menu: rubrieken, zoeken & meer

Kort coronavirus nieuws uit Spanje (48)

123rf
Beeld: 123rf

Kort coronavirus nieuws uit Spanje (48)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen. Dit keer zijn het korte berichten over de coronavirus crisis in Spanje.

Avondklok van 23 tot 06 uur in heel Spanje maar …

MADRID – Op zondag heeft de Spaanse regering een nieuwe noodtoestand afgekondigd die in principe voor 15 dagen zal gelden maar waarvan de premier van Spanje hoopt dat deze door zal gaan tot 9 mei 2021. Met deze nieuwe noodtoestand hebben de regering en de autonome overheden een juridische paraplu om corona-maatregelen te kunnen nemen waaronder een avondklok. Deze geldt sinds zondagavond in heel Spanje tussen 23 en 06 uur … behalve op de Canarische Eilanden. De autonome overheden mogen deze avondklok vervroegen of verlaten met één uur (dus 22 of 24 uur) en later of eerder eindigen (dus 5 of 7 uur). Tussen 23 en 06 uur mag niemand (op enkele uitzonderingen na op straat zijn en moet iedereen binnenshuis blijven.

Uitzonderingen om tijdens de avondklok buitenshuis te zijn

MADRID – De avondklok in Spanje geldt sinds zondagavond 25 oktober tot tenminste 9 november met een of meerdere mogelijke verlengingen. Tussen 23 en 06 uur mag niemand op straat zijn en moet iedereen binnenshuis blijven maar er zijn enkele uitzonderingen :

  • Als je medicijnen, gezondheidsproducten en andere essentiële goederen moet kopen.
  • Als je naar ziekenhuizen, medische centra of soortgelijk moet gaan.
  • Als je naar het werk moet of om wettelijke verplichtingen buitenshuis moet zijn.
  • Als je naar de vaste woonplaats moet terugkeren als van de hier genoemde uitzonderingen heeft plaatsgevonden.
  • Bijstand en zorg voor ouderen, minderjarigen, afhankelijke personen, mensen met een handicap of bijzonder kwetsbare mensen.
  • Wegens overmacht of noodsituatie.
  • Elke andere activiteit van vergelijkbare aard naar behoren geaccrediteerd.
  • Tanken bij benzinestations indien dat nodig is voor het uitvoeren van de activiteiten zoals in de uitzonderingen beschreven.

Canarische Eilanden hebben geen avondklok

LAS PALMAS – De Canarische Eilanden is de enige autonome regio waar de Spaanse regering geen avondklok heeft ingesteld op dit moment. De reden daarvoor is omdat de corona-situatie op de eilanden het beste is van heel Spanje en vanwege de goede epidemiologische gegevens, aldus premier Pedro Sánchez zondag in zijn televisietoespraak.

Regionale overheid Balearen is geen lockdown van plan

PALMA – De regionale overheid van de Balearen eilanden heeft voorlopig laten weten geen gebruik te maken van de noodtoestand om de bewegingsvrijheid tussen de eilanden onderling en naar en van het Spaanse vasteland te verbieden. Met andere woorden, de Balearen eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera krijgen nog niet te maken met een regionale en gedeeltelijke lockdown. De corona-situatie wordt wel in de gaten gehouden en als het uit de hand loopt kunnen meer drastische maatregelen genomen worden waaronder een lockdown voor de eilanden.

Catalonië heeft avondklok aangepast: van 22 tot 06 uur

BARCELONA – In Catalonië gaf men voordat de premier van Spanje de nieuwe noodtoestand aankondigde al aan dat ze meteen na afkondiging een avondklok zouden instellen in de autonome regio Catalonië . En die is dan ook meteen zondagavond in gegaan maar niet zoals de rest van Spanje om 23 uur ‘s avonds maar van 22 uur tot 06 uur. Alle winkels, bars en restaurants moeten om 21 uur sluiten in Catalonië. In de autonome regio sluit men ook geen verplicht thuisisolement uit als de corona-situatie blijft verergeren. Dat zou dan alleen moeten gelden in de weekenden.

Autonome regio’s hoeven na 9 november niet door te gaan met avondklok

MADRID – Direct nadat de Spaanse premier zijn televisietoespraak had gehouden en de nieuwe noodtoestand had aangekondigd, werd dit bevestigd in de officiële staatscourant BOE. De regering had daar haast mee omdat eenmaal na publicatie van artikel BOE-A-2020-12898 de ‘estado de alarma’ ook van kracht is geworden met diezelfde zondagavond al een landelijke avondklok. In de BOE is te lezen dat de noodtoestand in eerste instantie een duur heeft van 15 dagen tot 9 november waarna deze eenmaal aangenomen door het parlement verlengd kan worden. Na 9 november kunnen de regionale overheden echter beslissen om niet door te gaan met de avondklok, aldus de Spaanse kranten.

Manifestaties kunnen verboden worden

MADRID – In de Staatscourant BOE staat dat de samenkomst met meer dan 6 personen verboden is tijdens de nieuwe noodtoestand. Daarnaast staat er in paragraaf 3 in artikel 7 vermeld dat bijeenkomsten en demonstraties in doorstroomlocaties die worden gehouden in de uitoefening van het grondrecht dat is geregeld in artikel 21 van de Grondwet, kunnen worden beperkt, geconditioneerd of verboden wanneer de social distance van anderhalve meter niet verzekerd kan worden wanneer een vergunning wordt gevraagd.

Valencia regio staat reizen buiten eigen regio toe

VALENCIA – In de staatscourant BOE staat vermeld dat de regionale overheden kunnen bepalen of de regio’s afgesloten worden voor al het verkeer, met andere woorden of ze regio’s in een regionale lockdown gaan of niet. In de Valencia regio heeft men bevestigd dat het reizen binnen en buiten de autonome regio Comunidad Valenciana blijft toegestaan. Op dit moment blijft het dus mogelijk om naar Catalonië, Murcia, Aragón en Castilla-La Mancha te reizen of daarvandaan naar de Valencia Regio te reizen. Met andere woorden, de regionale grenzen worden niet gesloten.