skip to Main Content
Strand van Torrevieja bezaaid met meer dan een dozijn lichtgevende parelkwallen

Strand van Torrevieja bezaaid met meer dan een dozijn lichtgevende parelkwallen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ALICANTE – Inwoners hebben op het strand van Torrevieja meer dan een dozijn aan lichtgevende parkwallen ofwel Pelagia noctiluca gevonden. Het gaat hier om een kwallensoort die in het donker kan oplichten en er violet gekleurd uitziet. Gedurende de afgelopen dagen werden er meerdere exemplaren op de stranden van de kustgemeente gevonden.

Deze kwallen kunnen in de zomer een gevaar vormen voor badgasten, als ze door de getijden op het strand worden geworpen. Als mensen door de met netelcellen bezette filamenten worden gestoken, kan dit leiden tot een anafylactische shock, ook wanneer de kwallen op het strand liggen.

De kwal met een diameter van tien centimeter heeft 8 tentakels bedekt met netelcellen, en nog 8 lange neteldraden die een lengte tot 3 meter kunnen bereiken. Deze tentakels kunnen erg ver worden uitgestrekt en samengetrokken. Het halfronde scherm verloopt van lichtpaars tot donkerrood. Bij bedreiging neemt deze kwal een ‘s nachts goed zichtbare, roodpaars oplichtende kleur aan.

De Pelagia noctiluca ofwel parelkwallen kunnen voor een echte plaag zorgen. De oorzaak van zulke plagen is nog onbekend. Men vermoedt een gebrek aan natuurlijke vijanden zoals tonijn, zwaardvis, trekkervis en de lederschildpad. Andere oorzaken kunnen zijn: gebrek aan neerslag, waardoor kustwater minder zoet en warmer wordt zodat de natuurlijke barrière doorbroken wordt, dan wel de aanwezigheid van grote hoeveelheden zoöplankton lang de kust.

Bij aanraking van een parelkwal kan een ernstige pijn ontstaan. Andere symptomen zijn langdurige jeuk, het rood worden en opzwellen van de huid, duizeligheid, misselijkheid en braken. Na een steek kan je best de wonden afspoelen met zout water en daarna koelen met een ijscompres.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken