menu: rubrieken, zoeken & meer

Buitenlanders die in Spanje wonen kunnen ook gevaccineerd worden

Buitenlanders die in Spanje wonen kunnen ook gevaccineerd worden
Beeld: 123rf

Buitenlanders die in Spanje wonen kunnen ook gevaccineerd worden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Bij de redactie krijgen we veel vragen via e-mail en WhatsApp binnen van Nederlanders en Belgen die in Spanje wonen en willen weten of ook zij en wanneer ze dan eventueel aan de beurt zijn wat betreft de corona-vaccinatie. Wij hebben geprobeerd duidelijke informatie te vinden hierover maar we zijn slechts één krantenartikel tegengekomen daterend van 14 januari 2021.

In dat artikel , dat te lezen is op de website Vozpopuli, staat dat alle buitenlanders die in Spanje wonen gevaccineerd kunnen worden. Daarbij maakt men onderscheid tussen die buitenlanders die ingeschreven staan bij de Sociale Zekerheid (Seguridad Social) in Spanje en die inwoners die niet ingeschreven staan. Onder die laatste groep behoren onder andere immigranten zonder de juiste verblijfsvergunningen en daklozen.

De krant heeft hier specifiek naar gevraagd bij het Ministerie van Volksgezondheid en daarop werd geantwoord dat alle inwoners van Spanje gevaccineerd kunnen worden. De reden daarvoor is dat 70% van de bevolking gevaccineerd moet zijn om een immuniteit te creëren. Bij het vaccinatieplan wordt dus geen onderscheid gemaakt tussen officieel in Spanje wonende buitenlanders en niet officieel in Spanje wonenden buitenlanders.

Maar daarbij wordt ook vermeld dat de organisatie van deze vaccinatie in handen is van de regionale overheden in de autonome regio’s. Tevens worden de buitenlanders die in Spanje wonen net zoals de inwoners met de Spaanse nationaliteit gevaccineerd volgens het reeds bekende corona-vaccinatieprogramma met 15 bevolkingsgroepen. 

Volgens de laatste cijfers van het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) wonen er meer dan 5.226.906 buitenlanders officieel in Spanje. Volgens de cijfers van het Ministerie van Sociale Zekerheid stonden er in december 2020 in totaal 2.073.741 buitenlanders ingeschreven bij de ‘Seguridad Social’. Dat houdt dus in dat volgens de cijfers er meer dan 3 miljoen buitenlanders niet ingeschreven staan bij de Sociale Zekerheid.

De regionale gezondheidsdiensten hebben nu de moeilijke taak gekregen om die 3 miljoen bij de Sociale Zekerheid niet ingeschreven en geregistreerde buitenlanders te lokaliseren, op te roepen en te controleren voor de tweede dosis en eventueel bijwerkingen. Maar dat is zekere met een ongeregistreerd aantal migranten zonder verblijfsvergunning en de circa 23.000 daklozen een onmogelijke taak.

LEESTIP:
Sociale zekerheid aanvragen in Spanje

Seguridad Social

Een groot deel van de buitenlanders die officieel staan ingeschreven in Spanje is ook geregistreerd bij de Sociale Zekerheid (Seguridad Social). Dat betekent dat ze een pasje hebben van de regionale gezondheidsdiensten en dus ook gebruik kunnen maken van de Spaanse gezondheidszorg, hun regionale of lokale medische centrum en een huisarts (médico/a de cabecera) hebben. Om te weten of je gevaccineerd kunt worden dien je dat na te vragen bij je eigen Spaanse huisarts of lokale medische centrum.

Bevolkingsgroepen

Het speciale landelijk gecoördineerde corona-vaccinatieplan bestaat uit 15 bevolkingsgroepen. Deze worden in verschillende fasen op basis van verschillende criteria zoals het sterfterisico, blootstelling aan de ziekte, sociaaleconomische impact en overdracht van de ziekte gevaccineerd.

  1. Bewoners van zorgcentra
  2. Gezondheidspersoneel van zorgcentra
  3. Personeel van centra voor afhankelijke personen
  4. De rest van het gezondheidspersoneel
  5. Afhankelijke personen die niet in zorgcentra wonen
  6. Personen van 64 jaar en ouder
  7. Personen met een hoog, medium of laag risico
  8. Personen die in gesloten gemeenschappen/omgevingen wonen of werken
  9. Kwetsbare personen door hun sociaaleconomische situatie
  10. Personen met essentiële banen
  11. Onderwijzende personen (leerkrachten)
  12. Kinderen, adolescenten en jongeren
  13. Personen die in gebieden wonen met grote of veel voorkomende corona-uitbraken
  14. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven
  15. Personen die al immuun zijn door een eerdere besmetting

Fasen

Het corona-vaccinatieplan bestaat uit vier fasen (etappes) waarbij Fase 0 gezien wordt als de ontwikkeling, toestemming en evaluatie van de corona-vaccins. 

Fase 1 begon toen de eerste vaccins eind december beschikbaar waren en vanaf 27 december toegediend worden.

Fase 2 begint wanneer er meer vaccins beschikbaar zijn en zal geleidelijk beginnen in maart, april en mei (misschien eerder). Exacte data zijn nog niet bekend. 

Fase 3 zal uiteindelijk vanaf juni beginnen wanneer alle prioriteitengroepen reeds gevaccineerd zijn en de rest van de bevolking gevaccineerd wordt. Exacte data zijn nog niet bekend. 

WEBSITE: op deze speciale website van het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid kun je meer informatie lezen (in het Spaans) over het corona-vaccinatieplan etc. HIER kun je een vragen en antwoorden pagina vinden (in het Spaans).