menu: rubrieken, zoeken & meer

Spanje plaatst vanaf maandag de vierde corona-prik bij 3 miljoen mensen

Spanje plaatst vanaf maandag de vierde corona-prik bij 3 miljoen mensen
Beeld: 123rf

Spanje plaatst vanaf maandag de vierde corona-prik bij 3 miljoen mensen

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl Nederland begonnen is met de vijfde corona-prik die ook wel gewoon herhaalprik of zelfs herfstbooster wordt genoemd, begint Spanje op maandag 26 september met de vierde prikronde. Het gaat daarbij voorlopig alleen om de 80-plussers, bewoners van bejaardencentra en verzorgingshuizen en personeel dat in de gezondheidsdienst werkt. Daarna zijn alle 60-plussers aan de beurt.

In totaal gaat het om iets meer dan 2,8 miljoen inwoners van Spanje die ouder zijn dan 80 jaar en die in een bejaardenhuis of verzorgingshuis wonen. Zij kunnen vanaf maandag 26 september de vierde corona-prik of tweede herhaalprik ontvangen. Ook inwoners van 60 jaar en ouder kunnen de tweede herhaalprik krijgen, dat zijn dan in totaal 12,5 miljoen personen die later de vierde corona-prik kunnen krijgen. Het is nog niet bekend wanneer andere leeftijdsgroepen de tweede herhaalprik (ook wel boosterprik genoemd) kunnen ontvangen.

De situatie wat betreft corona is in Spanje enorm verbeterd en het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen is enorm gedaald. De tweede herhaalprik komt ook op een moment waarop de Wereldgezondheidsorganisatie op het punt staat om de waarschuwingen wat betreft de corona-pandemie te beëindigen. Toch vinden experts dat het beter is om de kwetsbare personen nogmaals te beschermen voor mogelijke Covid-varianten die deze herfst en winter kunnen verschijnen.

Volgens de laatste cijfers van 23 september van het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid, zijn in Spanje bijna 40,7 miljoen inwoners vanaf 5 jaar volledig gevaccineerd met twee prikken. Bijna 26 miljoen inwoners vanaf 40 jaar hebben de eerste herhaalprik gekregen waarbij het percentage bij 70-plussers 92,6% is.