Search
menu
Search

De laatste stuiptrekkingen van cycloon ‘Hermine’ bedreigen de Canarische eilanden

De laatste stuiptrekkingen van cycloon ‘Hermine’ bedreigen de Canarische eilanden
Beeld: @CarreterasGC / twitter

De laatste stuiptrekkingen van cycloon ‘Hermine’ bedreigen de Canarische eilanden

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Drie dagen lang al teistert de tropische cycloon Hermine de Canarische eilanden. Vandaag heeft de storing de kenmerken van cycloon verloren, maar toch waarschuwen de lokale autoriteiten de waakzaamheid nog niet te verlagen. De schade is aanzienlijk en er zijn honderden vluchten geannuleerd of naar andere luchthavens gestuurd.

Het was een hevig weekend voor de inwoners van de Canarische eilanden. Vanaf afgelopen zaterdag kreeg de eilandengroep het zwaar te verduren onder de hand van de tropische cycloon ‘Hermine’. De regen en wind zorgden voor zo een 24 geblokkeerde wegen, een paar honderden afgelaste vluchten, omgevallen bomen, 1.800 gezinnen zonder elektriciteit en nog veel meer ellende. 

Traditioneel is het normaal gezien relatief droog in september op de Canarische eilanden. Zondag viel er echter zoveel regen dat 8 van de 10 hoogste neerslagcijfers van de dag daar werden geregistreerd. In Santa Cruz de Tenerife viel maar liefst 120 liter per vierkante meter, in Las Palmas waren dat er 113.

De president van de Canarische Eilanden, Ángel Víctor Torres, waarschuwde de inwoners om ook maandag de aandacht niet te verslappen. Hermine heeft dan wel vandaag haar status van tropische cycloon verloren, toch verwacht men nog steeds erg guur weer. Men behoudt dan ook de sluiting van de scholen en het telewerk.

Vanaf maandag geldt in La Palma nog code geel voor windkracht. Op Lanzarote, Fuerteventura en La Gomera blijft het ook code geel omwille van nieuwe regen en stormen. Het was erg uitzonderlijk dat het zondag ook op alle eilanden tegelijk regende. Gelukkig zijn er geen menselijke slachtoffers te betreuren. Eens de storm gaan liggen is, zal pas echt volledig duidelijk worden welke materiële schade Hermine precies heeft aangericht.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?