Search
menu
Search

Kort nieuws uit Spanje (14)

Oeps ... foto ontbreekt!

Kort nieuws uit Spanje (14)

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.
Kort nieuws uit Spanje (14)
123rf

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen.

Oproer vanwege vijf leger helikopters die over de Catalaanse stad Gerona vliegen

GERONA – Rond 17 uur dinsdagmiddag hebben inwoners van de Catalaanse stad Gerona te maken gehad met vijf grote helikopters van het Spaanse leger die laag over de stad vlogen. Het duurde niet lang of na die korte vlucht regende het commentaren, foto’s en video’s op de sociale media waarbij mensen zich afvragen of het leger orde op zaken komt zetten of Catalonië zou gaan binnenvallen. Ook de politici zoals de separatistische burgemeester van de stad en de CUP partij maken van iets nietszeggends meteen een politiek schandaal waarbij men de regering van Sánchez en het ministerie van Defensie om opheldering vraagt. Een van de naaste medewerkers van de voor justitie gevluchte Puigdemont maakte van de gelegenheid gebruik om meteen in het Engels op Twitter te melden dat de Spaanse staat het leger inzet om Catalonië een jaar na het illegale referendum en de verklaring van de Catalaanse Republiek te onderdrukken.

Gerona ligt weliswaar in Catalonië maar is nog steeds Spaans grondgebied en het leger voert regelmatig vluchten en oefeningen uit in Spanje, dus ook in Gerona. Uiteindelijk heeft het Spaanse ministerie uitleg gegeven op Twitter dat het om helikopters ging afkomstig van de Franse basis in Valença die vanwege een storing een tussenlanding moesten maken op het vliegveld Gerona-Costa Brava en daarna hun weg vervolgden naar de basis in Zaragoza (Aragon). Niets aan de hand dus en iets wat men in Catalonië meteen aangrijpt om er iets politieks van te maken.

Spaans gebouwde hogesnelheidstrein traject geopend in Saoedi-Arabië

MADRID – De Koning van Saoedi-Arabië heeft op dinsdag het AVE hogesnelheidstraject naar Mekka geopend. Het gaat om een extra snelle door Spaanse bedrijven gebouwde treinverbinding tussen La Mecca en Medina, een route van 450 kilometer die nu niet meer in vier uur met de auto maar in twee uur met de trein afgelegd kan worden.

In totaal zullen er over het dubbele spoor 35 treinen met elk een capaciteit van 417 passagiers gaan rijden die jaarlijks 60 miljoen passagiers moeten gaan vervoeren. De aanleg van het hele traject werd gedaan door Spaanse bedrijven en ook het onderhoud zal in handen zijn van het Spaanse Adif en Renfe.

84% van de Spanjaarden meent dat de Catalaanse bevolking in tweeën gesplitst is

BARCELONA – Uit de vanaf nu maandelijkse CIS barometer is gebleken dat 84% van de Spanjaarden van mening is dat het hele afscheidingsproces een grote wond heeft achtergelaten in de Catalaanse samenleving die verdeeld is in twee kampen: de voor- en tegenstanders. Het huidige proces van afscheiding en provocaties duurt al ruim zes jaar en volgens de meeste ondervraagden heeft het de Catalaanse bevolking flink verdeeld in twee kampen. 69% van de deelnemers geeft daarnaast aan dat de situatie in Catalonië en de verstandhouding met de rest van Spanje en Spanjaarden verslechtert is het afgelopen jaar.

82% van de ondervraagden is daarnaast van mening dat de Catalaanse politici die nu in voorlopige hechtenis verblijven en/of naar het buitenland gevlucht zijn strafbare feiten hebben gepleegd en zich daar ook voor moeten verantwoorden. 54 spreekt daarbij over rebellie terwijl 28% zegt dat het iets strafbaars is en 14% zegt dat het wel meevalt en niet zo ernstig is.

Yoga masterclass met actrice/model Veronica Blume op Ibiza

IBIZA – De modellen Veronica Blume en Katty Sainz zullen op 4 oktober in de haven van Ibiza Stad een masterclass in Yoga geven. Deze speciale les van twee bekendheden is onderdeel van de Ibiza Wellness Day die op dezelfde dag als dierendag plaatsvindt. Het evenement wordt op 4 oktober om 18 uur georganiseerd door Ayuntamiento de Ibiza, Puertos de Balears, Baleària y Palladium Hotel Group en Agroturismo Sa Talaia. Iedereen die in de buurt is kan gratis meedoen met de yoga masterclass of de andere activiteiten op die dag die in het teken staat van Wellness op Ibiza.

Driejarig meisje overleden door haar tablet bij een auto ongeval

PONTEVEDRA – In de gemeente Vilanova de Arousa in de provincie Pontevedra in Galicië is een driejarig meisje overleden nadat ze haar hoofd stootte tegen een tablet omdat de auto waarin ze zat in een botsing raakte met een schoolbus. De peuter zat correct in een zitje vast op de achterbank maar overleefde de klap met de tablet niet. Bij het ongeval raakten de 26-jarige moeder en het meisje gewond maar overleefde de 3-jarige peuter het niet in het ziekenhuis. De moeder raakte betrokken bij een ongeval met een andere auto maar reed uiteindelijk tegen een schoolbus waar 10 kinderen in zaten die niet gewond raakten.

Gepensioneerden op de Balearen betalen vanaf 2019 niets meer voor medicijnen

PALMA – De regioregering van de Balearen is met de vereniging van Apotheken op de eilanden tot een overeenkomst kunnen komen wat betreft de medicijnen voor gepensioneerden. Dat houdt in dat ouderen vanaf 2019 niets meer hoeven te betalen voor medicijnen als deze worden voorgeschreven door een arts en/of van levensbelang zijn. Op de meeste plaatsen in Spanje werd het systeem van medicijnen tijdens de economische crisis veranderd waarbij iedereen, dus ook ouderen, een kleine eigen bijdrage (copago) moesten betalen voor de medicijnen. De Balearen willen nu weer terug naar het oude systeem waardoor 190.000 gepensioneerden vanaf volgend jaar niets meer voor de medicijnen hoeven te betalen.

Spanjaarden drinken gemiddeld per persoon 10 liter alcohol per jaar

MADRID – Uit de gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat men in Spanje gemiddeld per persoon op jaarbasis 10 liter alcohol drinkt terwijl het Europese gemiddelde 9,8 liter is. Het alcoholgebruik onder de Spanjaarden is in zes jaar tijd echter wel minder geworden, van 10,5 liter in 2010 naar 10 liter in 2016. Het Europese gemiddelde is 9,8 liter en boven Spanje staan Frankrijk met 12,6 liter, Ierland met 13 liter, Duitsland met 13,4 liter en lijstaanvoerder Litouwen met 15 liter gemiddeld per persoon. In België is dit 8,9 liter en in Nederland iets minder mey 8,7 liter alcohol per persoon gemiddeld op jaarbasis.

10.000 euro boete als men zonder toestemming met de auto naar Formentera gaat

IBIZA – Vanaf 2019 zullen chauffeurs die zonder toestemming met de eigen auto op het Balearen eiland Formentera gaan rondrijden tot wel 10.000 euro boete krijgen. Uiteraard mogen inwoners van het eiland nog wel met de eigen auto op hun eiland rondrijden maar bezoekers moeten een toestemming vragen. Aangezien de eilandraad (consell) een stop wil op het aantal auto’s op het eiland worden er maar weinig toestemmingen gegeven in de toekomst. Het is nu nog niet bekend wat het maximaal toegestane auto’s gaat worden maar het is wel een maatregel die voor het eerst wordt toegepast in Spanje.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?