skip to Main Content
Expats in Spanje tevreden over het land
123rf

Expats in Spanje tevreden over het land

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens het jaarlijkse onderzoek van Internations en het Expat Insider 2018 rapport, blijkt dat 90% van alle ondervraagde “expats” tevreden is met het leven in Spanje. Weliswaar zijn er af en toe zaken die niet zo goed zijn maar bijna iedereen is het erover eens dat wonen in Spanje naar alle tevredenheid verloopt. Spanje staat als land daarmee op de 8e plaats van alle 68 landen die onderzocht zijn waarmee Spanje ten opzichte van 2017 twee plaatsen is gestegen.

Spanje scoort in de Quality of Life Index 2018 goed op veel fronten zoals de kwaliteit van het leven waar Spanje op de 3e plaats staat; bij vrijetijdsactiviteiten staat Spanje op de 1e plaats; persoonlijk geluk op de 7e plaats; reizen en transport 11e plaats; gezondheid en gezondheidszorg 8e plaats; veiligheid 28e plaats; digitaal leven 23e plaats.

Overzicht

Het merendeel van de expats geeft aan dat ze naar Spanje verhuisd zijn om de kwaliteit van het leven te verbeteren. Als tweede reden staat de liefde op de lijst en als derde omdat men gewoon in Spanje wilde wonen. 96% van de ondervraagden zegt dat het klimaat en het weer belangrijke factoren zijn om naar Spanje te verhuizen.

86% van de expats geeft aan dat de gezondheidszorg goed is en 81% zegt dat deze betaalbaar is. De veiligheid in Spanje wordt met 93% goed beoordeeld maar 55% van de expats zegt dat de politieke instabiliteit slechter is geworden de afgelopen drie jaar terwijl slechts 11% zegt dat deze uitstekend is.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Ben je een expat, immigrant of emigrant als je gaat wonen in Spanje[/su_note]

De gemiddelde leeftijd van de expats is volgens dit onderzoek 50 jaar waarbij 56% man is en 44% vrouw. 62% van de expats heeft een relatie en 38% is single. 23% van de expats is Brits, 13% Amerikaan en 7% Duits.

Volgens het onderzoeksrapport speelt de zon en het lekkere weer een belangrijke rol waarbij 84% van de ondervraagden dit als reden opgeeft als iets wat zeer belangrijk is voor de keuze van Spanje. Ook de wijze waarop Spanjaarden met de buitenlanders omgaan en de manier van leven wordt door minstens 87% zeer gewaardeerd.

Thuis voelen

De expats voelen zich in Spanje snel thuis waarbij het land op plaats 7 (van 68 landen) staat wat betreft het vestigen in het land en plaats 5 wat betreft zichzelf thuis voelen. Bij vriendelijkheid staat Spanje op de 14e plaats, het vinden van vrienden op plaats 15 en de taal plaats 19.

Werken

Wat betreft het werken in Spanje scoort het land niet zo goed op plaats 43 en ook bij carriere mogelijkheden en vooruitzichten op het werk staat Spanje laag op plaats 41. Bij werk en vrije tijd scoort Spanje beter op plaats 16 maar als er gevraagd wordt naar de economie en werkzekerheid staat Spanje erg laag op plaats 54.

Familie

Wat betreft het familieleven staat Spanje op plaats 13; kinderzorg en onderwijs op plaats 12; de kosten van kinderzorg en onderwijs op plaats 11; kwaliteit van onderwijs op plaats 28 en het familie welzijn op plaats 4.

Kosten

Als gevraagd wordt naar de persoonlijke onkosten en financiën scoort Spanje gemiddeld op plaats 39 terwijl bij de kosten van het leven Spanje op plaats 12 staat. Bij de verbetering van het salaris scoort Spanje uitermate slecht en staat het land op plaats 64 (van de 68) waarbij bijna alle expats het erover eens zijn dat men met dezelfde baan in het geboorteland meer verdient.

Onderzoek

KLIK HIER (PDF) voor de onderzoeksresultaten van het Expat Insider 2018 rapport waarbij men specifiek over Spanje schrijft op de pagina’s 110, 111 en 112.

Expats in Spanje tevreden over het land

Expat-Insider 2018

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Plaats 6 van 64
  Welke landen zijn de andere? Is Nederland daar ook bij? Zo ja op welke plaats?
  Het zou leuk zijn de onderdelen te kunnen vergelijken.

 2. Ik kan het onderzoek onderschrijven, Spanje is een heerlijk land om in te wonen. Het is echt niet zo dat alles top is, maar waar is dat wel zo? Het gaat om de totale balans en die is zeer positief!

 3. Als ‘groetjes’ in dit prachtig land kunnen we enkel beamen dat wij zeer tevreden zijn over hoe de gang van zaken gaan. Wij werden overal prima geholpen, en wat geregeld moest worden verliep erg vlotjes. Wel had ik gehoopt sneller een baan te vinden. Gelukkig is dit voor mij een luxe probleem, maar kan me voorstellen dat dit zenuwen kan geven als je hier afhankelijk van bent. Mijn man is zwaar reumatisch en we hopen echt hier onze oude dag te kunnen slijten. Hij werd fantastisch geholpen in het ziekenhuis. Het helpt wel als je de taal spreekt. Nee voor mij hoef ik niet meer terug. Ik ben thuis…..

 4. Het nadeel van de gezondheidszorg is wel schrijnend zoals 18 maand om een 1° afspraak te bekomen in de pijnkliniek of 3 weken voor een bloedonderzoek, dit is wel overdreven en het gevolg van de onderbetaling van het medisch personeel in Andalusië en de vlucht naar o.a. het gewest Murcia..

  1. Met dank aan Rajoy en de PP dat je nu zo ellenlang mag wachten op medische hulp, mijn schoonmoeder haar bloedwaarden zijn niet goed bloedprikken met regelmaat kan wel maar de echte test duurt maanden voor deze mogelijk is met dank aan het bezuinigen en uitdunnen van personeel door de PP. Gelukkig zien de bloedwaarden er na 3x bloedprikken er iets beter uit maar als dit niet zo was geweest was de kans groot dat mijn schoonmoeder al heen zou kunnen gaan voor er enige test en hulp beschikbaar is. Voordat de PP aan de macht was kreeg je zo´n test binnen een week. Ik zelf was voor de PP ook vrijwel direct geholpen en daarna kon ik gelijk 3 maanden of meer wachten op hulp. Nu is de PSOE er nog niet aan toegekomen deze ellende allemaal weg te werken helaas. Als de mensen die zo hard om de PP schreeuwen hier nu een keer ziek worden in de toekomst wens ik ze veel plezier want zonder een private verzekering ga je het dan 100% niet prettig vinden. En zelfs met een private verzekering zul je ook niet altijd blij zijn met wat je krijgt aan zorg aangezien er een stofzuiger genaamd PP was. Ik ben dus ook wel tevreden over het Spaanse land en de zon en het klimaat zolang er maar niets aan de hand is of gebeurd want anders is het opeens niet zo fijn meer. Ik neem aan dat de meeste gevraagde mensen allemaal blij en gezond waren zonder enige problemen tja dan kun je zo´n uitkomst verwachten terwijl ik voor geen miljoen nu in het ziekenhuis zou willen liggen onder de SS.

   1. Opgelucht Fred, na deze tirade? Kijk nog even wat het onderwerp is en concludeer dan dat uw reactie hier niets mee te maken heeft. U komt diep gefrustreerd over op mij. Advies: ga in een ander land wonen.

    1. Ach Rob, hij bewijst weer eens mijn eerdere punten.
     De PSOE had het zogenaamd allemaal zo goed voor elkaar?
     Als dat al zo was, en ik zeg bewust ALS, dan hebben we daar nu allemaal de afgelopen jaren de rekening van gekregen. De PP moest bezuinigen door de puinhoop die de PSOE er van had gemaakt.
     Fred is er zo eentje die graag alles gratis wil, overal de voordeeltjes op gaat halen en voor aan staat bij het uitdelen en zich nooit af zal vragen waar de rekening voor al die zaken naar toe gaat.
     NEWSFLASH, Er bestaat geen gratis in het leven, de rekening voor alles dat je krijgt in je leven, komt ooit een keer op tafel en dan zijn het de mensen die het meeste profijt hebben gehad van die ¨gratis¨ dingen die op dat moment het hardste lopen te gillen.
     En sorry voor Fred, maar wat heeft de PP te maken met de private verzekeringen? Ik heb totaal geen klachten over de private ziekenhuizen en klinieken. Ook al wordt ik gedwongen door de overheid om ook nog eens mijn bijdragen te betalen aan de Seguridad Social, waar ik vrijwel nooit gebruik van hoef te maken.
     En als dat al eens moet, dan zijn er nooit enorme wachttijden als zaken echt dringend zijn hoor.
     Ik word zo moe van die mensen die overal maar over klagen en de schuld van al hun persoonlijke ellende op het bord leggen van 1 partij. Doe er verdorie wat aan en klaag wat minder. Als je al die negatieve energie nu eens omzette in positieve acties, man dan was je zo gelukkig in het leven en zou je het prima voor elkaar hebben.

   2. Fred, de PP heeft niets te maken met jullie wachttijd. Onze gemeente wordt geregeerd door de PP.
    Wanneer ik hier in Chiva (Valencia) naar de huisarts ga heb ik binnen twee/drie dagen een afspraak om te prikken, de week daarna de uitslag via de huisarts.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken