skip to Main Content
Catalaanse regiopremier Puigdemont heeft gesproken maar nog geen verkiezingen en geen afscheiding (2017)

Catalaanse regiopremier Puigdemont heeft gesproken maar nog geen verkiezingen en geen afscheiding (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De Catalaanse regiopremier Carles Puigdemont heeft na twee vertragingen om 17.00 uur donderdagmiddag het Catalaanse volk toegesproken om aan te geven wat zijn beslissing is geworden. In eerste instantie zou Puigdemont om 13.30 uur spreken en daarna om 14.30 uur maar die toespraken kwamen er niet. De hele ochtend werd er geschreven over het feit dat de regiopremier gekozen had voor vervroegde verkiezingen maar dat heeft hij uiteindelijk niet gedaan. Hij heeft echter ook niet besloten om een afscheiding van Spanje aan te kondigen, iets wat nu in het Catalaanse parlement besloten dient te worden.

Het leek erop dat de druk voorlopig even van de ketel kon nadat op donderdagochtend bekend werd dat Puigdemont vervroegde verkiezingen wilde aankondigen maar dat gebeurde dus uiteindelijk niet. Volgens de Catalaanse regiopremier heeft hij de laatste uren niet genoeg garanties gekregen van de Spaanse regering waarop hij vervroegde verkiezingen zou kunnen baseren. Zo wist hij te melden dat hij altijd om dialoog heeft gevraagd maar dat opnieuw niet heeft gekregen vanuit Madrid. 

Later op donderdag schreef de krant El Mundo dat de eisen (ofwel de garanties) van Puigdemont waren dat de twee jordis (Jordi Sanchez van ANC en Jordi Cuixart van Omnium Cultural) vrij zouden komen, er een einde komt aan artikel 155, de justitie niet verder gaat met het vervolgen van separatisten en dat alle extra politieagenten Catalonië zo snel mogelijk verlaten. De Spaanse regering heeft dit afgewezen, mede vanwege dat de regering geen invloed heeft op wat de rechter besloten heeft in het geval van Los Jordis en de regering niet beslist wat rechters onderzoeken.

Tijdens zijn toespraak die om 17.00 uur begon en om 17.07 uur voorbij was heeft hij niet duidelijk aangegeven wat hij nu gaat doen. In principe zegt hij dat vervroegde verkiezingen voorlopig van de baan zijn ook al wilde hij dat wel eerst doen maar omdat Madrid niet meewerkte heeft hij dat weer ingetrokken. Uiteindelijk zegt Puigdemont dat hij geen andere mogelijkheid heeft om uit te voeren wat het Catalaanse volk heeft besloten. Dat wil zeggen, een deel van dat Catalaanse volk en niet alle Catalanen.

Om 18.00 uur begon de zitting in het Catalaanse parlement waar gesproken werd over de beslissingen die men moet nemen om het Catalonië conflict op te lossen. Mocht het parlement uiteindelijk vrijdagmiddag beslissen om een unilaterale afscheiding te verkondigen dan zal artikel 155 in actie treden, iets waar ook op donderdag en vrijdag over gediscussieerd wordt in de Senaat in Madrid.

Er zijn in principe twee mogelijkheden voor de Catalaanse regiopremier. Of de unilaterale afscheiding van Spanje, een zogenaamde DUI (spreek uit DOEI) of vervroegde verkiezingen in Catalonië, zoals ook door Madrid gevraagd werd. Bij de unilaterale afscheiding (dus zonder toestemming van de Spaanse regering) wordt artikel 155 meteen van toepassing en riskeren de parlementariërs en leden van de Catalaanse regering celstraffen en flinke geldboetes. Daarnaast wordt de Catalaanse regering ontbonden worden en krijgt het Catalaanse parlement flink minder bevoegdheden. Ook de Catalaanse politie en regionale televisie en radio worden dan onder curatele van Madrid gezet.

Nog voordat Puigdemont zijn aankondiging deed regende het ontslagen bij de regeringspartij van de Catalaanse regiopremier PDeCAT. Leden zoals parlementariërs, burgemeesters en leden van de politieke partij zijn het niet eens met deze vervroegde verkiezingen die Puigdemont wilde verkondigen.

Daarnaast liepen de straten donderdagmiddag vol met protesterende studenten die om afscheiding schreeuwden en Puigdemont uitmaakten voor verrader en oplichter toen bekend werd dat hij waarschijnlijk verkiezingen wilde verkondigen. Op de Plaça Sant Jaume voor het Palau de la Generalitat verschenen de eerste tenten van manifestanten die van plan zijn om daar te gaan slapen totdat ze “bevrijd” zijn van Spanje.

Op dit moment is dus nog niet bekend wat er gaat gebeuren aangezien Puigdemont dit nu aan het Catalaanse parlement heeft overgelaten. Dit zal ongetwijfeld wel bekend gaan worden op donderdagavond of vrijdagmiddag, net zoals de beslissing van de Senaat in Madrid of ze artikel 155 hebben goedgekeurd of niet.

 

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 20 reacties
 1. Hehe, Catalonië heeft zich onafhankelijk verklaard. Ze zijn eindelijk hun ei kwijt, nu even een paar uurtjes in vrijheid genieten van de Catalaanse onafhankelijkheid en vannacht in de gevangenis overdenken waarom ze toch daar zitten. En morgen weer terug tot de orde van de dag. Forcadell komt na deze zitting hier echt niet meer ermee weg.

 2. Zullen we het bij de inhoud houden en niet op de persoon spelen?
  Dat houdt het hier een stuk prettiger. Dank u.

 3. Man oh man… Wát een absolute schijt vertoning in dat Parlement.
  Zijn het doodtrappen nog niet waard!!
  Zelden zo’n ultiem laffe en achterbakse communistische anarchist gezien als (el pedazo de desperdicio clínico) Puigdemont gezien!!!
  Bij voorkeur standrechtelijk executeren! Zo niet; minimaal 30 jaar de bak in slingeren tussen de “Big Bubba’s”.

 4. Het zit allemaal heel diep hier.
  Ik woon nu voor de tweede keer in BCN, sinds Maart 2017. en ben naar hier gezonden door een Frans bedrijf. De eerste keer was 2005-2007. Mijn toenmalige chef, een Catalaan van (toen) bijna 60 die de hele wereld had gezien, vertelde mij een keer in een restaurant in Tenerife, waar wij ons project hadden, dat “de Spanjaarden in CAT naar huis moesten”, het vuur kwam uit zijn ogen. Afgezien van dit incident ging het toen nog wel enigszins – of ik was misschien blind. Nu 10 jaar later zie ik op mijn werk – nog steeds hetzelfde bedrijf – een enorm ravijn tussen collega’s: er zijn voor en tegenstanders bij de CATs en ook bij de “import”. De voorstanders zijn eenvoudig te paaien: je vertelt ze bijv. “wij hebben “los de Madrid” ook 80 jaar over de vloer gehad”. Ze meten zich heel graag een slachtoffer rol aan, tegelijkertijd voelen ze zich ver verheven boven de rest van Spanje. Zo vertelde ik triest dat niemand van onze vrienden van Engeland tot Rusland ons hier wilde bezoeken. De reactie was: “het is heel erg – alles wat ze over ons schrijven”. Mijn vrouw heeft Spaanse les van een Catalaanse. Tijdens de les komen er steeds hints in de trend van “in Madrid dragen de vrouwen dit nog” ed en 101 andere speldeprikjes die ze verzint. Ze is vol van haar superioriteit, met haar typisch Catalaanse kapsel. Aan de andere kant zei mijn CAT buurman op het werk toen het eerder vandaag erop leek dat P. verkiezingen had uitgeroepen: jammer want dan kunnen de extremisten ook weer mee doen. Het is te hopen dat ze een beetje tot inkeer komen maar ik vrees dat bij velen de onwetendheid en blinde woede overheerst. Ik heb inmiddels een goede reden om na onze “proefperiode” van 2 jaar niet hier te blijven, als we het al halen. Er hangen vandaag trouwens geen helicopters boven de stad en er is geen pannenconcert. Vreemd.

  1. Beste Johan, bedankt voor deze zinvolle bijdrage. Dit geeft mij meer inzicht over hoe het nu werkelijk zit. Van de meeste reacties druipt het voor of tegen af, nogmaals mijn dank.

 5. De mensen die hier schrijven zijn zeker VVD stemmers? Rutte is een sloper en Rajoy is dat ook, sterker nog ik ziet geen verschil in beiden. Je zou toch zeggen dat je kiest wat het beste is voor JOU en het land waarin je leeft. Helaas zijn de politieke leiders van vandaag allemaal kleutertjes die nog nooit hebben leren opgroeien laat staan overleven of weten wat echt overleven is. Kortom stormen in bakken met water met het volk als slachtoffer.

 6. Wat een slappe figuur is die Puigdemont aka Harry Potter. Tot tweemaal toe op verschillende momenten deze maand de pers samenroepen en dan eindeloos verschuiven om uiteindelijk te zeggen, ja wat? Dat hij het niet weet. Een premier moet kunnen beslissen. Als de coalitiepartner (?) niet mee wil, dan verkiezingen. Is die man zo machtsgeil of juist zo dom. Een ding is zeker hij durft geen beslissing nemen waarvoor hij de pineut zal zijn. Beloofd bij eventuele onafhankelijkheid, die er hopelijk nooit komt. Volgens jullie berichtgeving vraagt de coaliepartner wel aan de gewone mensen om morgen een levende ketting te maken rond het parlement. Waarom is overduidelijk !
  Jullie raporteerder eerder deze week de zaak-seat, de naamgeving en de eventuele delocatie. Grappig eerder deze week tijdens de copa del rey wedstrijd Murcia (waar ze naartoe willen)-Barcelona stonden reuzereclameborden rond het veld met de aankonding van de lancering en de nieuwe naam. Dus Harry Potter, seat kunt ge blijkbaar ook al op uwen bil schrijven. En dan gisteren die economische leugens die El Pais ontsluierde. En, zoals u hoger vermelde, gedurende een ganse maand niet concreet zeggen wat men van Madrid wenst te horen. Neen, deze club is lang nog niet rijp om een land fatsoendelijk te regeren.

  1. De eigenaar van de piso (appartement) waarin wij wonen in BCN vertelt dit anders. Als je de kinderen maar lang genoeg onderdrukt komt er een dag dat ze het welletjes vinden en je ziet ze niet meer terug. Het probleem van de kinderen hier is dat ook zij een enorme schuld hebben en sommigen die absoluut niet willen betalen. Have your cake and eat it.

   1. Sommige reacties lijken niet bij op de juiste plek te komen. Deze hoort bij het verhaal over de ouders en de kinderen….

 7. De chaos is nu wel compleet, beide partijen rollen een mist gordijn uit.
  De bevolking word door beide partijen gemanipuleerd, waar zijn de ijzeren persoonlijkheden, die er voor het volk zijn, wat nu ?
  Het kan vriezen of dooien, zelfs in Barcelona.

 8. Verkiezingen in Catalonië lijken mij de meest eerlijke manier om duidelijkheid te krijgen over wel of geen afscheiding van deze republiek.
  Madrid en Barcelona dienen zich dan wel (vooraf)te committeren aan de uitslag van deze verkiezing.

  1. Je bent thuis en hebt een gezin met drie kinderen. Pa en Ma willen dat de kinderen op tijd naar bed gaan maar 2 van die kinderen hebben wel zin in die late horrorfilm op TV. De jongste zal het worst wezen maar wordt wel indringend door de 2 anderen aangekeken.
   “Laten we gaan stemmen” wordt er door de 2 geroepen… De ouders zien dat niet zitten.
   Nu vindt jij dat een goed idee als de uitslag maar wel gevolgd wordt? Wat een onzin.

   Het gaat er in Catalonië nog steeds om dat de normale wettelijke procedures gevolgd dienen te worden. Dus moet eerst iedereen zich maar eens aan die wet confirmeren en daarna kan er verder gesproken worden over eventuele verkiezingen, die dan ook wel in geheel Spanje gehouden moeten worden. Want Catalonië is een onlosmakelijk deel van het geheel en de afscheiding ervan gaat ook de rest van Spanje aan.

   De ouders van het eerder genoemde grut zullen zich toch ook niet laten chanteren door wat van hun ‘onderdanen’? Als daaraan wordt toegegeven is het gezag weg en kan een ieder maar doen wat ie wil als ie maar een paar medestanders weet te overtuigen van zijn gelijk. Zo werkt het niet. Het zou de weg naar chaos, oorlogen en teloorgang van de maatschappij openen…

   1. De procedures zoals deze van september en 1 oktober, toen het Catalaanse parlement volledig buiten spel werd gezet?

    1. Inderdaad, de kleine meerderheid van de JxS en de CUP in de huis van afgevaardigden (la Cámara) hebben de referendum wet 19/2017 aangenomen.
     Terwijl bij alle belangrijke zaken van het (Catalaans) algemeen belang is tot dan een brede politieke consensus nodig, zou minstens twee derde van de afgevaardigden benodigd zijn.
     Een onderzoek naar deze omstreden wet loopt bij de Catalaanse gerechtshof.

 9. Ik vermoed dat ze niet gaan stemmen in het Catalaanse parlement. Enerzijds omdat ze de onafhankelijkheidsstemming kunnen verliezen, anderzijds omdat vóór stemmen garant staat voor ca. 20 jaar (?) gevangenisstraf. Nu Puigdemont er niet zelf voor wil opdraaien vraag ik me af of de leden van de CUP (anarchisten) en ERC (extreemlinkse republikeinen) wel voor zullen durven stemmen en dus er zelf voor willen opdraaien. Een aantal ERC-politici hadden al afgetreden dus die gaan niet stemmen vermoed ik. Puigdemont de gevangenis in duwen is makkelijk, maar zelf ervoor opdraaien zie ik de radicalen niet doen. Zijn eigen partij (JxSi, oftewel samen voor Ja) zal zich gok ik onthouden uit respect voor hun baas (en vooral de gevangenis). Of ze houden een geheime stemming (die alweer door niemand getoetst kan worden), dat kan ook uiteraard.

 10. Catalonië zal hoe dan ook deel van Spanje blijven. Het past ook in de tand dus tijds. Catalonië is niet uniek in zijn streven wereldbreed zien we dat het nationalisme steeds meer en meer voet aan de grond krijgt! Het bijzondere van geschiedenis is dat het elke keer weer opnieuw toekomst blijkt te hebben. Nationalisme heeft als meest bijzondere kenmerk dat het niet toelaat om over de (onze) grenzen te kijken!
  Nationalisme heeft het voordeel dat het mogelijk de overbevolking zal beperken. Dat voordeel zal echter nooit op kunnen wegen tegen haar nadelen. Misschien is ruim 70 jaar Europese vrede ook wel te lang, misschien ziet de EU niet meer wat er leeft bij een actieve laag van bijna elk Europees land! Over de grenzen heen kijken is verledentijd grenzen worden weer actueel en volksvertegenwoordigers zijn bedrijfsvertegenwoordigers geworden.
  Catalonië zal maar een simpel voorbeeld blijken van de toekomst van onze geschiedenis! Leren is theorie visie een illusie maar toekomst is er elke dag!

  1. E Spanjers: Dit is het meest niets zeggende stuk wat ik in de laatste weken tav. de Catalonie kwestie heb gelezen. Wat wil je nu eigenlijk zeggen? Geen brood van te bakken…

 11. Gaat lekker zo. Rotzooi trappen, dat is wat ze willen. En ze zullen het krijgen ook.

  1. De vertoning van vandaag geeft weer aan dat de regering van Catalonië en hun partijen helemaal de weg kwijt zijn. In 2017 in de EU gebeurt dit allemaal ! Niets anders rest dan zo snel mogelijk ingrijpen, de democratie en hun instellingen herstellen en verkiezingen uitschrijven. precies zoals Rajoy bedoelt met art. 155. Ongetwijfeld komt er een tijdelijke “volksopstand” aangejaagd door de radicale separatisten en rebelse studenten. Maar uiteindelijk zal er gewoon weer gewerkt en gestudeerd moeten worden.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken