Spaanse vs. Nederlandse klomp

Spaanse Vs. Nederlandse klomp
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Wist je dat Nederland niet het enige land is waar men op klompen loopt? Wist je dat er in Spanje verschillende regio’s zijn waar men ook al eeuwen op klompen loopt? En wist je dat er verschillende benamingen en vormen van klompen zijn in Spanje. Een uitleg van de Spaanse “zueco” naar de Nederlandse “klomp”.

De klomp is een houten schoeisel dat sinds oudheid bestaat en sinds de middeleeuwen op veel plaatsen binnen Europa gedragen wordt. De personen die het meeste gebruik maken van klompen zijn de arbeiders en boeren. Vrouwen en kinderen droegen vaak een ander soort klomp, laag uitgesneden met een leertje over de wreef.

De klompen uit Nederland zijn wereldberoemd en ook in Spanje is het niet vreemd om aan de gevel van een woning klompen met daarin planten of bloemen te zien hangen. Dat gebeurt dan meestel als die personen ooit in Nederland zijn geweest of de klompen als souvenir hebben gekregen.

De traditionele Nederlandse klomp wordt gemaakt van populierenhout en wilgenhout en is vaak in een gele kleur geverfd, wel of niet met versieringen. Als souvenir zijn er vele verschillende klompen in veel kleuren en met verschillende versieringen te vinden.

Spaanse Vs. Nederlandse klomp
Pixabay

Spanje

Maar de klomp is niet iets exclusiefs Nederlands want ook in Spanje loopt men in bepaalde delen van het land al eeuwen op klompen. Met name in de autonome regio’s Asturië, Cantabrië, Galicië, de provincie León in Castilla y León en in Baskenland zijn er veel mensen die dagelijks nog gebruik maken van klompen. Ook in de bergachtige delen van Aragon en Catalonië gebruikt men nog klompen.

De klomp in het Spaans heeft over het algemeen de naam “zueco” maar er zijn verschillende benamingen afhankelijk van de regio in Spanje. In het noorden van Spanje zoals in de provincie León en in Asturië worden klompen ook wel “galocha” of “madreña” genoemd terwijl de Catalanen de klomp “esclop”, “galotxa” of “soc” noemen. In Galicië noemt men de klomp “zoca” en in het Baskisch “eskalapoiak” of “kalotxak”.

De Spaanse klmopen hebben over het algemeen drie hakken, twee voor en een achter onder de klomp. Deze klompen worden speciaal gebruikt voor het werken op het land.

De Spaanse klomp wordt over het algemeen gemaakt van hout van de els, beuk, walnoot, kastanje, populier en wilg bomen. De versierde klompen, die niet geschikt zijn voor het harde werk op het land, worden meestal gemaakt van berkhout.

De “zuecos” bestaan uit verschillende onderdelen die verschillende namen hebben zoals de Pico (bovenste deel voorzijde), Papo (voorste kromming), Capilla (bovenste voorste deel dat de tenen bedekt), Boca (opening voor de voet), Flequillo (holte in de klomp waar de voet in glijdt), Calcañar (achterkant) en Pies (de hakken, twee voor en een achter).

Spaanse Vs. Nederlandse klomp
Pixabay

Verschil

De belangrijkste verschillen tussen de Nederlandse en Spaanse klompen zijn de vorm van de klomp waarbij deze bij de Spaanse klompen in een punt omhoog loopt (bij de meeste modellen) in de zogenaamde “papo”. Daarnaast hebben de Spaanse klompen drie houten hakken aan de onderkant waardoor men hoger loopt en men makkelijker op het land kan werken.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
5 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Beste redactie,
Dit is een heel mooi artikel over de Spaanse klompen.
Mag ik het artikel overnemen om te gebruiken voor de eigen Nieuwsbrief – Museumberichten?
Ik ben een bestuurslid van het Internationaal Klompenmuseum in Eelde (dr).
Wij bezitten de meest uitgebreide collectie klompen, schoeisel met houten zool en houten zolen (plusminus 2.800 paar uit meer dan 40 landen) + een grote collectie handgereedschap voor het maken van klompen.
http://www.klompenmuseum.nlinfo@klompenmuseum.nl.
Veel succes, Bertus van den Hof

Komt goed.
SpanjeSites.nl o Remco

Nou breekt men klomp

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.