skip to Main Content
Het tekort in de Spaanse Sociale Zekerheid stijgt naar een nieuwe record van 18,8 miljard euro in 2017

Het tekort in de Spaanse Sociale Zekerheid stijgt naar een nieuwe record van 18,8 miljard euro in 2017

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Sociale Zekerheidsinstellingen (Seguridad Social) hebben het de laatste jaren zwaar te verduren. Er komen steeds meer pensioengerechtigden bij die elke maand recht hebben op een pensioenuitkering maar het aantal banen wat gecreëerd wordt en de daarbij behorende inkomsten is niet genoeg om de torenhoge kosten te bekostigen. Weliswaar is het aantal banen in 2017 gegroeid maar de kwaliteit van het werk is vaak niet goed genoeg met lage lonen en korte werkduur waardoor de inkomsten voor de Sociale Zekerheid ook minimaal zijn.

De Spaanse Sociale Zekerheid heeft in 2017 het eigen record aan tekorten van 2016 verslagen. In 2016 had men al een tekort van 18,6 miljard euro maar dat is in 2017 gestegen naar 18,8 miljard euro. Dat houdt in dat elke werknemer een aandeel in dat tekort heeft van meer dan 1.000 euro.

Het Spaanse pensioenstelsel gleed in 2011 in de rode cijfers en is daar sindsdien niet meer uitgekropen waardoor de fiscale kloof blijft groeien. Er werden gedurende de laatste jaren meerdere hervormingen doorgevoerd om de stijging van de uitgaven te beperken maar dat mocht niet baten. De Spaanse regering is uiteraard trots op het feit dat er de laatste jaren duizenden banen gecreëerd worden maar deze banen zijn vaak tijdelijk of van korte duur en meestal laagbetaald waardoor de bijdragen van deze werknemers aan het systeem klein zijn.

De huidige regering is er echter van overtuigd dat men op de goede weg bezig is met het creëren van banen om zo het aantal werklozen te verminderen waardoor er ook weer meer geld binnen gaat komen. De werkgelegenheid is goed voor 80% van de inkomsten voor de sociale zekerheid en weliswaar stegen deze inkomsten het afgelopen jaar, het was niet genoeg om de stijging van pensioenuitkeringen van 5,36% te bekostigen. Hierdoor moest de regering meer geld halen uit de reserves van de sociale zekerheid waardoor deze kleiner zijn geworden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 17 reacties
 1. “..De werkgelegenheid is goed voor 80% van de inkomsten voor de sociale zekerheid …”
  Het feit dat we langer leven, zo vroeg mogelijk op pensioen willen gaan en zo weinig mogelijk willen bijdragen maakt dit onhoudbaar. Welke partij ook aan de macht is, een andere financiering van de Sociale Zekerheid dringt zich op en niet alleen in Spanje.

  1. Kijk Miel, dat zei ik dus ook in mijn reactie.
   Dat het in vele andere landen ook een probleem is de vergrijzing, maar dan roepen mensen iets over 1 partij of over betrouwbare en niet betrouwbare nieuwsbronnen….om 1 van jouw termen te gebruiken ¨dat is natuurlijk gelul¨

   De vergrijzing zorgt ervoor dat de sociale zekerheid niet meer te betalen is en dan vooral de pensioenen, en de zorg loopt daar niet ver achter aan. Wie of wat er ook in een regering zit, die hebben op de leeftijd van mensen geen invloed. Tenzij ze ze en mass gaan omleggen dan heh hahaha….maar dat is geen oplossing.

   Je zal er van schrikken Miel, maar echt waar ik ben het met je eens. Wat jij benoemd is de werkelijke problematiek en niet welke partij er nu in een regering zit of niet.

 2. PP of PSOE, beiden komen uit hetzelfde corrupte nest. Spanje heeft op alle bestuurlijke lagen nog een hoop in te halen tav. verminderen en tegengaan van ‘vriendjes politiek’ en corruptie. In tijden van crisis klagen de mensen wel maar stemmen op diegene waar ze altijd al op stemden. In tijden van voorspoed stemt men op dezelfde partij ‘want het gaat toch goed!’ of ‘ik stem op de ander want ik merk nog niets van de voorspoed’.
  Dit land heeft gewoon een door ontwikkeling nodig van binnen uit. Meerdere partijen zodat er meer keuze is en er meer aan coalities gedacht moet worden in de ‘junta’s’.
  Dit proces gaat helaas erg langzaam. En waar Europe in deze Spanje een duwtje in de goede richting zou kunnen geven door de regering meer, en vaker, op de vingers te tikken vinden nu juist die land waar het allemaal beter gaat (oa. Nederland) dat Europa nu ook weer niet te veel te zeggen moet krijgen. En ja, corrupte regeringen in de Zuid Europeesche landen zullen niet vooraan staan om bevoegdheden uit handen te geven.
  Het zal allemaal dus nog wel ff duren en het beste is dan maar zelf voor je pensioen te zorgen…..

 3. zijn zakkenvullers , keam eens achter rekening dat ik moest betalen was een geprinte versié van pc , ze telden daar nog es meer dan 600 euro bij maar gewoon in balpen bij geschreven , erns bij men bank aangekomen wilde ze dat niet betalen omdat dit niet wettig was .

