menu: rubrieken, zoeken & meer

Op Black Friday doen steeds meer winkels in Spanje liever mee met Green Friday

Op Black Friday doen steeds meer winkels in Spanje liever mee met Green Friday
Beeld: Freepik (aangepast)

Op Black Friday doen steeds meer winkels in Spanje liever mee met Green Friday

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In 2021 is het op vrijdag 26 november Black Friday en wordt op maandag 29 november Cyber Monday gevierd met kortingen in fysieke winkels en online warenhuizen via bijvoorbeeld Amazon, PcComponents of MediaMarkt. Maar er zijn steeds meer winkels die liever meedoen met de Green Friday beweging, een alternatief tegen de overconsumptie van vaak impulsieve en onnodige aanschaf van artikelen.

Ook in Spanje zijn steeds meer winkelketens die niet meer meedoen met Black Friday en liever kiezen voor Green Friday. Dat doet men vaak vanwege principekwesties of uit milieubewustzijn. Black Friday heeft volgens experts namelijk een enorme impact op onze aarde, zoals uitputting van onze natuurlijke bronnen, vervuiling en oceanen vol plastic.

Een van de grootste ketens in Spanje die niet meedoet met Black Friday maar wel met Green Friday is IKEA, zoals we HIER al omschreven. In Nederland doet Decathlon mee met de Green Friday maar in Spanje gebeurt dat nog niet. Kleine ondernemers doen vaak ook niet meer met de Black Friday, ook omdat het geven van kortingen niet rendabel is. 

Maar het zijn veel grote ketens in allerlei sectoren die nog steeds meedoen met de Black Friday kortingen die niet meer alleen plaatsvinden op die ene Zwarte Vrijdag of Cyber maandag maar steeds langer duren en soms al weken van tevoren beginnen. Dus de vraag is, wat ben jij voor een consument? Die van de Black Friday met alle gevolgen van dien of die van de Green Friday om de aarde een handje te helpen?