skip to Main Content

Catalaanse krant “La Vanguardia” vanaf mei ook (eindelijk) in het Catalaans

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – (Redactie) Vanaf 3 mei aanstaande zal de Catalaanse krant La Vanguardia ook in het Catalaans te lezen zijn, zowel op papier als op het internet. Naast de Catalaanse versie zal de versie in het Castiliaans (het Spaans) gewoon blijven bestaan maar nu kunnen Catalanen kiezen in welke taal ze het belangrijkste regionale, plaatselijke en nationale nieuws willen lezen, aldus hoofdredacteur Javier Godó zaterdag in een nieuwsbericht. De nieuwe Catalaanse president Artur Mas ziet de Catalaanse versie van de belangrijkste krant in de regio als “un regalo” oftewel een geschenk voor alle Catalanen.

De presentatie van de Catalaanse versie valt samen met het 130 jarige bestaan van de belangrijkste Catalaanse krant La Vanguardia die sinds 1881 het nieuws brengt aan de inwoners van Catalunya end e rest van Spanje. Met een dagelijkse dubbele editie traditioneel op papier of moderner op internet is een dankbetuiging aan de Catalanen die al deze jaren La Vanguardia gelezen hebben en nu zelf kunnen kiezen in welke taal men het laatste nieuws wil lezen. Overigens zal de Catalaanse verzie niet alleen in Catalunya te vinden zijn in de kiosken maar ook in andere plaatsen in Spanje en wellicht Europa zodat Catalanen woonachtig buiten de autonome deelstaat Catalunya ook het Spaanse, Catalaanse en wereldnieuws in hun moedertaal kunnen lezen.

130 jaar La Vanguardia, in het Spaans

La Vanguardia, wat in het Nederlands Avant-Garde betekend, is een van Spanje’s oudste kranten en wordt beheerd door de Grupo Godó, eigendom van de familie Godó waar ok de krant El Mundo Deportivo, de Spaanse editie van de Playboy en televisiezenders 8TV en BarçaTV toebehoren. Op 1 februari 1881 brengen de gebroeders Godó de eerste editie van La Vanguardia uit, als onderdeel van de Liberale Partij van Barcelona. Zeven jaar later ontdoet de krant zich van de band met deze partij en gaat verder als onpartijdig, pluralistisch dagblad. De eerste editie in de nieuwe vorm komt uit op 1 januari 1888 ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling die dat jaar in Barcelona gehouden wordt. Het dagblad ontwikkelt zich tot kwaliteitskrant en functioneert steeds meer als spreekbuis van de Catalaanse intellectuelen en de Catalaanse culturele wereld. Gedurende de Eerste Wereldoorlog ontwikkelt de krant zich tot grootste dagblad van Catalunya, met een oplage van 80.000 exemplaren. In het begin van de jaren 30, vlak voor de Spaanse burgeroorlog, is de krant zelfs de belangrijkste van Spanje.

Hoewel de redactie van La Vanguardia in de Catalaanse hoofdstad Barcelona is gevestigd, verschijnt zij enkel in het Spaans (Castiliaans) en niet in het Catalaans, in tegenstelling tot de andere grote Catalaanse krant, El Periódico de Catalunya, die in beide talen verschijnt. Ingezonden brieven in het Catalaans worden wel ongewijzigd in die taal geplaatst, en ook worden de namen van lokale instellingen in het Catalaans in de tekst opgenomen. Vanaf 3 mei 2011 zal daar dus verandering inkomen en kunnen de Catalanen zelf hun taal kiezen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend