Problematiek rond Lithium mijnen in Extremadura

Problematiek rond Lithium mijnen in Extremadura
Beeld: Canva

Problematiek rond Lithium mijnen in Extremadura

MERIDA – In de autonome regio Extremadura is commotie rond het mijnen van Lithium, een metaal dat voornamelijk belangrijk is voor de productie van batterijen. Fernández Vara, president van de regio, ziet veel mogelijkheden in de ontginning, maar wil dat de voordelen naar de regio zelf gaan.

In de autonome regio Extremadura zijn een aantal belangrijke bronnen van het metaal Lithium te vinden. Lithium wordt gebruikt voor de productie van voornamelijk batterijen (van bijvoorbeeld elektrische wagens), en is dus een van de gegeerde grondstoffen van de 21e eeuw. De toekomstige ontginning in Extremadura is echter niet vanzelfsprekend, gezien heel wat partijen zich daar zorgen over maken. De vraag is of dat vooral voordelen of nadelen naar Extremadura zal brengen? 

Volgens Fernández Vara, de president van de regio, zal de ontginning alleen maar voordelen brengen. Hij ziet voor Extremadura een rol weggelegd in de herindustrialisering van Spanje. “We zullen sowieso banden hebben met de wereld van de batterijen, want de projecten liggen op tafel”, verklaarde Vara. “Het Lithium van Extremadura zal de regio niet verlaten , men zal het hier verwerken, zoniet blijft het in de grond zitten”.

Volgens Vara moet de industrie die zich met de verwerking bezig houdt, er een van de 21e eeuw worden. Of met andere woorden, met aandacht voor ecologie, duurzaamheid en digitalisering. Terwijl men vroeger al te vaak de industrie in het Noorden van Spanje baseerde en arbeidskracht in het Zuiden haalde, wil Vara dat beide nu in Extremadura worden gezocht.

Tegenstanders van de ontginning brengen aan dat die erg agressief is voor het milieu. Het tast de natuur drastisch aan en zorgt voor vervuiling en overlast. In 2017 werd de actiegroep Plataforma Salvemos la Montaña opgericht (Laat ons de bergen redden). Die stelt het tot haar doel “de bergen te redden, opdat er geen mijn in open lucht komt die de gezondheid van de inwoners aantast”. Het laatste woord over de ontginning is dus nog niet gevallen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.