menu: rubrieken, zoeken & meer

Spanje heeft 267 Britse corona-variant besmettingen geregistreerd

Spanje heeft 267 Britse corona-variant besmettingen geregistreerd
Beeld: 123rf

Spanje heeft 267 Britse corona-variant besmettingen geregistreerd

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vergeleken met het aantal positieve coronatests dat dagelijks geregistreerd wordt valt de officiële registratie van de zogenaamde Britse variant van het coronavirus nauwelijks op met 267 geregistreerde gevallen. Ondanks dit relatief lage aantal waarschuwt het Spaanse Ministerie voor de Volksgezondheid wel voor de snelle verspreiding van de Britse variant omdat deze veel besmettelijker is.

Volgens een document dat HIER te downloaden is als PDF staat dat er buiten het Verenigd Koninkrijk wereldwijd circa 2.000 gevallen bekend zijn van de Britse variant van het coronavirus. 1.300 daarvan zijn geregistreerd in 23 EU-lidstaten waaronder Nederland, België, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje.

In Spanje staan volgens het document op dinsdag 26 januari 267 besmettingen geregistreerd waarbij sprake is van de Britse variant. Deze is inmiddels praktisch overal in het land te vinden en met name in Madrid regio (59), Andalusië (45), Cantabrië (29), Balearen (25), Valencia regio (25), Asturië (16), Murcia (15), Castilla-La Mancha (14), Castilië en León (9), Baskenland (9), Extremadura (7), Galicië (7), Navarra (6) en Catalonië (1).

In het document wordt ook melding gedaan van het feit dat IJsland 4 besmettingsgevallen aan het onderzoeken is waarbij sprake kan zijn van de Britse variant bij IJslanders die op de Canarische Eilanden zijn geweest. De Canarische Eilanden komen echter niet op de lijst voor in het document aangezien daar geen Britse variant is aangetroffen tot nu toe.

Zuid-Afrikaanse variant

Voor wat betreft de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus is in Spanje nog geen melding gedaan. Op 18 januari waren er volgens het document wel meldingen in Zuid Afrika (447), Verenigd Koninkrijk (54), Botswana (6), Australia (5), Duitsland (5), Ierland (3), Frankrijk (2), Zwitserland (2), Finland (2), Noorwegen (1), Zuid Korea (1), Zweden (1) en Nederland (1). In verband met Nederland wordt echter op 26 januari door het RIVM gemeld dat er inmiddels 14 gevallen bekend zijn.

Van de Braziliaanse corona-variant zijn in Spanje nog geen meldingen binnengekomen.

Twee corona-epidemieën 

Het Nederlandse RIVM spreekt met de Britse variant inmiddels over twee virusvarianten die zich met verschillende snelheden verspreiden in Nederland en waarschijnlijk ook de rest van EUropa. Daardoor zijn er eigenlijk twee aparte corona-epidemieën, zo meldt het RIVM op de website. Een epidemie met de al in Nederland aanwezige varianten, waarin het aantal infecties daalt, en een epidemie met de Britse variant waarin het aantal infecties juist toeneemt.

De Britse variant is net zoals de Zuid Afrikaanse en Braziliaanse varianten veel besmettelijker dan het originele coronavirus. Dat betekent dat als men zich niet aan de maatregelen houdt, de besmettingen sneller toenemen met als gevolg dat er meer mensen ziek worden, meer ziekenhuisbedden en intensive care bedden bezet worden en er uiteindelijk ook meer mensen sterven.

LEESTIP:
50% van alle corona-besmettingen in Spanje heeft in maart de Britse variant

Spanje 50% in maart

In Spanje heeft de epidemioloog en directeur van het Coördinatiecentrum voor gezondheidswaarschuwingen en noodsituaties Fernando Simón al eerder gewaarschuwd voor de corona-varianten waarbij hij heeft gemeld dat de kans groot is dat de Britse variant in Spanje in maart goed zal zijn voor 40% tot 50% van alle besmettingsgevallen.

Aangezien de Britse corona-mutatie zeer besmettelijk is moeten volgens Fernando Simón alle mogelijke plaatsen waar contact mogelijk is vermeden worden. Hij is dan ook voorstander van de horeca sluiting en het reduceren van de groepsgrootte in het sociale leven.