skip to Main Content
Barcelona en Madrid willen samen met andere steden EU-hulp wat betreft Airbnb-verhuurders

Barcelona en Madrid willen samen met andere steden EU-hulp wat betreft Airbnb-verhuurders

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Wethouders en ambtenaren van de steden Barcelona en Madrid waren samen met collega’s van de steden Amsterdam, Reykjavik, Krakau, Wenen en Brussel in Amsterdam bijeen om te praten over de Airbnb opkomst in hun steden. Volgens hen moet de EU gaan regelen dat de gemeenten meer grip kunnen krijgen op bedrijven die particuliere accommodaties aanbieden zoals Airbnb, Homeaway, Booking en Wimdu.

De groep van toeristensteden vindt dat de verhuurplatforms verplicht moeten worden om adressen en namen van de verhuurders te verstrekken en daar willen ze de Europese Unie ook bij betrekken. Gemeentemedewerkers van o.a. Barcelona en Madrid waren op uitnodiging van Amsterdam naar de Nederlandse stad gekomen om te praten over de effecten van de particuliere verhuur van woningen via websites zoals de meest populaire Airbnb.

Net zoals in Barcelona en Madrid probeert men ook in Amsterdam, Reykjavik, Krakau, Wenen en Brussel een juiste balans te vinden tussen de extra toeristen die naar een stad komen om in particuliere woningen te verblijven en de kant van de bevolking die nog maar moeilijk aan woonruimte komt en de toeristen zat zijn in hun woonwijk.

Airbnb

De grootste online verhuurder of bemiddelaar Airbnb was zelf niet uitgenodigd voor deze bijeenkomst maar het bedrijf geeft aan er alles aan te doen om samen te werken met de gemeenten, mits dit redelijk en uitvoerbaar is. Zo zegt Airbnb reeds in honderden steden de toeristenbelastingen te innen bij de verhuurders. Daarnaast worden er op sommige plaatsen zoals in Amsterdam limieten ingesteld op hoe vaak iemand een woning kan verhuren.

Barcelona

We hebben er al vaker over geschreven en de situatie in het toeristische Barcelona is voor veel inwoners van de stad onaanvaardbaar. Er komen dan ook steeds meer protesten van inwoners waarbij hele wijken zich mobiliseren tegen het illegale toerisme. In het centrum van de stad mogen geen nieuwe hotelkamers of toeristenappartementen meer bij komen. Ook worden er geen vergunningen meer afgegeven om kamers via Airbnb te verhuren. Er zijn 9.600 appartementen met een vergunning en de gemeente vermoedt dat er nog eens 6.000 zijn zonder vergunning. Eind 2016 kregen Airbnb en HomeAway allebei een boete van 600.000 euro vanwege het faciliteren van illegale verhuur. Inmiddels heeft Airbnb al aangekondigd met de gemeente samen te werken om de illegale verhuur aan te pakken in Barcelona.

Madrid

Om de opkomst van Airbnb tegen te gaan, verbood Madrid in 2014 de verhuur van appartementen aan toeristen voor periodes korter dan vijf dagen. Maar twee jaar later zette een rechter een streep door dat verbod. Nu wil Madrid dat een vereniging van eigenaren van een appartementencomplex kan verbieden dat er in het pand verhuurd wordt aan toeristen. Er staan zo’n 13.000 Madrileense appartementen en kamers op Airbnb.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken