Het smalste huis van Europa is een onopgemerkt erfgoed in Valencia

Het smalste huis van Europa is een onopgemerkt erfgoed in Valencia
Beeld: Canva

Het smalste huis van Europa is een onopgemerkt erfgoed in Valencia

VALENCIA – Dit verrassende huis, vanwege de smalle ligging, ligt in het hart van Valencia, op de Plaza Lope de Vega, in de centrale wijk Santa Catalina. Met een gevel van 107 centimeter van links naar rechts, iets meer dan de breedte van de deur, is het de smalste in Europa en de tweede in de wereld, alleen overtroffen door een 100 cm van Brazilië die bekend staat als ‘het huis van de metro’, zo schrijft de website KijkopSpanje.nl

Tegenwoordig behoort de ingang van deze gevel tot de aangrenzende bar, La Estrecha, die de tussenmuur heeft neergehaald die hen scheidde en er vintage foto’s aan wijdt en de originele vloer heeft behouden; de bovenste verdiepingen zijn intern verenigd tot appartementen, waarbij altijd de originele gevel behouden is gebleven. De eigenaar van de taverne, Alberto Martínez, zegt dat hij graag een klein museum wil maken als eerbetoon aan zo’n unieke en historische plek.

Het huis kan erg claustrofobisch worden. Ze zeggen dat het meisje dat in het huis woonde op de dag van de communie zich op straat moest kleden, omdat ze met de jurk aan de deur niet uit kon. Ze moest hetzelfde doen om haar fallera-outfit aan te trekken. Vandaag herinnert dat meisje, dat nu een vrouw is en vlakbij haar oude huis woont, zich dat het huis twee kleine bedden had, een kinderbedje, een kleine keuken aan de muur en een tafel met twee stoelen. Het was een huis met een bedrijf: op de begane grond was de juwelier van haar vader. “Haar man kende het huis toen ze aan het daten waren en ze gingen meteen op zoek naar een ander huis”, zegt Martínez, die uitlegt dat voordat de huizen werden betaald met meters gevel, waardoor het zo smal werd.

Het smalste huis van Europa heeft in het verleden een automaat gehuisvest, en op de begane grond begon een juwelier, eigendom van de familie die op de boerderij woonde, om later een kiosk, tijdschriften en snuisterijen en een cadeauwinkel te worden tot aan de huidige bar, geopend sinds maart 2015. Tot een paar jaar daarvoor werden de bovenverdiepingen verhuurd aan prostituees en mensen voor buitenechtelijke affaires.

Nummer 6 van het Lope de Vega-plein is een merkwaardige en niet erg bekende toeristische attractie. De eigenaar van La Estrecha verzekert dat het populairder is onder buitenlanders, omdat het in veel gidsen is opgenomen, dan onder Valencianen zelf: “Een familie uit Duitsland die op vakantie was in Jávea, kwam met naar Valencia omdat ze op de school van hun zoon hadden verteld over de façade”. Elke dag maken tientallen mensen foto’s in het meest merkwaardige huis in Valencia, waarvan nu alleen de eigenaardige façade overblijft.

Overigens wordt op de website Valenciabonita.es geschreven over een smalle gevel aan de Singel 7 in Amsterdam. Deze is slechts 101 cm breed en zou dus smaller zijn dan het huis in Valencia ware het niet dat achter deze smalle Nederlandse gevel een breder huis staat. de smalste gevel staat dus in Amsterdam maar het smalste huis staat in Valencia.

Dit artikel is geschreven door de redactie van www.kijkopspanje.nl. Op die website staan (actuele) interessante artikelen, links en blogs over Spanje met informatie over steden, cultuur, reizen, bezienswaardigheden, taal, eten en drinken en andere wetenswaardigheden. Wil je dus meer achtergrond informatie hebben over de cultuur, gastronomie, architectuur, natuur etc. in Spanje, bezoek dan eens www.kijkopspanje.nl.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.