Cartagena ‘vaccineert’ dennen tegen de processierups

Cartagena ‘vaccineert’ dennen tegen de processierups
Beeld: @AytoCartagenaES / twitter

Cartagena ‘vaccineert’ dennen tegen de processierups

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

CARTAGENIA – Je hebt er vast wel al van gehoord, de dennenprocessierups of kortweg procesionaria in het Spaans. Dat ellendige diertje vol brandharen, die in contact met huid of ogen tot irritatie kunnen leiden bij zowel mens als dier. In Spanje komt de rups zowat overal voor. In een dennenboom herken je zijn nest als een soort van witte, wollen prop. Het lijkt wel kerstversiering, maar is een pak minder onschuldig. In Cartagena (Murcia) ‘vaccineert’ het stadsbestuur preventief al haar dennen.

Elke processierups heeft honderdduizenden tot een miljoen brandharen. Die zijn 0,2 tot 0,3 millimeter lang en pijlvormig. Als het beestje zich bedreigd voelt kan hij de haren afschieten. Zo komen ze in onze ogen, luchtwegen of op onze huid terecht waar ze serieuze irritatie kunnen veroorzaken. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten gelukkig vanzelf. Ook is niet iedereen er even gevoelig aan. Wel kunnen ook dieren, met name honden, last hebben van de haren.

In de lente zijn de problemen gewoonlijk het grootst. Door nu al te handelen wil men in Cartagena dan ook voorzienend te werk gaan. De dienst parken en tuinen probeert er de rupsen te slim af te zijn. Ze zijn er bezig aan de derde endotherapie, een soort inwendige behandeling van de bomen. Technisch gezien spuit men een voedingsstof in de dennen in die de larven doodt en de vermenigvuldiging van de procesionaria onmogelijk maakt.

Dat ‘vaccin’ effect is twee jaar werkzaam, maar voor de zekerheid herhaalt men het in Cartagena toch jaarlijks. Men behandelde ditmaal de bomen in de gemeentelijke groene zones, en dan vooral die waar de meeste mensen komen, zoals bijvoorbeeld in en rond de scholen. In Cartagena vroeg men ook de hulp van de bevolking om grote concentraties nesten te lokaliseren.

Ga naar de inhoud