skip to Main Content
Politie arresteert grootste cybercrimineel ter wereld in Alicante

Politie arresteert grootste cybercrimineel ter wereld in Alicante

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ALICANTE – De Spaanse politie heeft in samenwerking met Europol en de FBI de grootste cybercrimineel op dit moment aangehouden. Het gaat om Denis K, een inwoner uit oekraïne die samen met zijn vrouw en dochter in een rustige wijk woonde in Alicante maar verdacht wordt voor het stelen van meer dan 1 miljard dollar bij honderden banken in meer dan 40 landen.

De cybercrimineel werd aangehouden in een huurappartement gelegen aan het Playa de San Juan en wordt door de politie gezien als de grootste en belangrijkste crimineel die zijn diefstallen bij de banken vanuit zijn woning pleegde. De man wordt ervan verdacht sinds 2013 in meer dan 40 landen honderden banken beroofd te hebben, en dat allemaal op afstand. Zijn doelwit was altijd een bank en nooit de rekeningen van individuen.

De cybercrimineel kon via zijn malware genaamd Cobalt en Carbanak op afstand geld uit pinautomaten laten komen of grote sommen geld ongestoord overschrijven naar andere rekeningen, op elke plaats ter wereld en op elk tijdstip mogelijk. De bende bestond uit tenminste drie personen die met name banken in Wit-Rusland, Azerbeidzjan, Kazachstan, Oekraïne en Taiwan als doelwit hadden. Deze banken werden besmet met hun malware waarna de cybercriminelen controle over het systeem konden krijgen. Per actie werd meestal zo’n 1,5 miljoen dollar buitgemaakt, geld wat snel werd omgezet in cryptocurrencies om het internationaal witwassen van geld te vergemakkelijken.

Ook in Spanje was de bende de laatste maanden actief en werd er ook bij banken in Madrid voor meer dan een half miljoen euro buitgemaakt. Dankzij de acties in Spanje kon de afdeling cybercriminaliteit van de Policía Nacional samen met Europol en de Amerikaanse FBI de man opsporen in Alicante.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Per actie werd meestal zo’n 1,5 euro buitgemaakt… Niet meer? Schiet ook niet op dan. Of ontbreekt er een woordje, bijv. miljoen?

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken