Search
menu
Search

Wat zijn de grootste groepen buitenlanders in Spanje?

Wat zijn de grootste groepen buitenlanders in Spanje?
Beeld: AI-beeld / redactie

Wat zijn de grootste groepen buitenlanders in Spanje?

Spanje is een populaire bestemming voor buitenlanders vanwege het warme klimaat, de rijke cultuur en de economische mogelijkheden. Er wonen meer dan 7,5 miljoen buitenlanders in Spanje. De grootste buitenlandse nationaliteiten zijn Marokkanen, Colombianen en Roemenen en er wonen officieel meer dan 100.000 Nederlanders en Belgen in Spanje.

Spanje heeft een lange geschiedenis van migratie. Sinds de jaren 90 is het aantal immigranten sterk toegenomen. Tegenwoordig zijn buitenlanders goed voor ongeveer 15% van de totale Spaanse bevolking. Volgens de cijfers van het Spaanse Statistiekbureau INE heeft Spanje bijna 47,5 miljoen inwoners waarvan 39,9 miljoen met een Spaanse nationaliteit en meer dan 7,5 miljoen met een buitenlandse nationaliteit.

De meeste immigranten komen uit Latijns-Amerika, Marokko, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk. Vanwege de gedeelde taal trekken veel Latijns-Amerikanen naar Spanje, vooral uit Colombia, Ecuador, Argentinië en Venezuela. Marokko en Spanje delen historische banden vanwege de islamitische overheersing van Spanje tussen de 8e en 15e eeuw. Daarnaast ligt Marokko dicht bij Spanje, wat migratie vergemakkelijkt.

Er zijn verschillende redenen waarom buitenlanders naar Spanje migreren zoals Economische problemen, politieke instabiliteit en armoede in thuisland, gedeelde taal en cultuur, geografische nabijheid en het Prettige klimaat.

Over het algemeen integreren immigranten redelijk goed in de Spaanse samenleving. Factoren die bijdragen aan integratie zijn zoals de gedeelde taal met Latijns-Amerikanen, een vergelijkbare cultuur en religie en sterke economie en sociale voorzieningen. Toch zijn er ook uitdagingen, zoals een taalbarrière voor niet-Spanjaarden, werkloosheid onder immigranten en discriminatie en racisme-incidenten. De Spaanse overheid probeert integratie te bevorderen via taal- en inburgeringscursussen. Ook zijn er wetten tegen discriminatie.

Nederlanders

Volgens de cijfers van het INE wonen er ongeveer 50.971 Nederlanders permanent in Spanje. Daarnaast brengen tienduizenden Nederlanders de wintermaanden door in Spanje.

De belangrijkste redenen voor Nederlanders om naar Spanje te verhuizen zijn onder andere het prettige klimaat, lagere kosten van levensonderhoud, mooie natuur en cultuur, het ontsnappen aan de Nederlandse mentaliteit, en de goede gezondheidszorg.

Veel gepensioneerde Nederlanders verkassen voor een deel van het jaar of permanent naar Spanje vanwege het prettige klimaat en lagere levenskosten.

Nederlanders vestigen zich voornamelijk aan de Costa Blanca, Costa del Sol, op de Balearen en Canarische Eilanden. Deze kustgebieden en eilanden hebben een aangenaam klimaat en goede voorzieningen voor buitenlanders.

Over het algemeen integreren Nederlanders redelijk goed in Spanje. Ze leren vaak Basis Spaans en maken Spaanse vrienden. Tegelijkertijd blijven ze sterk verbonden met Nederlandse vrienden en gewoontes.

Belgen

Er wonen volgens de cijfers van het INE 50.249 Belgen permanent in Spanje. Net als Nederlanders worden ze voornamelijk aangetrokken door het prettige klimaat, de lagere kosten en de rustige levensstijl.

De belangrijkste redenen voor Belgen zijn onder andere warm en zonnig klimaat, goedkopere woningen en levensonderhoud en het ontsnappen aan het drukke leven in België.

Populaire gebieden onder Belgen zijn onder andere de Costa Blanca, Costa del Sol, Balearen en het Canarische Eiland Tenerife. Deze kustregio’s en eilanden bieden Belgische expats een vertrouwde omgeving met veel landgenoten, ook veel Nederlanders en voorzieningen.

Belgen integreren over het algemeen redelijk gemakkelijk in Spanje. De Latijnse cultuur en levensstijl sluiten goed aan bij de Belgische. Tegelijk behouden ze sterke banden met België.

Er zijn veel Nederlandse en Belgische clubs en verenigingen in Spanje, waar expats elkaar kunnen ontmoeten en hun cultuur kunnen behouden. Ook zijn er veel Nederlandse en Belgische restaurants en winkels te vinden in populaire gebieden.

Ga naar de inhoud