Waarom spoelen de laatste tijd veel dode walvissen en dolfijnen aan op de kust bij Málaga?

Waarom spoelen de laatste tijd veel dode walvissen en dolfijnen aan op de kust bij Málaga?
Beeld: @PartidoPACMA / twitter

Waarom spoelen de laatste tijd veel dode walvissen en dolfijnen aan op de kust bij Málaga?

MÁLAGA – In de maand Januari alleen spoelden op het strand bij Málaga al minstens tien dolfijnen en een dode walvis van 14 meter lang aan. Gezien de frequentie van de feiten, vraagt men zich steeds meer af of er iets bijzonders mis is. Het gebeurt wel vaker dat deze dieren aanspoelen maar nog nooit zoveel in zo’n korte tijd.

De doodsoorzaak van de dolfijnen is nog niet gekend. Wel hebben de verantwoordelijke organisaties van 6 van de 10 dolfijnen stalen afgenomen om een onderzoek uit te voeren. José Luis Mons, directeur van het Centro de Recuperación de Especies Marinas Amenazadas (CREMA) (centrum van recuperatie van bedreigde mariene diersoorten), vertelde dat de overblijfselen van die zes dieren zich namelijk in goede staat bevonden. Dat staat het afnemen van stalen toe en kan uitwijzen of de dood iets met een gemeenschappelijke ziekte te maken heeft. 

Volgens Mons is het niet vreemd dergelijke pieken te zien van dode dieren. “Een paar jaar geleden spoelden zes calderones (grienden, een soort walvis) aan tussen december en januari. Men moet voor de zekerheid wel aan de alarmbel trekken als dat gebeurt.”

Deze maand verdenkt Mons vooral de woelige zee voor het grote aantal dode dieren. Door de hevige stroming zouden een aantal pas en langer geleden gestorven dieren tegelijk naar de kust kunnen gesleurd zijn. “Soms zien we twee weken waanzin, en dan een hele tijd niets”, besluit hij.

Men vond de dolfijnen op verschillende plaatsen. Twee in Estepona, drie in Málaga stad, twee in Torrox, en 1 in Marbella, Benalmádena en Nerja. In het geval van de 14 meter lange walvis, vermoedt men wel dat de doodsoorzaak de inname van plastic zou kunnen zijn.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.