skip to Main Content

Principeakkoord over pensioenleeftijd

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse regering heeft een principeakkoord bereikt met de grootste vakbonden UGT en CCOO over verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd. Dit heeft de regering donderdag bekendgemaakt zonder nadere bijzonderheden te geven. Zoals inmiddels wel bekend is wil de regering de pensioenleeftijd verhogen van 65 naar 67. In de politiek is daar wel steun voor, maar de vakbonden verzetten zich er tot nu toe tegen. Aangezien de regering vrijdag 28 januari de hervormingen aan het parlement wil presenteren is er haast bij een overeenkomst.

De verhoging van de pensioenleeftijd willen de vakbonden nog wel accepteren, maar het liep stuk op het aantal werkjaren, dat volgens Zapatero 40 zou moeten bedragen. Dat wil zeggen dat mensen die veertig jaar lang hebben gewerkt en premies hebben afgedragen met pensioen kunnen. De vakbonden vinden dat dit verlaagd moet worden tot 35 jaar. Volgens Spaanse kranten hebben de bonden er nu toch mee ingestemd op voorwaarde dat mensen die 38,5 jaar hebben gewerkt, op hun 65e kunnen stoppen met werken met behoud van een volledig pensioen.

De vakbonden hebben meerdere malen gedreigd opnieuw een algemene staking te organiseren als de regering de plannen doorzet, zoals de staking die op 29 september werd gehouden. Dit zal nu waarschijnlijk van de baan zijn.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend