menu: rubrieken, zoeken & meer

Einde van coronapas-verplichting in de horeca in Catalonië

Einde van coronapas-verplichting in de horeca in Catalonië
Beeld: SpanjeVandaag

Einde van coronapas-verplichting in de horeca in Catalonië

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De Catalaanse regionale overheid heeft op het laatste moment woensdagavond beslist dat er vanaf deze vrijdag al een einde komt aan de coronapas-verplichting in onder andere de bars en restaurants in de autonome regio. Catalonië was een van de eerste regio’s die eind november al een coronapas-verplichting instelde terwijl de regio nu andere regio’s zoals Asturië en Cantabrië volgt met het beëindigen van deze corona-maatregel.

Na een rapport van de wetenschappelijke adviescommissie heeft de Generalitat de Catalunya besloten de coronapas-verplichting per direct te beëindigen. Vanaf vrijdag (na publicatie in de regionale staatscourant) 28 januari is het niet meer nodig en verplicht een coronapas of ‘pasaporte Covid’ te laten zien als je iets wilt gaan drinken in een bar of iets wilt eten in een restaurant.

Tot nu toe moesten alle inwoners en bezoekers van Catalonië van 12 jaar en ouder een coronapas (Europees digitaal coronacertificaat) laten zien om een bar, restaurant, sportschool en bejaardentehuis binnen te komen. Maar omdat volgens de wetenschappelijke adviescommissie is aangetoond dat de Omicron-variant van het coronavirus in tegenstelling tot de Delta-variant ook gevaccineerde personen treft, is een coronapas in de binnenruimtes van de horeca overbodig geworden.

Vanaf vrijdag komen praktisch alle regionale corona-maatregelen in Catalonië te vervallen, dat wil zeggen men mag weer met meer dan 10 mensen samenkomen en de beperkte capaciteit in de horeca en winkels komt te vervallen. De avondklok tussen 1 en 6 uur werd al eerder beëindigd en nu komt er dus ook een einde aan de coronapas-verplichting in Catalonië.

De enige regionale maatregel die nog wel gehandhaafd blijft is de sluiting van de nachthoreca na middernacht. Daarnaast blijven de landelijke regels gelden zoals de mondkapjesplicht en de anderhalve meter afstand.

Andere autonome regio’s willen juist nog even doorgaan met de coronapas-verplichting zoals in de Valencia regio waar een verlenging is aangevraagd, in Andalusië, Navarra, Galicië en La Rioja waar deze verplichting nog tot 31 december geldt. Op de Canarische Eilanden geldt de coronapas-verplichting in bepaalde gevallen nog tot 15 februari.  

Er zijn drie regio’s, Madrid regio, Castilla-La Mancha en Extremadura waar ze nooit een coronapas-verplichting hebben gehad. In de Murcia regio is nog niets bekend over een verlenging van de vrijwillige coronapas terwijl de coronapas-verplichting in Castilië en León niet meer geldt.