skip to Main Content
Catalaanse onafhankelijkheidsleiders worden berecht in het Spaanse Hooggerechtshof
123rf

Catalaanse onafhankelijkheidsleiders worden berecht in het Spaanse Hooggerechtshof

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Catalaanse onafhankelijkheidsleiders voor de rechter

123rf

MADRID – De voormalige plaatsvervangend premier van de Catalaanse regionale regering, Oriol Junqueras en 17 andere pro-onafhankelijkheidsleiders zullen de komende maanden in het Spaanse Hooggerechtshof worden berecht omdat ze een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring hebben doorgevoerd via het regionale Catalaanse parlement.

De rechtbank heeft op donderdag aangekondigd dat zij de onderzoeksfase van de zaak heeft voltooid waarbij de 18 Catalaanse politici geconfronteerd worden met aanklachten van rebellie, verduistering van openbare middelen en ongehoorzaamheid na hun acties en beslissingen in oktober 2017 enkele weken na een onwettig referendum over onafhankelijkheid.

Het ziet er naar uit dat de rechtszaak begin 2019 zal beginnen. Naast Oriol Junqueras, de partijleider van de ERC-partij en voormalige plaatsvervangend premier van de Catalaanse regionale regering, zullen de voormalige regionale ministers Joaquim Forn, Jordi Turull en Raül Romeva in het beklaagdenbankje zitten, evenals de voormalige Catalaanse parlementsvoorzitter Carme Forcadell.

Het Hooggerechtshof heeft geoordeeld dat de beschuldigden – evenals de zeven politici die Spanje ontvluchtten om arrestatie te voorkomen, waaronder de voormalige premier Carles Puigdemont – een essentiële rol speelde in een plan dat in 2012 vanuit de regionale regering was verzonnen om bij elke prijs de onafhankelijkheid te verklaren.

Daarbij respecteerden ze de grondwet en diverse staatswetten niet en verzaakten ze tientallen uitspraken van het Grondwettelijk Hof die de door de regionale regering goedgekeurde initiatieven vernietigden te accepteren met als enige doel hun plan voor afscheiding van Spanje door te zetten.

Dit zal sinds de poging tot een staatsgreep op 23 februari 1981 het belangrijkste proces zijn om gehoord te worden in het Hooggerechtshof. De aanklagers in de zaak – bestaande uit de officier van justitie, de Spaanse politieke partij Vox en het kantoor van de procureur-generaal – zullen nu hun verzoekschriften voor veroordelingen tegen de verdachten moeten indienen. Daarna is het de beurt aan de verdedigingsteams van de beschuldigden waaronder de negen politici die momenteel in voorlopige hechtenis zitten en die beschuldigd worden van o.a. rebellie.

Het Hooggerechtshof verwacht dat het proces zo’n drie maanden zal duren waarbij er waarschijnlijk pas een uitspraak zal zijn in juni wat na de regionale verkiezingen van 26 mei 2019 is.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken