekostigen. Dat zou inhouden dat er in Spanje een stijging moet plaatsvinden van de meer dan 18,8 miljoen werknemers (september 2018) in het land naar maar liefst 33 miljoen werkers.

In 2050 verwacht men dat er in Spanje ruim 15 miljoen gepensioneerden zullen zijn in plaats van de huidige 9.646.404 miljoen (september 2018) gepensioneerden. Om de huidige pensioenen te kunnen bekostigen in de toekomst heeft de Spaanse regering 2,4 werknemers per 1 gepensioneerde nodig om aan de hand van de sociale bijdrage die men betaald de pensioenen te kunnen betalen.

Terwijl de specialisten zeggen dat er tenminste 14,5 miljoen werknemers bij moeten komen in Spanje heeft de Europese Commissie voorspeld dat het aantal werkers in Spanje tussen 2020 en 2050 zal gaan groeien naar een aantal tussen de 18,5 en 19,5 miljoen, ver weg van de benodigde 33 miljoen aldus de experts.

In september heeft men 9,3 miljard euro moeten uittrekken om de pensioenen te kunnen betalen in Spanje. Dat bedrag zal in 2050 vele malen hoger zijn waarbij dit volgens de berekeningen 33,1% van het Bruto Binnenlands Product zal worden.

De Spaanse regering heeft echter nog vertrouwen in het Spaanse systeem wat betreft de pensioenen waarbij men er vanuit gaat dat het de komende 10 jaar veel beter zal gaan met het systeem. De experts zeggen echter dat er een ander systeem moet gaan komen in Spanje om problemen in de toekomst te voorkomen en om de pensioenen te garanderen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 16 reacties
 1. Of het aan de werkgelegenheid ligt vraag ik me af. Hoe kan het dan dat wij heel veel moeite hebben om personeel te vinden. We doen alles volgens het boekje, maar uit nood moeten we “buitenlanders” aannemen. Dus dan vraag ik me af waarom die ‘arme” spanjaarden geen cv komen brengen. En dan mensen die niet komen opdagen bij hun sollicitatie, of erger, op de eerste werkdag…. Het is ook een kwestie van arbeidsmoraal en mentaliteit.

 2. Tsja, de sociale lasten zijn voor bedrijven verlicht, zogenaamd om werk te scheppen, salarissen zijn erg laag en dragen dus weinig af aan de pensioenspaarpot, de hoge werkloosheid helpt ook niet, en Spanjaarden verlaten het land op zoek maar een normale toekomst. Bovendien heeft de vorige regering de pensioenspaarpot opzettelijk verder leeggetrokken (men heeft het geld voor andere doeleinden gebruikt) waardoor de spaanse pensioenen vía de achterdeur als het ware zijn geprivatiseerd (vroeger was het een publiek spaarpot, nu wordt het geld om pensioenen te betalen van de commerciële banken geleend).

 3. Spanje heeft dezelfde problemen als Nederland en ik vermoed nog wel een hoop andere landen. Veroorzaakt door de vergrijzing en het feit dat we steeds ouder worden. Niet zo vreemd allemaal.
  Overheden en pensioenfondsen hebben veel te lang op hun handen gezeten en gedacht dat ze alles het beste bij het oude konden laten, omdat zowel overheid als de pensioenfondsen daar het meeste baat bij hadden en dus hebben.
  Als je kijkt hoeveel mensen er werken bij de pensioenfondsen zelf en wat die de hele dag doen en wat ze verdienen, dat is bezopen.
  Fondsmanagers, beleggingsexperts, kapitaal geleerden en weet ik veel wat ze er allemaal hebben rondlopen, strijken allemaal dikke inkomens op en de kostenstructuur van de meeste fondsen is veel en veel te hoog.
  De overheid moet simpelweg een deel van de pensioenpremies vrij geven, laat de mensen ze maar sparen, beleggen of wat al niet meer voor hun pensioen.
  Dat veel mensen dat nu niet doen, zoals iemand opmerkt is logisch, het wordt immers al voor ze gedaan. Veel ondernemers zien het als een sluitstuk op hun begroting, zo van is er geen geld voor dit jaar, dan zien we volgend jaar weer verder. Dom? Misschien, vaak geen andere keuze, omdat het sparen voor een eigen pensioen door de overheid ook totaal niet gestimuleerd wordt. Er waren mooie regels voor, die zijn allemaal afgeschaft, in Nederland spreek ik dan even over.

