skip to Main Content

Nieuwe Baskische “verboden” partij Sortu: ‘hooggerechtshof beïnvloed’

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BILBAO – (Else Beekman) De nieuwe Baskische onafhankelijkheidspartij beschuldigt het hooggerechtshof ervan beïnvloed te zijn door de regering. Deze beschuldiging volgt op de uitspraak van hetzelfde hooggerechtshof dat de Sortu niet deel mag nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 22 mei. Reden voor de uitsluiting is dat Sortu banden zou hebben met Batasuna, de politieke vleugel van de Baskische terreurbeweging ETA.

Volgens Sortu baseert het hooggerechtshof zijn uitspraak op politieke criteria en niet op juridische. Naar eigen zeggen voldoet de partij aan alle juridische vereisten om deel te nemen aan de komende verkiezingen.

Politieke beslissing

De uitsluiting van de Sortu is een ‘politieke beslissing’ in antwoord op de ‘strategie’ van de PSOE en de PP, aldus een woordvoerder van de Sortu. De overheid zou hiermee de droom van de Basken over een onafhankelijk Baskenland dwarsbomen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend