Politie arresteert grootste cybercrimineel ter wereld in Alicante

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

ALICANTE – De Spaanse politie heeft in samenwerking met Europol en de FBI de grootste cybercrimineel op dit moment aangehouden. Het gaat om Denis K, een inwoner uit oekraïne die samen met zijn vrouw en dochter in een rustige wijk woonde in Alicante maar verdacht wordt voor het stelen van meer dan 1 miljard dollar bij honderden banken in meer dan 40 landen.

De cybercrimineel werd aangehouden in een huurappartement gelegen aan het Playa de San Juan en wordt door de politie gezien als de grootste en belangrijkste crimineel die zijn diefstallen bij de banken vanuit zijn woning pleegde. De man wordt ervan verdacht sinds 2013 in meer dan 40 landen honderden banken beroofd te hebben, en dat allemaal op afstand. Zijn doelwit was altijd een bank en nooit de rekeningen van individuen.

De cybercrimineel kon via zijn malware genaamd Cobalt en Carbanak op afstand geld uit pinautomaten laten komen of grote sommen geld ongestoord overschrijven naar andere rekeningen, op elke plaats ter wereld en op elk tijdstip mogelijk. De bende bestond uit tenminste drie personen die met name banken in Wit-Rusland, Azerbeidzjan, Kazachstan, Oekraïne en Taiwan als doelwit hadden. Deze banken werden besmet met hun malware waarna de cybercriminelen controle over het systeem konden krijgen. Per actie werd meestal zo’n 1,5 miljoen dollar buitgemaakt, geld wat snel werd omgezet in cryptocurrencies om het internationaal witwassen van geld te vergemakkelijken.

Ook in Spanje was de bende de laatste maanden actief en werd er ook bij banken in Madrid voor meer dan een half miljoen euro buitgemaakt. Dankzij de acties in Spanje kon de afdeling cybercriminaliteit van de Policía Nacional samen met Europol en de Amerikaanse FBI de man opsporen in Alicante.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.