Cartagena ‘vaccineert’ dennen tegen de processierups

Cartagena ‘vaccineert’ dennen tegen de processierups
Beeld: @AytoCartagenaES / twitter

Cartagena ‘vaccineert’ dennen tegen de processierups

CARTAGENIA – Je hebt er vast wel al van gehoord, de dennenprocessierups of kortweg procesionaria in het Spaans. Dat ellendige diertje vol brandharen, die in contact met huid of ogen tot irritatie kunnen leiden bij zowel mens als dier. In Spanje komt de rups zowat overal voor. In een dennenboom herken je zijn nest als een soort van witte, wollen prop. Het lijkt wel kerstversiering, maar is een pak minder onschuldig. In Cartagena (Murcia) ‘vaccineert’ het stadsbestuur preventief al haar dennen.

Elke processierups heeft honderdduizenden tot een miljoen brandharen. Die zijn 0,2 tot 0,3 millimeter lang en pijlvormig. Als het beestje zich bedreigd voelt kan hij de haren afschieten. Zo komen ze in onze ogen, luchtwegen of op onze huid terecht waar ze serieuze irritatie kunnen veroorzaken. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten gelukkig vanzelf. Ook is niet iedereen er even gevoelig aan. Wel kunnen ook dieren, met name honden, last hebben van de haren.

In de lente zijn de problemen gewoonlijk het grootst. Door nu al te handelen wil men in Cartagena dan ook voorzienend te werk gaan. De dienst parken en tuinen probeert er de rupsen te slim af te zijn. Ze zijn er bezig aan de derde endotherapie, een soort inwendige behandeling van de bomen. Technisch gezien spuit men een voedingsstof in de dennen in die de larven doodt en de vermenigvuldiging van de procesionaria onmogelijk maakt.

Dat ‘vaccin’ effect is twee jaar werkzaam, maar voor de zekerheid herhaalt men het in Cartagena toch jaarlijks. Men behandelde ditmaal de bomen in de gemeentelijke groene zones, en dan vooral die waar de meeste mensen komen, zoals bijvoorbeeld in en rond de scholen. In Cartagena vroeg men ook de hulp van de bevolking om grote concentraties nesten te lokaliseren.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.