  Het is een gegeven, dat als overheden het zelf sparen voor je pensioen aantrekkelijker maken, door te zorgen voor belastingvoordelen in plaats van nadelen, dat veel meer mensen er gebruik van zouden maken. Dat er dan geen controle is voor de overheden wat mensen exact doen, is iets dat ze niet willen en daar gaat het om.
  Maar in plaats van het bruto loon geld in te houden voor een verplicht pensioen, geef mensen die netto in handen zodat mensen zelf kunnen sparen, beleggen en wat veel meer. Er zijn zat rekenmodellen te vinden waaruit blijkt dat mensen dan veel beter af zijn, zowel nu als later. Maar de pensioenreuzen willen maar koste wat kost de centjes hebben en houden en doen er domme dingen mee, want ze maken veel te weinig rendement!

  Heel verhaal en kan er nog uren over door gaan, maar de knop moet om, anders heeft niemand straks nog geld op zijn of haar oude dag!

 4. Als landen als Spanje en Nederland nu eens gaan beginnen om het pensioenstelsel gedeeltelijk op de schop te doen door nog maar 50% van de pensioenkosten door arbeid te dekken en de andere 50% door kapitaaldekking. Al gaan we allemaal door kapitaaldekking het vooral in het begin flink in de portemonnee voelen, temeer omdat tegenwoordig weinig rendement op kapitaal wordt bereikt.

 5. Zouden mensen weten dat heel veel technische geschoolde Spaanse mensen in Nederland gaan werken want een baan en een toekomst? Mijn dorp, vlak onder Alkmaar heeft al twee Spaanse tandartsen. . Dat komt mede doordat Nederland veel te veel heeft ingezet op een kenniseconomie i.p.v. en er nauwelijks nog mensen zijn die iets doen met hun handen. Mijn grootste vrees is dat men toch stuurt op een politieke unie en dat de Noord-Europese landen dienen als melkkoe, zonder enige zeggenschap.

 6. Als men in Spanje spaard wordt men bij manier van spreken gestraft indien men en het is veel geld maar ook niet enorm 50.000 euro op een boekje heeft staan kan men gaan betalen over je eigen geld en ik heb het niet over de intresten enkel op je eigen geld schandalig

  1. Onzin. De eerste 7 ton zijn vrij van vermogensbelasting in Spanje. En over de uitbetaalde rente betaal je fictief 21% belasting . Je houdt dus altijd geld over aan sparen.

 7. Dat de pensioen uitkeringen in de wereld onder druk staan weten wij allang en de economen hebben dat ook regelmatig geroepen.
  Helaas is er nooit een oplossing bij bedacht en lift een ieder mee op de gedachten
  straks krijg ik een pensioenuitkering.
  De overheid zal dus moeten stimuleren dat wij moeten sparen voor onze pensioenuitkering, net als de bank wel heel hard roepen met betrekking tot de hypotheken, Daar gaan de goedgelovige burgers in mee. Maar investeren in onze oude dag voorziening wil bijna niemand aan. (ook ik heb dat jaren geloofd).
  Dat de arbeidsmarkt zoveel banen oplevert is een luchtballon.
  Door de technologie verdwijnen steeds meer banen op de arbeidsmarkt, de aangroei van geboortes in westerse landen daalt gestaag.
  Jaren geleden was ik leidinggevende van een afdeling van meer dan 50 medewerkers,waarvan 70 % laag opgeleid.
  Nu wordt dit werk allemaal gedaan door de technologie en dat zal in de toekomst alleen maar toenemen,
  Ben benieuwd hoe Spanje en de westerse wereld dit probleem wil oplossen om de pensioentekorten in de toekomst tegen te gaan,

   1. Dat is juist, in NL krijg je je AOW, ongeacht de prestatie en bijdrage die je hebt geleverd gedurende de 48 jaar (!) dat je hebt gewerkt….
    In Spanje niet, je Spaanse staats-pensioen is al naar gelang jij of je werkgever hebt afgedragen/bijgedragen.

 8. De rente wordt kunstmatig op/rond 0% gehouden. Dus kunnen de pensioen fondsen niet groeien. Voor een dubbel aantal werknemers heb je werkgelegenheid nodig. Heeft Spanje dat? Wat zijn dit voor economen?

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken