President Mexico wil excuses van Spanje voor verovering 500 jaar geleden

President Mexico wil excuses van Spanje voor verovering 500 jaar geleden
Beeld: 123rf

President Mexico wil excuses van Spanje voor verovering 500 jaar geleden

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – President Andrés Manuel López Obrador van Mexico heeft een brief geschreven naar de Koning van Spanje en de Spaanse regering waarin hij wil dat Spanje excuses aanbiedt voor de verovering van Mexico, de fouten van 500 jaar geleden accepteert en samen met de Paus een verklaring opstelt.

De Mexicaanse president wil dat de Spaanse koning en ook de paus (uit naam van de Kerk) hun excuses aanbieden voor de misdaden tegen de inheemse volkeren tijdens de verovering en onderwerping van Mexico in de 16de eeuw.

Naast de brief heeft López Obrador ook een videoboodschap gemaakt waarin hij samen met zijn echtgenote spreekt over een invasie met kruis en zwaard waarbij hij excuses eist van koning Felipe VI en paus Franciscus.

2021 moet volgens de Mexicaanse president een speciaal jaar worden want 500 jaar geleden in 1521 viel de Azteekse hoofdstad Tenochtitlán, die 200 jaar daarvoor in 1321 werd opgericht, in Spaanse handen. Daarnaast viert men in 2021 dat Mexico 200 jaar geleden in 1821 onafhankelijk werd.

Vanuit Spanje heeft men snel negatief gereageerd op het verzoek van Mexico waarbij men vanuit Madrid aangeeft dat het land niet van plan is om excuses aan te bieden voor iets dat 500 jaar geleden is gebeurd en niets meer te maken heeft met het huidige Spanje.

Daarnaast vindt de Spaanse regering het vreemd en ongepast dat de Mexicaanse president nu met de vraag om excuses komt terwijl de Spaanse premier Pedro Sánchez en de president Andrés Manuel López Obrador van Mexico recent nog een ontmoeting hebben gehad en er niets vermeld werd over het vragen van excuses.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.