 4. Ik kan wel roepen de bezem moet erdoor, wat ook daadwerkelijk het geval is, maar mensen kunnen gaan stemmen.
  Wat wij nodig hebben, is nieuw bloed met een andere kijk in de politiek.
  Geen fraudeurs geen vriendjes politiek, geen achterkamertjes waar alles onderling word geregeld, maar transparantie.
  Dit niet alleen voor Spanje, maar evengoed voor Nederland België en Duitsland.
  Wij in Nederland moeten zeker niet denken dat alles hier zo goed geregeld is, er zij problemen genoeg, dus afgeven op anderen geeft geen pas, en hou het netjes onder elkaar.
  Verlaag je niet naar een bedenkelijk niveau.

 5. Tja, iedereen , net als in Nederland door blijven werken tot 67 en de premies omhoog. De enige platvloerse manier om er weer uit te komen.

  1. Ja Gré
   Werken is nu al tot 68 ??
   En volgend jaar ziekenfondspremie WEER omhoog en flink deze keer.

 6. En ze (we) blijven allemaal maar lekker tegen de catalanen aanschoppen om vooral dit soort berichten te verbloemen.

  1. De PP maakt enkel maar meer schulden en vermeld in het nieuws het tegenover gestelde, en inderdaad al dat gehak op Catalonie komt de PP zeer goed uit om over al het andere negatieve dat zij zelf veroorzaken te kunnen zwijgen. Spanje komt met de PP echt nooit uit de crisis en als de dag komt dat de rest van het volk erachter komt is het veels te laat voor enige redding.

   1. Volgens mij vergeet je 1 belangrijk aspect Leo.
    Wel 2 eigenlijk.
    Als je naar de cijfers kijkt is Spanje al uit een crisis, voor wat het waard is dan heh.

    Maar belangrijkste is, de crisis is ontstaan toen de PSOE aan de macht was, niet toen de PP aan de macht was. De PP kreeg en heeft nog altijd, de ondankbare taak om het puin van de PSOE op te ruimen en krijgt dit niet voor elkaar.

    Ik weet dat jij puur en alleen vanwege trieste persoonlijke omstandigheden de PP altijd alles verwijt, tot aan het slechte weer aan toe, maar dat is natuurlijk veel te kort door de bocht.

    Feit is ook dat nu de PP geen meerderheid meer heeft, maar via een minderheidsregering aan het regeren is met steun van voor de C´s. Dus je kan wel altijd alleen maar naar de PP wijzen, maar in elk land heb je een regerende kant en een niet-regerend deel van het parlement, zie jij enige nuttige plannen van die andere kant om zaken op te lossen? Ik niet. Dus met of zonder de PP, de ellende is niet zo maar opgelost.

    En als laatste, dit hele gedoe met vergrijzing zorgt ook in Nederland voor grote kosten in de gezondheidszorg en in de pensioenen. Daar krijgen mensen er ook geen zak bij….waarom lees ik daar bij niemand iets over? Nee, tegen Spanje aantrappen want het is er allemaal zo slecht….ga dan terug naar je oorspronkelijke land en vertel me dat het daar dan allemaal zoveel beter is.

    NEWSFLASH, daar is het echt niet zoveel beter, lees de kranten daar maar eens.
    Of beter, ga een bejaardentehuis in NL in en zie mensen 3 dagen in hun eigen stront liggen, oma van mijn vrouw, die amper te eten heeft en door familie letterlijk bijgevoerd moet worden! Schande, of niet soms??

    1. Ligt eraan welke cijfers die uit de grote kranten zijn positief uit andere nieuwsbronnen negatief, laat ik nu juist die andere nieuwsbronnen geloven.

     1. Leo, Juan74 heeft meerdere keren op dit forum verklaard dat hij ook wenst dat er andere mensen komen in de centrale regering. Jouw reactie als pp-loverboy is dan ook kort door de bocht. Hetzelfde zouden wij kunnen zeggen over jou.

     2. Ik vind de reactie van Leo zwaar onder de gordel. Wat Juan74 doet is zijn mening geven, maar VOORAL onderbouwen waarom! Dat is wat we graag zien in een democratie. Daar mogen velen een voorbeeld aan nemen.
      En daar wil ik het graag bij laten .

    2. De crisis is ontstaan ten tijde van de PSOE omdat zij tioevallig ten tijde van een wereldwijde crisis aan het regeren waren. Als de PP de regerinmg in handen had gehad in 2008 was precies hetzelfde gebeurt. Je vergeet dat dankzij o.a. Aznar de bouwbubbel is ontstaan door er op los te bouwen alsof er geen einde was. De PSOE heeft waarschijnlijk niet goed gehandeld ten tijde van de crisis maar het was de PP waarschaijnlijk net zo slecht gegaan.

     1. Dit zou zomaar waar kunnen zijn, echter: het blijft suggestief, want de PP was nu eenmaal niet in de regering en de PSOE wél. Overigens zijn er toen ook hele mooie dingen gebeurd. Zo heeft Zapatero eindelijk eens afgerekend met de kerk. Daar moet je ook ballen voor hebben.

     2. en het gay huwelijk, abortussen en nog veel meer. Ik weet het niet maar ik heb het gevoel day er bij de PSOE dingen veranderen terwijl het bij de PP of stil blijft staan of erop achteruit gaat.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken