Milieuwetenschappers vragen om een verbod op wasberen als huisdier in Spanje

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

Milieuwetenschappers vragen om een verbod op wasberen als huisdier in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er is een groot overschot aan wasberen, niet alleen in Spanje maar blijkbaar in heel Europa. De afgelopen 30 jaar is het aantal wasberen (mapaches in het Spaans) met 300% toegenomen in Europa en ook in Spanje zijn flinke stijgingen gemeten al zijn er geen percentages bekend. Wasberen zijn populair als huisdier maar de meeste mapaches vluchten of worden losgelaten door hun baasjes en komen in de natuur terecht.

Eind 1920 werd de wasbeer, van oorsprong een roofdier afkomstig uit Amerika, naar Europa gebracht als huisdier omdat ze als baby schattig zijn, net zoals kleine beren. Het probleem is echter dat het om wilde dieren gaat en naarmate ze ouder worden (meestal vanaf een jaar) meer territoriaal en ongezellig worden waarbij ze ook soms agressief kunnen worden. Veel wasberen ontsnappen dan of worden door hun baasjes op straat gezet waarna ze de natuur in trekken waar ze geen natuurlijke vijand kennen.

Met name de deelstaat Comunidad de Madrid heeft veel te maken met een explosieve groei van in het wild levende wasberen. In 2016 werden er alleen al 633 gevangen maar ook op andere plaatsen in Spanje zijn wilde wasberen gezien. Er zijn echter geen juiste en actuele cijfers bekend over het aantal gevangen genomen wasberen in heel Spanje.

Vanwege de explosieve groei in Spanje en heel Europa willen milieuwetenschappers dat er een verbod komt op het hebben van wasberen als een huisdier. Met een dergelijke maatregel kan voorkomen worden dat er nieuwe wasberen naar Spanje en Europa komen. Ondertussen is men echter ook bang dat er dan en een zwarte handel kan ontstaan in wasberen waardoor men op diverse niveaus nogal sceptisch is over een huisdierenverbod.

Foto: el País

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.