skip to Main Content
Het recordbrekende slechte weer langs de Middellandse Zeekust in december 2016 en januari 2017

Het recordbrekende slechte weer langs de Middellandse Zeekust in december 2016 en januari 2017

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Zoals inmiddels wel bekend heeft het in december vorig jaar en januari dit jaar flink gespookt langs de Middellandse Zee wat het weer betreft. Zo hebben de regio’s Catalonië, Balearen, Comunidad Valenciana, Murcia en Andalusië te maken gehad met sneeuw, kou, hagel, regen en wind met overstromingen, gladde wegen, met sneeuw bedekte stranden en hoge allesverwoestende golven tot gevolg. Veel van deze extreme weersomstandigheden hebben records verbroken.

LET OP: DIT NIEUWSBERICHT IS VAN JANUARI 2017

Sneeuw

De sneeuw was in januari de grote hoofdrolspeler in het weertheater langs de Middellandse Zee en dan met name in de regio’s Comunidad Valenciana met de provincie Alicante als belangrijkste sneeuwhaard, Murcia en de provincies Almería, Granada en Málaga in de regio Andalusië. Ook op de Balearen heeft het gesneeuwd, te weten in het Sierra de Tramuntana op het eiland Mallorca. Op sommige plaatsen zijn er records verbroken omdat het al meer dan 100 jaar niet gesneeuwd had zoals in Torrevieja of meer dan 30 of 40 jaar zoals in Jávea, Dénia (eerste sneeuw sinds 1983) of andere kustplaatsen waar de stranden bedekt waren met een laag sneeuw net zoals in de regio Murcia.

Regen

De Comunidad Valenciana werd in januari niet alleen geteisterd door veel sneeuw maar ook door regen en hagel. Op die plaatsen waar het niet koud genoeg was voor de sneeuw regende het en had men veel last van de “gota fria”, een korte periode van heel veel regen en hagel. In Alicante viel op 21 januari bijvoorbeeld 182 liter regen per vierkante meter terwijl ook de regio Castellón op sommige plaatsen meer dan 117 liter regenwater per vierkante meter zagen vallen. In Castell de Castells viel in drie dagen tijd maar liefst 500 liter regenwater per vierkante meter, een absoluut record voor deze plaats in de provincie Alicante.

De regen had echter tot gevolg dat straten blank stonden, garages onderliepen met water en er veel schade was doordat rivieren buiten hun oevers traden. Dat gebeurde overigens ook al in december toen de regio Valencia werd getroffen door heel veel regenval nadat daarvoor eerst delen in Andalusië flink waren getroffen door de storm en ook daar veel problemen waren met de hevige regenval. Ook de Balearen eilanden hadden naast de sneeuw te maken met veel regen waardoor straten compleet blank stonden en afgesloten moesten worden voor al het verkeer maar ook dat de stuwmeren te vol zitten en uit hun oevers zijn getreden. Gelukkig heeft de regen er in de Comunidad Valenciana, Murcia en Andalusië voor gezorgd dat ook daar de stuwmeren meer gevuld zijn, water wat hard nodig is in deze regio’s.

Kou

Het koufront heeft daarnaast in januari gezorgd voor recordbrekende temperaturen onder het vriespunt op veel plaatsen langs de Middellandse Zeekust. Nu is het in deelstaten als Catalonië, Balearen, Comunidad Valenciana en Murcia net zoals in Andalusië wel vaker koud maar temperaturen tussen de -5 en -10 graden of meer worden daar niet zo vaak gemeten. Op sommige plaatsen zijn records verbroken wat betreft de minimumtemperaturen.

Wind en golven

Naast de regen, sneeuw en kou hadden sommige regio’s langs de Middellandse Zeekust ook nog eens te maken met harde windstoten tot wel 110 kilometer per uur. Door deze harde wind, die vanuit de zee naar het vaste land waaide, was er een zeer ruwe en wilde zee met enorme hoge golven tot wel 10 meter voor de kust van Girona of 7 meter voor de kust van Alicante. Mede dankzij de harde wind werd de zee tot ver op de stranden gedreven waardoor deze compleet verdwenen en boulevards, straten en zelfs woningen verwoest werden.

Wat betreft de golven werden er veel records verbroken op veel plaatsen zoals in Valencia waar de hoogste golf tot nu toe 5.62 m was die op 5 december 2009 werd gemeten. Op 21 januari van dit jaar echter werden er golven gemeten van 6.45 m hoog. In Cabo de Palos was dat 6.33 m hoog (oude record was 5.7 m hoog), Tarragona 6.33 m hoog (oude record was 5.27 m hoog) en Barcelona 4.97 m hoog (oude record was 4,86 m hoog).

Van slag

Al met al waren het twee maanden in december en januari dat het weer even de kluts kwijt was langs de Middellandse Zee kust. Zo was er abnormaal veel water, waren de temperaturen veel lager dan normaal en heeft men op sommige plaatsen voor het eerste sneeuw gezien of was dat alweer zolang geleden dat er nog maar weinig mensen zijn die dat mee hebben gemaakt. Laten we hopen dat het vanaf nu wat rustiger wordt wat betreft de weersomstandigheden en dat het weer een beetje normaler gaat worden. In ieder geval houden we jullie op de hoogte – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. volledig dezelfde mening toegedaan: ook wij ondervinden hetzelfde over de 25 jaar dat we de Alpujarras aandoen.

 2. Reeds 17 jaar komen wij overwinteren in Spanje aan de Costa de Dorada,maar
  toch stellen wij vast dat de temperatuur iederjaar iets verliest in warmte.Deze
  vaststelling zal zeker door andere overwinteraars bevestigt worden die al veel ,
  langer komen overwinteren dan wij zelf.En dan ons maar steeds willen wijsmaken
  dat de oorzaak is van de opwarming van de aarde, en als je dat niet geloof maken
  ze ons wel iets anderswijs.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken