Hoe is het met de plannen voor de nachttrein van Amsterdam naar Barcelona?

Hoe is het met de plannen voor de nachttrein van Amsterdam naar Barcelona?
Beeld: Voorbeeldfoto / 123rf

Hoe is het met de plannen voor de nachttrein van Amsterdam naar Barcelona?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De nieuwe in 2021 opgerichte Nederlands-Belgische spoorwegmaatschappij European Sleeper moet weliswaar nog starten met de eerste nachttrein route van Brussel via Amsterdam naar Praag, maar er zijn ook plannen voor een nachttrein verbinding tussen Amsterdam, Brussel en Barcelona. Het zal echter nog lang op zich laten wachten voordat reizigers ‘s nachts naar Spanje kunnen reizen met de ‘Good Night Train’. Maar hoe is het nu met de plannen?

European Sleeper maakte recent bekent dat ze ‘gokken’ op een lancering van de nachttrein naar Praag in het voorjaar van 2023. Er zijn echter veel problemen die overwonnen moeten worden zoals de dienstregeling en de beschikbare rijtuigen. In juni werd echter bekend dat er ook plannen zijn voor een nachttrein van Amsterdam via Brussel naar Zuid-Frankrijk en Barcelona. Daarna werd het echter stil bij de spoorwegmaatschappij.

Maar in een recent interview wisten de initiatiefnemers van European Sleeper te melden dat de plannen voor een nachttrein van Amsterdam via Brussel naar Zuid-Frankrijk en Barcelona nog steeds bestaan, maar dat ook daar de nodige problemen zijn die overwonnen moeten worden. Deze trein zou al in december 2022 of december 2023 moeten rijden, maar dat is dus niet het geval.

De problemen hebben te maken met de beschikbare rijtuigen, maar ook met partners om samen te werken. Een trein laten rijden kost namelijk veel geld en dat moet bekostigd worden. Zo zegt de reisorganisatie Sunweb dat de trein te duur is en ook een goede samenwerking met de Franse spoorwegmaatschappij SNCF lijkt niet zo makkelijk te zijn.

Daarnaast zegt men bij European Sleeper dat er geen reizigerstreinen met locomotief meer de grens passeren tussen België en Frankrijk. Alleen de Belgische Spoorwegen hebben nog locomotieven die reizigerstreinen kunnen trekken in beide landen, maar die treinen kunnen niet doorrijden tot aan Zuid-Frankrijk. Dat zou betekenen dat er drie locomotieven nodig zouden zijn om tot aan het zuiden van Frankrijk of Barcelona te komen en dat maakt het rijden van een nachttrein in Frankrijk erg duur.

Hoe zat het ook weer?

Er is zoals HIER te zien is op 13 juni een aanvraag bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) ingediend waaruit blijkt dat European Sleeper van plan is om van Amsterdam Centraal via Den Haag HS, Rotterdam Centraal en Roosendaal naar Barcelona te reizen met de nachttrein. Het is de bedoeling dat dit vanaf 10 december 2023 een realiteit moet zijn, of eerder als dat praktisch mogelijk is. De frequentie van de nieuwe treindienst is bij aanvang 3 keer per week maar de rijdagen worden nog bepaald aan de hand van de capaciteitsaanvraag. Naar gelang beschikbaarheid van materieel is de frequentie uit te breiden naar dagelijkse ritten.

De ‘Good Night Train’ zal diverse tussenstops maken in Nederland, België en Frankrijk voordat deze in het Spaanse Barcelona zal arriveren. Volgens European Sleeper is een route naar Barcelona een grote wens en moet deze economisch haalbaar zijn. Barcelona wordt nu al via Amsterdam verbonden met een trein (via Parijs) maar met veel tussenstops, overstappen en overdag zoals we HIER al eens schreven.

Uit DIT DOCUMENT dat op de website van ACM staat is op te maken wat de reistijden zijn en waar de trein stopt waarbij opvalt dat de trein niet zal stoppen in Parijs. De trein zou vertrekken om 17.50 uur in Amsterdam Centraal en om 11.20 uur de volgende dag aankomen in Barcelona Sants. Andersom zou de trein om 18.40 uur vertrekken in Barcelona Sants om de dag daarna om 12.10 uur in Amsterdam Centraal aan te komen.

treinen

In DIT DOCUMENT dat op de website van ACM staat dat er gereden wordt met een trein met een capaciteit van 884 personen: 108 slaapplaatsen in een slaaprijtuig; 540 plaatsen in een couchette; 36 plaatsen couchette met fietsplaatsen; 120 plaatsen in zitrijtuigen en 80 plaatsen ‘seating car’ (?).

Over The Good Night Train

European Sleeper besloot het reizen met de nachttrein terug op de kaart te zetten, door in 2021 een nieuwe Belgisch-Nederlandse spoorwegmaatschappij op te richten. Want niet alleen de oprichters zijn echte trein liefhebbers. Iedereen die ooit een keer met de nachttrein heeft gereisd, zal je enthousiast vertellen over het avontuur aan boord. Het is een fijne manier van reizen, omdat stress niet bestaat wanneer je dichter bij je bestemming komt, terwijl je slaapt. Bovendien is het beter voor de aarde dan veel andere vormen van reizen, zo staat op de website van European Sleeper.

Ga naar de inhoud