menu: rubrieken, zoeken & meer

Komt er in Spanje ook een verplichting voor het dragen van FFP2-mondkapjes?

Komt er in Spanje ook een verplichting voor het dragen van FFP2 mondkapjes?
Beeld: FFP2 mondkapjes of masker / 123rf

Komt er in Spanje ook een verplichting voor het dragen van FFP2-mondkapjes?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het aantal corona besmettingen blijft stijgen in Spanje en met de opkomst van diverse corona-varianten zoals de Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse versies maakt men zich zorgen over de mate van bescherming via de mondkapjes. Diverse landen of gebieden zoals in Duitsland en Frankrijk hebben al verplichtingen tot het dragen van de zogenaamde FFP2-mondkapjes die veel beter beschermen dan de zelfgemaakte stoffen en niet-medische mondkapjes die men in principe in Nederland met tegenzin aanraadt en ook in België verplicht stelt. 

Maar de vraag is, komt er in Spanje net zoals in Duitsland binnenkort ook een verplichting voor het dragen van de FFP2-mondkapjes? Als het aan diverse regionale premiers zoals die van Galicië en Andalusië ligt wel. 

De FFP2-mondkapjes beschermen veel beter dan andere mondkapjes die de meeste mensen gebruiken maar zijn tegelijkertijd duurder en minder prettig om dagelijks mee rond te lopen.

Een lapje stof zoals een zelfgemaakt mondkapje die er over het algemeen heel leuk uitzien maar eigenlijk niet beschermen of niet-medische mondkapjes bieden niet de bescherming die andere mondkapjes zoals chirurgische mondkapjes en de FFP2-mondkapjes kunnen beiden, zeker tegen de nieuwe veel besmettelijkere corona-varianten.

Voorlopig is er nog geen landelijke discussie over de FFP2-mondkapjes maar op de televisie, bij politici, bij de experts, in de medische zorg en bij contact beroepen zijn deze mondkapjes wel steeds vaker te zien. Deze personen zijn reeds omgeschakeld van de leuk uitziende stoffen mondkapjes en medische of chirurgische mondkapjes naar de FFP2-mondkapjes.

Overigens dragen veel mensen waaronder ook politici en journalisten op televisie in Spanje tegenwoordig twee mondkapjes: een chirurgische (blauw) mondkapje als eerste laag en een mooier stoffen of FFP2-mondkapje als tweede laag als extra bescherming, iets wat in de medische wereld al veel langer gebeurt.

Spanje heeft een nieuwe minister van Volksgezondheid en wellicht komen er veranderingen. Dat kan in de vorm van een vervroeging van de avondklok naar 20 uur, iets wat tot op dit moment vanwege de huidige noodtoestand niet mogelijk is maar wel wel praktisch overal in Spanje om gevraagd wordt, en wellicht komen er andere verplichtingen zoals de FFP2-mondkapjes.

Mocht je in Spanje wonen dan doe je er wellicht verstandig aan om alvast op zoek te gaan naar deze FFP2-mondkapjes die onder andere bij apotheken en onderstaande grote supermarktketens te koop zijn. Ze zijn duurder en kunnen maximaal 8 uur non-stop gebruikt worden maar mocht er een verplichting komen in de toekomst dan ben je in ieder geval voorbereid en hoef je niet bang te zijn dat er geen voorraad meer is. 

Supermarkten Spanje

Mocht je alvast de FFP2-mondkapjes willen kopen dan kun je ook naar een Spaanse supermarkt gaan. Van de vijf grote ketens (Alcampo, Aldi, Carrefour, Mercadona en Lidl) zijn er maar drie ketens die FFP2-mondkapjes verkopen. 

Bij de Alcampo kun je 3 FFP2-mondkapjes kopen voor 5,99 euro of 10 voor 19,99 euro wat ongeveer 2 euro per mondkapje is. Positief is dat deze FFP2-mondkapjes Made in Spain zijn.

Bij de Aldi worden ook FFP2-mondkapjes verkocht voor 19,99 euro voor een pakje van 10 stuks of een pakje van 3 stuks voor 5,99 euro. Deze mondkapjes zijn gemaakt in de Europese Unie.

Bij de Carrefour zijn de goedkoopste FFP2-mondkapjes te vinden, te weten 14,95 euro voor 10 stuks of 1,95 euro per stuk als je deze los wilt kopen. Ook deze FFP2-mondkapjes zijn in Spanje gemaakt.

De Mercadona en Lidl verkopen (nog) geen FFP2-mondkapjes en bieden alleen medische en chirurgische mondkapjes aan.

Beeld: Chirurgisch, FFP2 en FFP3 mondkapjes

Wat is een FFP2-mondkapje

FFP betekent ‘Filtering Face Piece’ en er zijn drie soorten FFP1, FFP2 en FFP3. Dit type mondkapje is gemaakt om te beschermen tegen gevaarlijke stoffen en virussen en moeten aan een Europese norm voldoen. Er zijn dus drie soorten:

Het FFP1-mondkapje filtert het minst. Het wordt voornamelijk gebruikt als stofmasker, bijvoorbeeld tijdens het klussen. Maar dit mondkapje is niet gemaakt voor het tegenhouden van virusdeeltjes of bacteriën.

Het FFP2-mondkapje houdt minimaal 94% van de aerosolen tegen. Daarom biedt het bescherming tegen virusdeeltjes zoals het coronavirus en bacteriën. 

Het FFP3-mondkapje houdt minimaal 99% van de aerosolen tegen en is daarmee het meest filterende mondmasker. Dit masker wordt gebruikt tegen zeer fijne deeltjes, zoals asbest maar deze mondkapjes zijn voor langere periodes niet prettig om te dragen.

In Spanje worden al sinds mei de volgende mondkapjes aangeraden en deze zie je ook het meeste op straat:

Chirurgische en hygiënische mondkapjes wat de typische blauwe wegwerp mondkapjes zijn. Deze bedekken zowel de mond als de neus en zijn overal te koop met gereguleerde verkoopprijzen die sinds november 2020 is vastgesteld op 0,72 euro (voor chirurgische mondkapjes).

LEESTIP:
De beste mondkapjes die te koop zijn in Spaanse supermarkten