skip to Main Content

Privatisering AENA: Vakbonden kondigen stakingen aan tijdens de Semana Santa

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Hans Camps) Duizenden medewerkers van Aena hebben op zaterdag 26 februari 2011 in Madrid geprotesteerd tegen de privatisering van de luchtvaartsector en hebben een staking aangekondigd op alle Spaanse luchthavens met ingang van de Semana Santa en gedurende de gehele zomer, een periode waarin ook de verkiezingen van 22 mei plaatsvinden.

De Semana Santa (de Goede Week) is week 16: Goede Vrijdag 22 april 2011, Eerste Paasdag 24 april 2011.

De algemeen secretaris van het vakbondssyndicaat CC.OO. bij Aena,  César Revuelta, heeft een staking aangekondigd vanaf de Goede Week en “totdat de Regering rectificeert”, gelijktijdig heeft hij toegevoegd, dat de Regering, “haar tijd, om te onderhandelen heeft gehad en, deze heeft verspild.”

Op haar beurt erkende de gezamenlijke algemeen secretaris van USO-AENA, Bibiana de Sans, “dat het geen moment is, om te staken,” maar ze verzekerde, dat de werknemers van de beheerder van de luchtvaartsector, “tot het uiterste”, zullen gaan opkomen voor baan .”

In die zin houdt de secretaris overheidsbetrekkingen van de UGT-AENA, Raúl Gómez Alonso, de Regering verantwoordelijk voor de staking en heeft daar bij voorbaat al excuses voor gevraagd, “aan hen die die zullen worden getroffen door het dreigende conflict,” evenals, “voor de schade die dit kan aanrichten aan het imago van Spanje,” hoewel  hij uiteen heeft gezet, dat degene die zich werkelijk zouden moeten verontschuldigen premier Luis Zapatero en minister Blanco zijn.

“De verantwoordelijken zijn niet wij, de werknemers; de verantwoordelijken zijn ( de minister-president) José Luis Rodríguez Zapatero en (de minister van Fomento) (Ontwikkeling) José Blanco López. Zij zijn verantwoordelijk voor wat al zal gaan gebeuren, “ zo verklaarde Gómez, de eraan herinnerde, dat men tot het laatste moment een inspanning heeft geleverd, om een akkoord te bereiken.

Vooral het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) is een van de hoofdrolspelers geweest op wie de 6.000 manifestanten het met hun leuzen hebben gemunt, die door de straten van Madrid marcheerden onder het schreeuwen van” Zo regeert Blanco, per decreet, net als Franco!” “Zapatero, aftreden!” en “Als men dit niet regelt: staken, staken, staken!”

Onder het motto: “Nee, tegen de verkoop van de luchthavens. Voor een Aena van de Overheid!”, hebben de  vertegenwoordigers  van de vakbonden CC.OO., UGT en USO, die – exclusief de luchtverkeersleiders –  12.500 medewerkers van de dienst vertegenwoordigen, hun motieven te kennen gegeven die hen ertoe hebben bewogen om zich te manifesteren.

Zo zijn ze het er bijvoorbeeld over eens, dat de Regering de burger en het Parlement beliegt, “in dienst van de  zakelijke belangen”, gezien men verzekert, dat het nutsbedrijf geen schuldenaar is en geen tekorten heeft veroorzaakt en “de burger geen cent kost”, omdat de Dienst niet ten laste komt van de Presupuestos Generales del Estado (PGE) (Staatsbegroting).

Zo heeft men ook gewaarschuwd voor het verlies aan veiligheid, waartoe de toekenning van luchthavens aan particuliere ondernemingen kan leiden, die als belangrijkste doel hebben: winst te maken. “ Wat wilt u? Dat de voordeligste brandweer ons helpt, of de meest professionele?”, zo vroeg De Sans zich af, die ook “het verlies aan  landelijke samenhang” opmerkte” en “ de stijging van luchthavenbelastingen” die dit met zich mee zal gaan brengen.

In dezelfde lijn heeft Gomez zich uitgelaten, die verzekert, “dat Blanco en Zapatero de enige verantwoordelijken zullen zijn voor het spelen met mensenlevens door dit onzinnige model, “ waarmee men “noodzakelijke dienstverlening” gaat uitbesteden. Naar zijn mening, “wil de Regering alleen maar geld incasseren”

Tot slot hebben de vakbonden laten weten, dat met het nieuwe model wat men wil invoeren,  men ook de banen van de werknemers van het luchthavennetwerk, wat beheerd wordt door Aena, op de tocht zet, “waarvan de uren geteld zijn”.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend