skip to Main Content

September was in Almería de droogste maand sinds 1968

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ALMERÍA – De maand september was de droogste maand sinds er in 1968 een weerstation in de provincie Almeria werd geplaatst en er dus gegevens van bestaan. Gegevens van de Aemet, de Spaanse meteorologische dienst, tonen aan dat er in september bijna geen regenval gemeten is in de hele provincie maar gezien over het hele jaar was er in de provincie zelfs meer regenval.

Ondanks meer regenval concludeert Aemet dat Almeria een paradox is, er was meer regenval dan gemiddeld maar toch heeft de provincie momenteel te lijden onder een enorm tekort aan water. Het provinciebestuur heeft beloofd dat zij de waterbevoorrading garanderen van de woningen en dat de landbouwsector zou weinig als mogelijk zal te lijden hebben onder het watertekort. Deze belofte kwam er een week nadat het Agencia de Medio Ambiente y Agua onthulde dat de provincie een watertekort heeft van 190 kubieke hectometer of 190 miljard liter.

De Almanzora vallei is de zwaarst getroffen regio. Ongeveer 24.000 hectare van goede landbouwgrond loopt nu een serieus risico om zwaar getroffen te worden. Het Agencia de Medio Ambiente y Agua roept nu op voor de onmiddellijke heropening van de ontziltingsinstallatie in Vallaricos die momenteel nog gesloten is, ironisch genoeg na de overstroming in 2012.

Onlangs was er dan een betoging in Villaricos om te protesteren tegen het watertekort en om de heropening van de installatie te vragen. De meeste landbouwers, 25 procent van hen, in de Almanzora regio hebben te lijden onder de droogte maar 4 miljoen bomen lopen het risico om volledig uit te drogen.

Roger Frans Lauryssen

Dit artikel is geschreven door Roger Frans Lauryssen en geplaatst door de redactie in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Back To Top
×Close search
Zoeken