menu: rubrieken, zoeken & meer

Avondklok Spanje: verschillende tijden en uitzonderingen in regio’s

Avondklok Spanje: verschillende tijden en uitzonderingen in regio’s
Beeld: Plaza Mayor Salamanca / Europa Press

Avondklok Spanje: verschillende tijden en uitzonderingen in regio’s

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zoals bekend heeft Spanje sinds zondagavond 25 oktober een avondklok waarbij het tot 9 november (en waarschijnlijk langer) het niet is toegestaan om tussen 23 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s morgens op straat te zijn en waarbij iedereen binnenshuis moet blijven. Dit is de algemene regel voor heel Spanje tijdens de nieuwe noodtoestand die ook op 25 oktober is ingegaan. De autonome regio’s mogen de tijdstippen echter aanpassen en daarom een kort overzicht.

Klik voor de laatste informatie over de avondklok in Spanje HIER.

In de televisietoespraak op zondag van premier Sánchez werd bekend dat de autonome overheden de avondklok mogen vervroegen of verlaten met één uur (dus 22 of 24 uur) en later of eerder eindigen (dus 5 of 7 uur). Enkele autonome regio’s wijken af van de standaard 23 tot 6 uur regel die landelijk is ingegaan.

De avondklok (toque de queda) in Spanje geldt sinds zondagavond 25 oktober tot tenminste 9 november met een of meerdere mogelijke verlengingen. Tussen 23 en 6 uur mag niemand op straat zijn en moet iedereen binnenshuis blijven maar er zijn enkele uitzonderingen:

  • Het kopen van medicijnen, gezondheidsproducten of andere essentiële producten.
  • Bezoek aan medische instellingen.
  • Noodbezoek aan dierenarts.
  • Naleving van arbeids-, professionele, zakelijke, institutionele of juridische verplichtingen.
  • Terugkeren naar de vaste woonplaats na het uitvoeren van één van deze uitzonderingen.
  • Zorg voor ouderen, minderjarigen, afhankelijke personen, mensen met handicap of kwetsbare personen.
  • Door overmacht of noodsituatie.
  • Overige activiteit van vergelijkbare aard, naar behoren gedocumenteerd.
  • Tanken, indien nodig voor het uitvoeren van bovengenoemde activiteiten.

Geen avondklok Canarische Eilanden

De autonome regio Canarische Eilanden heeft wel te maken met de noodtoestand maar niet met de avondklok. De eilanden Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote, La Palma, El Hierro, La Gomera en La Graciosa hebben geen avondklok vanwege de goede epidemiologische gegevens.

Catalonië

In de autonome regio Catalonië heeft de regionale overheid zondag besloten om de avondklok met één uur te vervroegen naar 22 uur (in plaats van 23 uur) en tot 6 uur ‘s morgens.

Andalusië

In afwachting van de definitieve bevestiging op maandag heeft de regionale overheid in Andalusië besloten de avondklok te handhaven van 23 tot 6 uur.

Valencia regio

In de Valencia regio liep men voor op de beslissing van de regering om een noodtoestand af te kondigen en een avondklok in te stellen door reeds op zaterdag te beginnen met een regionale avondklok. Die gold toen en geldt nu nog steeds van 00 tot 6 uur, één uur later dus dan de standaard 23 uur.

Balearen

Op de Balearen eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera gold de standaard avondklok van 23 tot 6 uur. Maar na een bijeenkomst met vertegenwoordigers uit de horeca, heeft men de avondklok één uur later gezet, te weten van 00 tot 6 uur.

Murcia

In de Murcia regio handhaaft men de standaard avondklok tijden van 23 tot 6 uur.

Aragón

In de autonome regio Aragón handhaaft men de standaard avondklok tijden van 23 tot 6 uur.

Extremadura

In de autonome regio Extremadura heeft de regionale overheid besloten één uur later de avondklok in te laten gaan, dus in plaats van 23 uur is dat 00 tot 6 uur.

Madrid regio

In de Madrid regio had men reeds op zaterdag een speciale en aangepaste vorm van een avondklok ingesteld maar die komt te vervallen met de landelijke regl. In de Madrid regio inclusief de hoofdstad heeft men de standaard 23 uur echter wel één uur later geplaatst en geldt een avondklok van 00 tot 6 uur.

Castilië en León, Asturië, Cantabrië, Melilla

Net zoals in Catalonië hebben de regionale overheden van Castilië en León, Asturië, Cantabrië en Melilla besloten de avondklok met één uur te vervroegen, dus van 22 tot 6 uur (in plaats van 23 uur).

Galicië, Navarra, La Rioja, Castilla-La Mancha, Baskenland, Ceuta

In de autonome regio’s Galicië, Navarra, La Rioja, Castilla-La Mancha, Baskenland en Ceuta geldt de standaard landelijke avondklok tijd van 23 tot 6 uur.