menu: rubrieken, zoeken & meer

Ook Spanje denkt na over een derde boosterprik voor alle volwassenen

Ook Spanje denkt na over een derde boosterprik voor alle volwassenen
Beeld: 123rf

Ook Spanje denkt na over een derde boosterprik voor alle volwassenen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Net zoals men recent aankondigde in Frankrijk en Portugal en ook in België, wil Spanje alle volwassenen vanaf 18 jaar gaan voorzien van een derde corona ‘boosterprik’. Er moeten echter wel minstens zes maanden tussen de tweede normale corona-prik en een derde boosterprik zitten waardoor het plaatsen van de extra dosis en geleidelijk proces zal zijn.

Op dit moment is Spanje al eind oktober begonnen met het zetten van de derde boosterprik bij bepaalde groepen zoals de 70-plussers; bewoners van bejaardencentra; mensen met een zeer hoog risico en kwetsbare personen met een ernstige afweerstoornis en bij personen die net een transplantatie gehad hebben of kanker-, nier- en dialysepatiënten etc. 

Sinds 15 november worden ook de 1,9 miljoen personen die gevaccineerd zijn met het Janssen-vaccin (een prik) voorzien van een tweede prik en sinds kort is men in heel Spanje begonnen met het zetten of afspraken maken bij de groep 60-69 jaar.

Op het moment van schrijven zijn er meer dan 4,1 miljoen inwoners van Spanje die een derde boosterprik hebben ontvangen maar dat aantal moet veel hoger worden voor de kerst, aldus de minister van Volksgezondheid Carolina Daris op donderdag. Naar aanleiding van de Europese verklaring van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding op donderdag waarin men aanraadt om een boosterprik te zetten bij iedereen vanaf 18 jaar en in het bijzonder die personen van 40 jaar en ouder, is men in Spanje ook begonnen met het debat daarover.

Maar er moet ook gekeken hoeveel corona-vaccins er nog zijn want in Spanje wil men ook gaan beginnen met het vaccineren van kinderen tussen 5 en 11 jaar. En wellicht zijn er op dit moment niet genoeg corona-vaccins beschikbaar om iedereen van een derde boosterprik te voorzien.