skip to Main Content
Mariano Rajoy accepteert opdracht Koning van Spanje om nieuwe regering te vormen

Mariano Rajoy accepteert opdracht Koning van Spanje om nieuwe regering te vormen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

rajoyMADRID – Spanje is weer een stapje dichter bij een nieuwe regering waarbij Mariano Rajoy van de Partido Popular (PP) nog eens vier jaar de premier van Spanje zal worden. Er moet daarvoor nog wel gestemd worden in het Spaanse Parlement, iets wat op woensdag zal beginnen en kan eindigen op zaterdag 29 oktober met een nieuwe premier. Dat zal dan een einde betekenen aan een periode van 314 dagen zonder regering, iets wat nog nooit gebeurd is in Spanje.

Wat gaat er nu gebeuren? Dinsdag heeft Mariano Rajoy de opdracht van Koning Felipe geaccepteerd om een regering proberen te vormen waarna de voorzitter van het Parlement, Ana Pastor, een sessie bijeen riep op woensdag 26 oktober. Op deze dag zal het debat beginnen waarbij de partijen hun stem kunnen laten horen. Dat debat zal op donderdagochtend verder gaan waarna donderdagmiddag de eerste stemming zal plaatsvinden.

Eerste stemming

Bij die eerste stemming zal iedereen van de PP voor een regering met Rajoy als premier stemmen en zal de PSOE waarschijnlijk een NEE als antwoord geven. Datzelfde zal zeker ook gebeuren bij de partij Unidos-Podemos terwijl in principe Ciudadanos met Rajoy mee zal gaan. Op dat moment zal Rajoy niet genoeg stemmen hebben en moet er een nieuwe stemming komen op zaterdag, 48 uur na de eerste stemming.

Tweede stemming

Bij die tweede stemming zullen de socialisten van de PSOE zich van stemmen onthouden (abstención) waardoor de PP een absolute meerderheid aan stemmen zal krijgen wat voldoende zal zijn om Mariano Rajoy tot nieuwe premier te verklaren en Spanje nog eens vier jaar een conservatieve PP regering te geven. Er zijn echter enkele PSOE Parlementsleden die absoluut niet van plan zijn om met de PSOE mee te gaan en zich te onthouden van stemmen. Dat kan nog voor enige verwarring gaan zorgen.

Vier jaar

Als alles volgens plan zal lopen kan Spanje vanaf zaterdag dus weer een regering hebben waarbij de PP met Mariano Rajoy als premier nog eens vier jaar het land zal gaan leiden. Dit keer zal dat echter niet zo makkelijk zijn als de laatste vier jaar want de PP zal geen meerderheid hebben (waardoor ze konden doen wat ze wilden) maar moet men met de oppositie in discussie gaan om te regeren. En dat zal nog erg lastig gaan worden want de PSOE, Unidos-Podemos en Ciudadanos zullen het de PP niet makkelijk gaan maken. De vraag is dan ook of Rajoy en de PP het wel zullen redden om nog eens vier jaar aan de macht te zijn – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Cuidadanos en geen enkele “nieuwe” partij, nog de PSOE voordat ze Sanchez eruit werkten als voorzitter, wil samenwerken met een man waar het woord “corrupt” op het voorhoofd geschreven staat. Er loopt een zaak in het gerechtshof tegen Rajoy voor het aannemen van “enveloppen” gevuld met geld van donateurs aan de partij. Gewoon afkopers dus, en dat geld gaat belastingvrij zo in het handje van Rajoy en z’n vrienden. Juist daarom wil niemand met hem regeren. Werden maar meer Spanjaarden wakker en zouden die maar nooit meer stemmen op een corrupte partij, waarvan de PSOE overigens ook niet verschoond is…

  2. Waarom regeerd cuidadanos niet mee? Dan hebben ze toch altijd meer te vertellen. Hetazelfde geld natuurlijk voor PSOE. Deze regering zal nooit veel voor elkaar krijgen.. Ze moeten nog wat leren in Spanje. Geven en Nemen.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken