Rechter neemt voogdij van moeder af omdat zij in afgelegen dorp in Galicië woont

Rechter neemt voogdij van moeder af omdat zij in afgelegen dorp in Galicië woont
Beeld: L. Miguel Bugallo Sánchez - CC BY-SA 4.0 / Wikimedia

Rechter neemt voogdij van moeder af omdat zij in afgelegen dorp in Galicië woont

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MÁLAGA – In Marbella heeft een rechter de voogdij van een moeder over haar zoontje afgenomen omdat ze in een te klein gehucht in Galicië woont. De rechter gaf de voogdij aan de vader omdat die in een ‘stedelijke omgeving’ verblijft. De komende dagen valt het uiteindelijk gerechtelijke uitspraak in deze zaak.

Het kind in kwestie is een jongetje van nauwelijks één jaar oud. Zijn moeder woont in het pittoreske Muros, een klein dorpje in de provincie Galicië. De rechter bestempelde de plek als “La Galicia profunda”, het diepe en afgelegen Galicië en oordeelde dat het kind daar niet gelukkig zou zijn.

Het nieuwsbericht was als een koude douche voor de bewoners van het dorp, die niet aarzelden om de rechter van weerwoord te dienen. “Men leeft dus beter in de grote stad?”, vroegen ze zich luidop af. “Wij nodigen de rechter uit hier een paar dagen te komen kijken hoe wij leven.” De buurtbewoners vonden het duidelijk niet grappig dat ze door de rechter in een negatief daglicht worden geplaatst.

De advocate van de moeder, Claudia Traba, zegt dat ze de beslissing aan zullen vechten. Bovendien hebben ze een officiële klacht ingediend bij het hooggerechtshof, wegens minachting van het landelijke Galicië. Volgens Traba is de uitspraak niet alleen discriminerend ten opzichte van het landelijke Galicië, maar ook tegenover “het hele Spaanse platteland.”

Wel dient te worden vermeld dat ook andere redenen in de beslissing mee speelden. De moeder heeft geen werk, en bevindt zich in ingewikkelde omstandigheden. De komende dagen zal duidelijk worden of de beslissing onveranderd blijft en de voogdij definitief bij de vader komt te liggen. De inwoners van Muros blijven alvast niet bij de pakken zitten. Zij verenigen zich achter de gedupeerde moeder.

De gemeente Muros ligt in de provincie La Coruña waar in totaal 8.427 personen wonen. Muros heeft 8 kleinere parroquias (gehuchten), te weten Abelleira (Santo Estevo), Esteiro, Louro, Muros, Serres, Sestayo, Tal, Torea.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.