Search
menu
Search

President Mexico wil excuses van Spanje voor verovering 500 jaar geleden

Oeps ... foto ontbreekt!

President Mexico wil excuses van Spanje voor verovering 500 jaar geleden

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – President Andrés Manuel López Obrador van Mexico heeft een brief geschreven naar de Koning van Spanje en de Spaanse regering waarin hij wil dat Spanje excuses aanbiedt voor de verovering van Mexico, de fouten van 500 jaar geleden accepteert en samen met de Paus een verklaring opstelt.

De Mexicaanse president wil dat de Spaanse koning en ook de paus (uit naam van de Kerk) hun excuses aanbieden voor de misdaden tegen de inheemse volkeren tijdens de verovering en onderwerping van Mexico in de 16de eeuw.

Naast de brief heeft López Obrador ook een videoboodschap gemaakt waarin hij samen met zijn echtgenote spreekt over een invasie met kruis en zwaard waarbij hij excuses eist van koning Felipe VI en paus Franciscus.

2021 moet volgens de Mexicaanse president een speciaal jaar worden want 500 jaar geleden in 1521 viel de Azteekse hoofdstad Tenochtitlán, die 200 jaar daarvoor in 1321 werd opgericht, in Spaanse handen. Daarnaast viert men in 2021 dat Mexico 200 jaar geleden in 1821 onafhankelijk werd.

Vanuit Spanje heeft men snel negatief gereageerd op het verzoek van Mexico waarbij men vanuit Madrid aangeeft dat het land niet van plan is om excuses aan te bieden voor iets dat 500 jaar geleden is gebeurd en niets meer te maken heeft met het huidige Spanje.

Daarnaast vindt de Spaanse regering het vreemd en ongepast dat de Mexicaanse president nu met de vraag om excuses komt terwijl de Spaanse premier Pedro Sánchez en de president Andrés Manuel López Obrador van Mexico recent nog een ontmoeting hebben gehad en er niets vermeld werd over het vragen van excuses.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?