skip to Main Content
Tijdens de demonstraties voor een waardig pensioen zijn ook de yayoflautas weer aanwezig

Tijdens de demonstraties voor een waardig pensioen zijn ook de yayoflautas weer aanwezig

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Er wordt al weken gedemonstreerd in veel Spaanse steden door tienduizenden gepensioneerden die kwaad zijn op de Spaanse regering vanwege de onwaardige en ongrondwettelijke pensioenen. Bij deze demonstraties zijn ook altijd de zogenaamde yayoflautas aanwezig, groepen ouderen die al sinds jaren op straat aan het demonstreren zijn.

De yayoflautas zijn groepen protesterende ouderen en bejaarden die gezamenlijk banken bezetten, protesteren voor overheidsgebouwen en andere protestacties uitvoeren. Er zijn ongeveer 2.000 yayoflautas (of iaioflautas) in heel Spanje maar dat aantal is groeiende. Is dit een nieuwe protestbeweging of nieuwe bezigheidstherapie voor ouderen van dagen?

Regelmatig kan men de yayoflautas in journaals en tv beelden voorbij zien komen waarbij ook zij het vaak aan de stok krijgen met politieagenten en veiligheidspersoneel. Echter, het feit dat het hier om ouderen gaat zorgt ervoor dat de ordebewaringsdiensten rustiger zijn in hun houding ten opzichte van de protestanten. De protestacties van de yayoflautas worden altijd vreedzaam uitgevoerd waarbij de opa’s en oma’s de aandacht willen trekken en hun ongenoegen willen uiten.

Waarom protesteren de ouderen? Om dezelfde redenen als alle andere demonstranten maar daarbovenop ook om de rechten van hun kinderen en kleinkinderen te beschermen en verdedigen. Daarbovenop komen nu de protesten voor de pensioenen die in heel Spanje gevoerd worden en die in de meeste gevallen georganiseerd en geleid worden door de yayoflautas.

De yayoflautas werden in 2011 opgericht door Celestino Sanchez, ook bekend als “Celestino Colorado”, en 17 anderen in Barcelona naar aanleiding van de 15-M beweging in datzelfde jaar. Celestino en zijn groep zijn ook erg actief op de sociale netwerken Facebook en Twitter waardoor hij met zijn beweging ook veel mensen in heel Spanje kan bereiken.

Het oprichten van de yayoflautas is een logisch gevolg van de ernstige economische situatie van Spanje en de Spanjaarden en de impact op de openbare diensten die te lijden hebben onder de vele bezuinigingen van de huidige regering. Daarbij worden alle leeftijdsgroepen getroffen, van schoolkinderen, zieken, arbeiders naar bejaarden.

De filosofie van de yayoflautas is eigenlijk erg simpel. De democratie moet veranderen zodat de burgers meer zeggenschap krijgen over de beslissingen die genomen moeten worden. Celestino noemt dit de “democracia 4.0” waarbij de inwoners van Spanje via de nieuwe technologische netwerken hun meningen kunnen geven over de regering, niet alleen elke vier jaar bij verkiezingen maar het hele jaar door.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Redactie wil er mee duidelijk maken dat Puigdemont ook word aangeklaagd voor gebruiken van staats gelden voor het referendum
  Wie zijn die het minste deugen

 2. Waar ik van baal is dat sommigen maar wat schrijven zonder er bij na te denken. Schrijven maar wat voor de lol of om gal te spuwen. Logisch dat mensen demonstreren in deze corrupte wereld. Er wordt van hogerhand flink gejat uit de gemeenschapspot . Het wegsluizen van gelden via vage wegen.
  Politici het woord op zich maakt mij al wantrouwend en terecht. Als men niet wil werken en liever lui als moe zijn is de richting politiek meestal de beste weg om uit het zicht de zakken te vullen. Als politiek wel iets zou neer zetten . Was de wereld anders dan nu , maar helaas het zit er niet in , de meeste mensen worden dagelijks belazerd .

  Dat geldt voor Spanje en vele andere landen. Een wereld in ontbinding. De rest van het politieke geleuter is pure onzin. Het gaat nergens meer over. Mij maak je niet gek..Ik weet wel hoe de wereld draait , zeg maar dol draait.

  En dat ouderen met protest opstaan is om de jongeren wakker te schudden en uit hun digitale verslaving te trekken. Een verdoofde zombie generatie. Dat is opzich al triest hoe men van hogerhand en ook scholen en bedrijven om gaan met jongeren. Al vroeg in de schulden steken en verslaafd maken aan dure produkten. Geen goede begeleiding maar vol voor de winst gaan ten koste van alles. Een beroerde situatie op deze planeet. Het weggooi gedrag is al een antwoord op vele vragen. In dit korte leven is het ook nog eens voor velen af zien en zien te overleven met te weinig inkomen.

  De oorzaak ligt echt bij de regeringen en bedrijven en niet bij de werkenden. Arbeiders vormen met liefst geen salaris dat zou het mooiste zijn toch..!! Uitbuiters zijn het.! De regeringen moesten wel ingrijpen en wetten gaan maken , anders was het totaal onleefbaar geworden . Oorlog en geweldadige protesten. Dat kan zo weer gaan plaats vinden. Het begint als een protest vonk en de kwade vlammen raken de hemel hoog . Ze moeten stoppen met dat graaien en stelen dat zou een hoop problemen oplossen. De waarheid mag en moet geschreven worden. Ik scheer niet iedereen over 1 kam , maar dat er veel mis is dat is wel duidelijk en zichtbaar.

 3. Een protestant heeft toch iets met religie te maken? Wellicht is demonstrant bedoeld. Of zeur ik nu een beetje?

  1. ja behoorlijk lastig haha, zal het nakijken, heeft mijn corrigeerprogramma waarschijnlijk te snel veranderd 😉

  1. Tuurlijk ligt het aan de PP, wat hebben de seperatisten daar nu mee te maken, met de pensioenen. Wat probeer je duidelijk te maken?

 4. Wat veel mensen willen is een hoger pensioen waar ze niet voldoende voor hebben afgedragen gedurende de jaren dat ze hebben gewerkt.
  Het is alsof iemand 100% AOW vraagt, terwijl die persoon daar maar 70% voor heeft afgedragen.
  Spanjaarden en geld is niet een echte goede kombinatie. Ze hebben wel geld voor elke dag een wijntje in de bar, maar niet om te sparen.

  1. Wat een waardeloze opmerking Hans, vooral de kleine ondernemer heeft zich blauw betaald aan allerlei belastingen etc. en kunnen nu niet rondkomen en moeten ze zwart bijklussen incl. hun echtgenote ook. Nee de pensioenen en lonen moeten op europees niveau komen. Alles is duur, ja en nu net dat wijntje………maar daar bestaat ook voor de meeste Spanjaarden niet meer het hele leven uit.

 5. Als de Catalanen die graag protesteren hier nu eens een voorbeeld aannemen, VREEDZAAM.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken