menu: rubrieken, zoeken & meer

Tot wanneer blijft het mondkapje in de buitenlucht verplicht in Spanje?

Tot wanneer blijft het mondkapje in de buitenlucht verplicht in Spanje?
Beeld: 123rf

Tot wanneer blijft het mondkapje in de buitenlucht verplicht in Spanje?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tijdens de persconferentie van de minister van Volksgezondheid op donderdag werd haar gevraagd wanneer er een einde komt aan het verplicht dragen van het mondkapje in de buitenlucht. Zoals bekend heeft Spanje sinds 22 december 2021 weer een mondkapjesplicht wat betekent dat het mondkapje altijd gedragen moet worden, binnen, buiten en ook wanneer in de openlucht de 1,5 meter afstand gehandhaafd kan worden. Maar tot wanneer blijft dat zo in Spanje?

Elke donderdag heeft de minister van Volksgezond, Carolina Darias, een wekelijkse bijeenkomst met de vertegenwoordigers van de 17 autonome regio’s en 2 autonome steden. Daarbij wordt gepraat over de corona-pandemie, de resultaten en cijfers en de landelijke en regionale maatregelen. Na de bijeenkomst deze week werd aan Darias gevraagd tot wanneer de inwoners en bezoekers van Spanje verplicht het mondkapje moeten blijven dragen in de buitenlucht.

Haar antwoord was dat de optie van een beëindiging van deze mondkapjesplicht nog niet op tafel ligt en door geen van de regionale vertegenwoordigers werd aangekaart. Weliswaar is de corona-incidentie aan het dalen maar dagelijks zijn er nog steeds meer dan 120.000 nieuwe besmettingen dus het is nu nog te vroeg, aldus de minister van Volksgezondheid.

In verschillende landen zoals Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is men aan het versoepelen wat betreft het verplicht mondkapje in de buitenlucht terwijl Denemarken als eerste EU-land alle corona-maatregel heeft beëindigd. Voor Spanje is dat echter nu nog te vroeg en zal de mondkapjesplicht nog even blijven gelden.

Eerder heeft de minister van Volksgezondheid al aangegeven dat het mondkapje nog tot tenminste de lente 2022 verplicht zal blijven in de binnenruimtes in Spanje. Betekent dit dat de mondkapjesplicht voor buitenruimtes ook tot tenminste de lente gehandhaafd blijft?

Op dit moment geldt in Spanje nog steeds de anderhalve meter afstand verplichting en de verplichting tot het dragen van een mondkapje in publieke en openbare buitenruimtes, inclusief in de openlucht en buitenruimtes ook wanneer de 1,5 meter afstand gehandhaafd kan worden (dat laatste sinds 22 december 2021).