Top 10 hoogste bergen van Spanje om ‘uit te waaien’

Top 10 hoogste bergen van Spanje om ‘uit te waaien’
Beeld: Monte Perdido (Huesca) / Pixabay

Top 10 hoogste bergen van Spanje om ‘uit te waaien’

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Recent wordt er in de Spaanse geschreven pers veel aandacht besteed aan de Nederlandse term ‘uitwaaien’. De Nederlanders weten natuurlijk waar het over gaat maar in Spanje wordt deze praktijk omschreven als ‘tomar una bocanada de aire fresco’ om ‘limpiar tu mente y refrescarte. Expirar malos aires y respirar buenos’. EN waar kan dat beter dan op Spanje’s 10 hoogste bergen.

Spanje is wat betreft het ‘uitwaaien’ een ideaal land. Niet alleen is er meer dan genoeg uitgestrekte natuur te vinden, lange stranden, prachtige en hoge kliffen maar ook veel bergen. Spanje is niet voor niets een van Europa¡s meest bergachtige landen. Maar de ene berg is de andere niet en om goed uit te kunnen waaien kijken we naar de 10 hoogste bergen van Spanje.

Wellicht is het vanwege de corona-reisrestricties en de wintermaanden niet het beste moment om naar de meer dan 3.000 meter hoge bergen te trekken om even uit te waaien, maar bewaar dit artikel om deze bergen op de ‘to do list’ te plaatsen als de pandemie achter de rug is.

Teide

1. Teide (Tenerife) – 3.718 meter

Spanjes hoogste berg ligt niet op het Iberische schiereiland, maar op een eiland in de Atlantische oceaan. De Teide is gelegen op Tenerife, één van de Canarische eilanden. Boven het zeeniveau dus 3.718 meter maar onder het water nog bijna 7,5 kilometer en daarmee is de vulkaan als het gaat om bergen met absolute hoogte, de derde in de wereld. Twee uit zee oprijzende vulkanen bij Hawaï zijn hoger.

Mulhacen

2. Mulhacén (Granada) – 3.479 meter

Als onderdeel van de Sierra Nevada, is de Mulhacén de hoogste berg op het Spaanse vasteland. De Sierra Nevada strekt zich van oost naar west uit in het zuiden van Spanje, en is gelegen in de provincie Andalusië. Op de flanken van de berg en de naastliggende bergtoppen bevindt zich het meest zuidelijke skigebied van Europa en het hoogst gelegen skigebied van Spanje. De naam Mulhacén komt van Muley Hacén of Muey Abul Hassan, de voorlaatste Moorse koning van Granada in de 15e eeuw waarvan wordt gezegd dat hij op de berg is begraven.

Subida al Aneto

3. Aneto (Huesca) – 3.404 meter

De bergketen Pyreneeën strekt zich van de Golf van Biskaje uit naar de Middellandse zee en vormt grotendeels de natuurlijke grens met Frankrijk. Het gebergte telt maar liefst 129 toppen die hoger liggen dan 3.000 meter. Pico Aneto is onderdeel van het Maladeta massief en is met 3.404 meter de hoogste bergtop van de gehele Pyreneeën. Beginnende op ongeveer 2.800 meter hoogte, treft men aan de noordkant van het massief de meest zuidelijke gletsjer van Europa, nu nog ongeveer 100 hectare maar helaas elk jaar kleiner wordend ijs.

Pic del Veleta

4. Veleta (Granada) – 3.396 meter

Een paar kilometer naar het westen gelegen ten opzichte van Mulhacén vind je Spanjes vierde bergtop, Pico Veleta. De berg telt 3.396 hoogtemeters en is grotendeels te bereiken via Europa’s hoogste geasfalteerde weg, de A-395, met Europa’s hoogste bergpas op 3.367 meter vlak onder de top van Pico Veleta. De naam ‘Veleta’ heeft niets met het huidige Spaanse woord ‘veleta’ te maken, hetgeen ‘windvaan’ betekent. De naam is een afleiding van het Arabische woord ‘Balata’ hetgeen zoiets betekent als ‘hakblok’. Die naam dankt de berg aan zijn uiterlijk; een enorme en vierkant ogende brok graniet met aan de noordkant, de oostkant én aan de westkant vrijwel loodrechte wanden van meer dan 500 meter hoogte.

Posets

5. Posets (Huesca) – 3.375 meter

Een andere en veel gebruikte naam voor Pico Posets is Punta of Diente de Llardana. Omdat de berg ‘slechts’ de tweede berg in hoogte is van de Pyreneeën, is de aandacht en de aantrekkingskracht voor een bestijging veel minder dan bijvoorbeeld die van Pico Aneto. Een beklimming van de berg, gelegen in het westelijk deel van PN Posets Maladeta, staat te boek als moeilijk. De ‘normaalroute’ vertrekt vanuit Refugio Angel Orús (2.095 m) en brengt je in een aantal uren pittig wandelen via Canal Fonda (met het hele jaar sneeuw en ijs) naar de voet van de berg. Van daar gaat het steil omhoog en wordt het klimmen.

Los picos Alcazaba (fondo a la izquierda) y Mulhacén (derecha)

6. Alcazaba (Granada) – 3.371 meter

Iets noord van de eerder beschreven Mulhacén ligt Pico Alcazaba. Met 3.371 meter de derde berg in hoogte van het bergmassief Sierra Nevada. Ook hier ligt de naamgeving in de Arabische wereld, de naam Alcazaba is afgeleid van een woord wat zoiets als ‘vesting’ betekent. Vanuit het noorden is de berg via een technische beklimming te bestijgen, met een verticale wand van meer dan 1.000 meter. Vanuit het zuiden kan men redelijk eenvoudig wandelend naar boven.

Ordesa-Monte Perdido

7. Monte Perdido (Huesca) – 3.355 meter

In alle talen (Mont Perdu in Frans, Mont Perdito in Aragonees, Mont Perdut in Catalaans en Monte Perdido in het Spaans) betekent de naam van deze berg hetzelfde: ‘Verloren Berg’. De berg is gelegen in het nationale natuurpark PN Ordesa y Monte Perdido, in de provincie Aragón. De berg is een blikvanger aan het einde van de bekende Vallei van Ordesa. Veel mensen vertrekken vanuit de plaats Torla, wandelen door die vallei en beklimmen (na een overnachting in Refugio Goríz, 2.160 meter) de berg vanuit het zuiden.

Maladetes

8. Pico Maldito (Huesca) – 3.350 meter

Deze bergtop is gelegen in het Maladeta massief, tussen de twee toppen Pico Aneto en Pico Maladeta, boven de gletsjer van Aneto dus. Vanuit de op 2.140 meter hoogte gelegen berghut La Renclusa kan men (pittig) wandelend naar Portillón Superior, waar men de gletsjer op gaat. Het is ook de meest gangbare route naar Aneto. De Maldito staat herkenbaar in het midden van de gletsjer maar een beklimming is lastig en gevaarlijk en uitsluitend voor ervaren bergbeklimmers weggelegd.

Summit, La espada

9. Pico Espadas (Huesca) – 3.332 meter

Pico Espadas is onderdeel van het indrukwekkende massief van Posets, gelegen in het westelijk deel van het PN Posets Maladeta. Toegang tot deze bergtop kan men verkrijgen vanuit een tweetal richtingen. Vanuit de Vallei van Chistau in het westen en dan via de berghut Refugio Biadós of via de route vanuit de zuidoostelijk gelegen Vallei van Benasque en gebruik makend van Refugio Angel Orús.

Cilindro de Marboré y Lago Helado

10. Cilindro (Huesca) – 3.328 meter

De volledige naam van deze berg is Cilindro de Marboré. Samen met de toppen Monte Perdido en Pico Añisclo (3.263 meter) vormt deze vrijwel perfecte cilindervormige berg een trio wat bekend staat als ‘Los Tres Sorores’ ofwel ‘De Drie Nonnen’. Het is met name de noordwand die ontzag inboezemt bij bergbeklimmers, maar ook bestijgingen vanuit andere windstreken staan als lastig en moeilijk te boek, Het was de beroemde in Toulouse geboren Henry Russell die de Cilindro voor de eerste maal beklom, in het jaar 1864. Leuk om verder nog te weten is dat de nulmeridiaan van Greenwich over de top van deze berg loopt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.