Canarische Eilanden wil oplossing voor op strand gelegen hotel op Fuerteventura

Canarische Eilanden wil oplossing voor op strand gelegen hotel op Fuerteventura
Beeld: Archieffoto

LAS PALMAS – De regioregering van de Canarische Eilanden is in overleg met de demissionaire regering en Costas (de kust autoriteiten) wat betreft een vergunning van 120 jaar voor een op het Corralejo strand op Fuerteventura gelegen hotel.

Het gaat om hotel Oliva Beach van de hotelketen RIU dat middenin de duinen van het beschermde natuurgebied Corralejo is gelegen. Het Spaanse ecologische overgang ministerie wil dat de huidige vergunning, die door de PP aan het hotel werd gegeven tot het jaar 2089, opgeheven wordt of in ieder geval flink wordt ingekort. RIU wil het hotel renoveren maar het Ministerio de Transición Ecológica houdt dit vooralsnog tegen.

Het hotel werd gebouwd in de jaren zeventig toen er nog geen sprake was van het Parque Natural de las Dunas de Corralejo ofwel een beschermd natuurgebied. Het hotel werd in de jaren negentig door de RIU keten gekocht waarna de PP-regering in 1992 een nieuwe vergunning gaf voor 30 jaar, dit terwijl er toen al een kustwet (ley de costas), een wet uit 1988 om Spaanse kustlijn te beschermen, was in Spanje.

Vanaf 2018 zou het hotel moeten verdwijnen van het Corralejo strand. RIU besloot in 2007 samen met de regering van Zapatero (PSOE) dat men in 2017 met de sloop zou beginnen, de regering gaf toen 10 jaar verlenging maar wilde daar het Isla de Lobos voor terug. Toen Rajoy (PP) de regering overnam in 2013 besloot men RIU een 75-jarige verlenging te geven tot het jaar 2089.

Sinds 2017 wacht het RIU hotel op de vergunning om het hotel te renoveren maar tot nu toe hebben ze deze nog niet gekregen. De reden daarvoor is dat het Ministerio de Transición Ecológica nog nadenkt over of men de vergunning moet verlengen, iets waar de regionale overheid met de Costas en het ministerie over wil praten.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

15 reacties op “Canarische Eilanden wil oplossing voor op strand gelegen hotel op Fuerteventura”

 1. Deze twee hotels staan in de duinen en ontsieren het landschap. Echter in Corralejo staan soms al sinds meer dan 15 jaar onafgebouwde skeletten. Aan de rand van de duinen ca 3 km van deze hotels vandaan staan diverse niet afgebouwde
  bouwvallen. Deze ontsieren het landschap en het aangezicht van Corralejo meer dan de Hotels.

 2. Ik heb ze zien staan deze 2 gebouwen op Fuertefentura. Ik vind als ze geplaatst zijn in een tijd dat het mocht en kon moet daar nu niet moeilijk over gedaan worden. Er staan daar al genoeg bouwskeletten die niet af gemaakt worden. En als dit hotel geen toezegging krijgt voor renovatie wordt het ook zo’n skelet. Nee dat is mooi! Buiten al dit wat heeft het al allemaal niet gekost aan vervuiling( om het te bouwen) en nu ga je het afbreken wat kost dat dan allemaal wel niet aan vervuiling!!

 3. Jaren geleden heb ik verbleven in dit hotel. Sindsdien kom ik ieder jaar op dit eiland. Deze 2 gebouwen zijn in mijn ogen niet storend. Ze vormen het einde van de bebouwing van het noorden en mogen wat mij betreft blijven staan. Bovendien zijn ze functioneel voor de toeristen. Als je rondkijkt zijn er zo veel niet afgemaakte skeletten! Laten ze daar eens iets aan doen. Dat is veel belangrijker dan bestaande gebouwen afbreken!

 4. Hoe lang moet men nog nadenken??
  Laat de natuur haar werk doen en weg met deze gedrochten, en vooral wat deze gedrochten voortbrengen.
  Afbreken die handel.

  1. Erg kort door de bocht, deze reactie. Op de betreffende locatie staan 2 grote (RIU) hotels met daar omheen diverse horeca en verdere activiteiten en ook een woonwijk, kortom een factor van groot economisch belang voor het eiland waar vele honderden werknemers en bedrijven van afhankelijk zijn, zie het maar als een soort Hoogovens (die staan zo mogelijk nog dichter bij het strand)
   Daar moet je inderdaad heel goed over nadenken wat slopen voor gevolgen heeft.
   De `grandes hoteles`staan als icoon in het duinengebied en hebben voor velen als welkome pleisterplaats gediend. Een zorgvuldig beheer van deze locatie lijkt me zinvoller dan het rigoreus met de grond gelijk te maken…..

 5. momenteel is men op Boa Vista (kaapverdische eilanden) in een natuurgebied op één van de mooiste stranden ter weteld, nl. Santa Monica beach. 800 suites aan het bouxen. Het hotel wordt een Melia resort. De financiering door particulieren is moeilijk. De banken doen niet mee uit schrik voor faillissement en overtreden van de wet. De weg er naartoe is nog altijd niet klaar. Hiet zullen de handen van de lokale politici ook goed gevuld zijn.

 6. Heeft nooit anders geweest in Spanje en zeker wat betreft de kustplaatsen daar is er lustig op los gebouwd en hebben de corrupte politiekers van PSOE en PP goed hun zakken gevuld met het afgeven van verguningen !

  1. Hallo beste allemaal,
   Kan iemand mij misschien uitleggen wat een “anoniem” gestelde ” Politiekers ” is?
   Ik heb geen idee, maar ben benieuwd. Alvast bedankt.

   1. Misschien terug even naar school gaan daar zal men het jou even uitleggen….en dan niet meer vergeten he beste…………….

    1. Wat een gekat anoniempjes.
     Maar dat zegt ook wel iets over de redactie:
     Men mag geen mening geven over het Cataluña verhaal omdat dat te veel gestèggel geeft (dus werk) maar iedereen mag blijkbaar wel anoniem elkaar de kast uitvegen.
     Daar moet je verandering in brengen Remco, dit kan niet!

     1. Theresa M…….ik zal me de volgende keer aanmelden met Jean Batiste Claes Junior als dat je beter uitkomt……….

    2. Wat een gekat anoniempjes.
     Maar dat zegt ook wel iets over de redactie:
     Men mag geen mening geven over het Cataluña verhaal omdat dat te veel gestèggel geeft (dus werk) maar iedereen mag blijkbaar wel anoniem elkaar de kast uitvegen.
     Daar moet je verandering in brengen Remco, dit kan niet!

     1. Sorry dat ik dit twee keer heb geplaatst, trage verbinding of zo…
      Wat ik wil zeggen is dat anonieme reacties irritante stoorzenders zijn en geen recht van reactie moeten krijgen, maak je bekent anders geen plaatsing. Slap gelul kunnen we overal aanhoren.
      Maar daarbij vind ik dat er best wel gereageerd mag worden op serieuze onderwerpen en dat dat niet door de redactie geweerd moet worden, hoogstens gecontroleerd. Dat maakt deze site weer spannend en niet zo saai.
      Amen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.