Search
menu
Search

Politie arresteert grootste cybercrimineel ter wereld in Alicante

Oeps ... foto ontbreekt!

Politie arresteert grootste cybercrimineel ter wereld in Alicante

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – De Spaanse politie heeft in samenwerking met Europol en de FBI de grootste cybercrimineel op dit moment aangehouden. Het gaat om Denis K, een inwoner uit oekraïne die samen met zijn vrouw en dochter in een rustige wijk woonde in Alicante maar verdacht wordt voor het stelen van meer dan 1 miljard dollar bij honderden banken in meer dan 40 landen.

De cybercrimineel werd aangehouden in een huurappartement gelegen aan het Playa de San Juan en wordt door de politie gezien als de grootste en belangrijkste crimineel die zijn diefstallen bij de banken vanuit zijn woning pleegde. De man wordt ervan verdacht sinds 2013 in meer dan 40 landen honderden banken beroofd te hebben, en dat allemaal op afstand. Zijn doelwit was altijd een bank en nooit de rekeningen van individuen.

De cybercrimineel kon via zijn malware genaamd Cobalt en Carbanak op afstand geld uit pinautomaten laten komen of grote sommen geld ongestoord overschrijven naar andere rekeningen, op elke plaats ter wereld en op elk tijdstip mogelijk. De bende bestond uit tenminste drie personen die met name banken in Wit-Rusland, Azerbeidzjan, Kazachstan, Oekraïne en Taiwan als doelwit hadden. Deze banken werden besmet met hun malware waarna de cybercriminelen controle over het systeem konden krijgen. Per actie werd meestal zo’n 1,5 miljoen dollar buitgemaakt, geld wat snel werd omgezet in cryptocurrencies om het internationaal witwassen van geld te vergemakkelijken.

Ook in Spanje was de bende de laatste maanden actief en werd er ook bij banken in Madrid voor meer dan een half miljoen euro buitgemaakt. Dankzij de acties in Spanje kon de afdeling cybercriminaliteit van de Policía Nacional samen met Europol en de Amerikaanse FBI de man opsporen in Alicante.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?