skip to Main Content

La Duquesa de Alba viert 85e verjaardag maar wie is zij eigenlijk

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) Aanstaande maandag wordt de Duquesa de Alba 85 jaar oud. Nu vragen sommige lezers zich misschien af, so what? En wie is dat? Welnu, bij deze een uitleg over de koningin van de Spaanse roddelpers want er gaat in Spanje geen Prensa Rosa televisie programma voorbij of de Duquesa de Alba komt voorbij in een nieuws/roddel item. De witte dame die men dan op de buis ziet is een verschijning op zich en een bezienswaardigheid aangezien ze een vaste klant is bij de plastische chirurg. Onlangs heeft de Duquesa een herseninfarct gehad waardoor ze weer opnieuw heeft moeten leren praten en in interviews is het dan ook onmogelijk om iets van het geluid wat uit haar mond komt te begrijpen. We kijken eens dieper in het verschijnsel: Duquesa de Alba.

La Duquesa de Alba, volledige naam is: María del Rosario Cayetana Alfonsa Victoria Eugenia Francisca Fitz-James Stuart y de Silva, werd op 28 maart 1926 in het Palacio de Liria in Madrid geboren. Nog niet zolang geleden kreeg de Duquesa een medaille voor haar liefdadigheidswerk, een medaille die ze zelf in New York niet in ontvangst kon nemen vanwege gezondheidsredenen. Niet gek, zul je denken als je haar foto bekijkt. Ze kreeg de medaille vanwege haar inzet voor het culturele erfgoed van Spanje en het instituut prijst haar vanwege haar ‘extraordinary persoonlijkheid’. Daar kan niemand over twisten.

Als afstammeling van de hertog van Alva (inderdaad, die in de Nederlanden op wrede wijze tekeerging tijdens de tachtigjarige oorlog) is er geen vrouw ter wereld met meer adellijke titels dan de hertogin van Alva, ofwel de Duquesa van Alba. Wie ooit een Spaans roddelblad heeft opengeslagen zag haar ongetwijfeld voorbijkomen en is daarbij waarschijnlijk op zijn zachtst gezegd geschrokken van haar verschijning. Zij mag dan het Spaans cultureel erfgoed hoog hebben zitten, bij de plastisch chirurg is zij ook vaste klant. En wie haar ooit in een roddelprogramma heeft zien praten zal helemaal bijna van zijn stoel zijn gevallen. Uit haar mond klinkt niks dan een piepend geluid: alleen mét ondertiteling begrijp je wat de Duquesa bedoelt.

Maar nog altijd is de hertogin, die in 1926 geboren werd, een veel geziene persoonlijkheid. En als zij niet zelf in het nieuws is, dan zijn het wel de mannen in haar leven. Cayetana had al op jonge leeftijd talloze affaires met stierenvechters en flamencodansers. Ook kunstenaar Pablo Picasso wordt gezegd zijn oog op de hertogin te hebben laten vallen. Uiteindelijk trouwde zij twee keer, maar die twee huwelijken zijn niks vergeleken bij het aantal verhoudingen dat zij had. En ook haar zes kinderen doen het, als erfgenamen van haar enorme fortuin, goed in de roddelpers.

Maar met al die adellijke titels en zoveel geld roept de Duquesa tegenwoordig nog weinig ontzag op. De Spaanse bevolking vindt vooral dat zij zichzelf ontzaglijk lelijk heeft laten bewerken en geniet met volle teugen als ze weer eens op de televisie verschijnt of in de Hola te zien is.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend