Limiet huisdieren in woningen in Palma op Mallorca

Limiet huisdieren in woningen in Palma op Mallorca
Beeld: Pixabay

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

PALMA – De gemeente van de hoofdstad Palma op Mallorca heeft een nieuwe gemeentelijke verordening aangenomen waarmee er limieten worden gesteld op het aantal huisdieren in woningen. Binnenkort mogen er nog maar maximaal 3 huisdieren in een appartement/flat wonen en is dat aantal maximaal 5 huisdieren in een losstaande woning.

De nieuwe gemeentelijke verordening van Palma over de ‘animales doméstico’ is goedgekeurd maar nog niet van kracht, iets dat waarschijnlijk in april zal gebeuren. Vanaf die datum mogen er maximaal 3 huisdieren in een flat of appartement in een gebouw waar meerdere flats/appartementen zijn wonen. Dat aantal is maximaal 5 huisdieren in het geval van familiewoningen.

Op aandringen van diverse politieke partijen (PSOE, Més en Podemos) worden huisdieren ook niet meer ‘animales de compañía’ genoemd maar zullen zij in de toekomst ‘animales de familia’ gaan heten. Met andere woorden van gezelschapsdieren naar familiedieren.

Naast de maxima die toegestaan zijn van huisdieren in appartementen en huizen en de daarbij horende boetes van minimum 300 euro en maximaal 3.000 euro in het geval van een overtreding, zijn er nog meer verordeningen aangenomen.

Zo wordt het vanaf april verplicht om alle straatkatten te steriliseren en komen er strengere wetten rondom Hoog Risico Honden. Daarnaast is de verkoop of illegale uitwisseling van dieren niet meer toegestaan, mogen er geen honden meer opgesloten worden op balkons en mogen personen die bekendstaan als dierenmishandelaars geen nieuwe dieren adopteren. Ook zal het verplicht worden om de plas van honden op straat schoon te maken en kan dat laatste beboet worden met 750 euro maximaal.

In heel Spanje bestaat geen landelijke wet wat betreft het maximum toegestane huisdieren in een woning maar in de verschillende autonome regio’s zijn er wel regionale of vaak lokale wetten.

Zo hebben de steden Madrid, Toledo, Almería, Guadalajara en Mérida in hun gemeentelijke verordeningen staan dat er maximaal 5 huisdieren mogen wonen in een woning. In andere steden zoals Salamanca, Murcia, Ávila en Granada is de limiet 3 huisdieren.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
20 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Het zal mij benieuwen of de mensen hun hond vanaf April dan in huis houden, in plaats van op het balkon.
Geldt deze regeling ook voor honden die op een terras alleen verblijven en zich schor blaffen ?….

Goed idee zwerfkatten te Sterriliseren. Hoop dat de gemeente voor de kosten opdraait. Fijn dat de dieren nu als deel van de familie worden beschouwd. Hoe men met het dier omgaat is ieder zijn ding, zolang dit met respect en liefde gebeurt. Bij de opvoeding van kinderen wordt ook niet bemoeid. Jammer dat sommige hondenrassen in een hoek gezet worden. Deze dieren kunnen er niets aan doen dat ze zo uitzien. Hier is enkel de mens de grote schuldige. Fantastisch dat diegenen die niet goed met hun dier omgaan ook gestraft worden. Heuch? Plas beboeten? Gaan ze ook al diegenen… Lees verder »

Het is hoog tijd dat er iets aan de Wetten rond honden wordt gedaan. Net terug van 10 weken Murcia regio met hond. Er wordt vreselijk veel gedaan om toerisme te bevorderen en wandelroutes en fietspaden aan te leggen. Het is echter bloedlink vanwege de loslopende honden in groepen, de vreselijk gevaarlijke rassen die van een erf tot op de Via Verde kunnen komen. Er moeten eerder Wetten komen die al die dieren beschermen die ze zomaar dumpen en los laten lopen. Om over de jagers nog maar niet te spreken. Het bekeuren van een hondenbezitter die een plas niet… Lees verder »

Prima wanneer je hond tegen de lantaarn paal of muur aan piest, ik heb zelf al 43 jaar asielhonden en ruim ALTIJD op. Ik erger me altijd mateloos wanneer mensen dat niet doen. Kom maar aan hun portemonnaie…..dan is het zo over. Het is heel zinnig om EINDELIJK te gaan steriliseren etc. Het helpt niet eten neer te zetten, gewoon per wijk en dan de dierenartsen vragen mede werking te verlenen. Er zijn al veel van die schatjes, het zou overigens fijn zijn wanneer bij bepaalde mensen dat ook gedaan zou worden; in Afrika bijv. daar fokken ze maar door… Lees verder »

Het is wat met die viervoeters….goede regel dat JOUW kat of hond MIJ geen overlast bezorgt!
Wie mij is is niet relevant maar de overlast is relevant!
Dus goede maatregel alleen handhaving gaat weer iets onmogelijks worden!!
Voor de territorium-hond grote fles water meenemen!! Maar ja het blijven beesten!!
Geniet van de zon!
Ernest

Een hond stinkt, een hond brengt vuiligheid mee, een hond vraagt zorgen, een hond kost geld, een hond is (soms) gevaarlijk … en toch zijn er zoveel mensen die er een (of meerdere) in huis nemen, zelfs in bed !! Wat komen die mensen eigenlijk te kort dat ze er zoveel moeite en kosten voor over hebben ? Ik zal het nooit begrijpen !

Dat jij het niet begrijpt zegt denk ik alles over jou en niet zozeer over de mensen waar je over spreekt. Jij houdt niet van honden, maar als ik de meeste reacties van je lees, hou je ook niet echt van mensen. Het lijkt er dan ook op, dat jij degene bent die vooral veel te kort komt, al heb je dat helaas zelf niet in de gaten. Ga jij ook het bejaardentehuis in en tegen de mensen die hulpbehoevend zijn dat zeggen? ¨mevrouw/meneer, u stinkt, u poept uw luier vol, u heeft zorg nodig, u kost geld en als… Lees verder »

Ik stel met enige verbazing vast dat je oude zieke mensen hier op hetzelfde niveau plaatst als (huis)dieren. Ik zal maar aannemen dat je het zo niet bedoeld hebt en dat die idiote vergelijking alleen maar het gevolg is van je onbedwingbare drang om mij nog maar eens als een onmens af te schilderen. OK, niets nieuws onder de zon. Je doet dat al zo lang dat ik het intussen gewoon ben en het me eerlijk gezegd niet meer stoort. Voor de rest heb je gelijk. Ik hou niet van honden. Maar is dat een misdaad ? De kleinere vind… Lees verder »

¨Wat komen die mensen eigenlijk te kort dat ze er zoveel moeite en kosten voor over hebben ? Ik zal het nooit begrijpen !¨ Dat zijn jouw woorden, niet de mijne. Oftewel een sneer naar mensen die een hond hebben. Jij stelt dat deze mensen iets tekort komen, ik stel dat jij iets te kort komt. Kennelijk mag jij dat wel over een enorm grote groep mensen stellen, maar als ik dan het stel over 1 persoon, namelijk jij, dan is dat ineens jou als een ¨onmens afschilderen¨?? Je toont toch duidelijk weer eens 2 gezichten, eerst een harde stelling… Lees verder »

Je schijnt het niet (te willen) begrijpen Ik heb helemaal niets gesteld, maar me wel afgevraagd waarom mensen, die voldoende affectie krijgen van familie- en vriendenkring een dier in huis nemen ondanks de kosten en problemen die dat meebrengt. Ik heb nu al driemaal uitgelegd (zonder agressief te worden) waarom ik een hond of een ander huisdier niet zie zitten. Misschien kan jij nu eens eindelijk (liefst op een redelijke manier) uitleggen waarom jij wél behoefte hebt aan beesten in huis ?

Wat komen die mensen eigenlijk te kort dat ze er zoveel moeite en kosten voor over hebben ? Ik zal het nooit begrijpen ! Dit zijn jouw woorden! Je kan het lezen en uitleggen hoe je wilt, maar je stelt toch dat je mensen eigenlijk iets te kort komen om een hond als huisdier te nemen? Ik daag anderen graag uit om mij te vertellen dat ik het anders moet lezen. Maar jij wilt weten waarom ik wel behoefte heb aan beesten in mijn huis? In de eerste plaats, noem ik mijn honden geen beesten. Beesten heeft een negatieve klank,… Lees verder »

ok allemaal goed en wel maar veronderstel ik heb nu al enkele jaren 8 huisdieren men spreekt niet over honden of katten maar over huisdieren wat moet ik dan nu met de 3 huisdieren doen die te veel zijn Opeten ?????????????????

Nee als je meer dan toegestane huisdieren hebt moet je een vergunning aanvragen net zoals de hondenopvang moet hebben. Wat dat allemaal kost weet ik niet. Hier hebben ze een tijd terug ook de boel aangepast en mogen we maximaal 4 huisdieren hebben. Ik ken iemand die 9 honden heeft en die ging daarvoor een vergunning aanvragen maar heb haar tot op heden nog niet gesproken anders kon ik wel meer vertellen. Wij zelf hebben nu 3 honden en hebben dus gelukkig geen vergunning nodig.

er gaan er weer een hoop op straat belanden

Op zich geen verkeerde regels maar plasjes opruimen? Een Reu die 20 keer per km 10 druppels pist om zijn territorium aan andere honden te bepalen zie ik mij niet schoonmaken. Dat is in de praktijk onmogelijk.

Fantastisch waar kan ik me melden om de straatkatten hier te laten steriliseren, liever vandaag dan morgen

Verstandige beslissing . Ik zie hier in Andalucia ook honden uren lang op het balkon blaffen . Of dat ze meerdere honden hebben in een flat. Of grote honden in een flat die ze maar 3 keer par dag 5 minuten laten plassen. Zijn in mijn ogen eerder dierbeulen dan dieren liefhebbers . Wat ik ook vies vindt is een paar honden meeneemt als men gaat uit eten. Geeft een gevoel of je in een honden hok zit te vreten

Duidelijk geen hondenbezitter dus, wij nemen onze honden ook altijd mee als we uit gaan eten. Ze liggen bij ons op de bank en ze slapen heerlijk op bed mee. Daar neem je een hond voor en anders niet. Uiteraard zijn er regels zodat de honden zich niet misdragen. Maar een hond nemen en hem dan niet bij je leven betrekken vind ik al een vorm van dierenmishandeling.

Inderdaad, goed gezegd.
Dieren zijn niet vies, indien goed verzorgd en je huis mooi proper. Vraagt veel werk, maar er bestaan mensen zonder dieren waar ik nog geen glas water zou drinken. Een dier maakt deel uit van de familie.

Alles ligt natuurlijk aan de bezitter van honden. Als de honden zich goed gedragen en niet voor overlast zorgen. Waan je je niet in een vreetschuur.
Kinderen vooral rennende Nederlandse kinderen kunnen voor meer irritatie zorgen.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.