Lege schappen melk, rijst, pasta en zonnebloemolie in Spaanse supermarkten

Lege schappen zonnebloemolie, melk, rijst en pasta in Spaanse supermarkten
Beeld: Europa Press

Lege schappen melk, rijst, pasta en zonnebloemolie in Spaanse supermarkten

MADRID – Een combinatie van angst, staking, oorlog, solidariteit en gevreesde prijsstijgingen hebben ervoor gezorgd dat in veel (niet alle) supermarkten er diverse lege schappen te zien zijn. Voornamelijk zonnebloemolie, melk, eieren, pasta, rijst en conserveren. Maar is dat vanwege een gebrek aan producten of heeft het een andere reden?

Experts spreken over een combinatie van omstandigheden . Ten eerste de Oekraïne oorlog die van invloed is op de verkoop van zonnebloemolie en bloem omdat er veel gesproken en geschreven wordt over een gebrek aan producten aangezien het merendeel van de zonnebloemolie uit Oekraïne en Rusland komt. Dit is ook te merken in andere landen waaronder Nederland en België.

Ten tweede heeft Spanje al 14 dagen te maken met een staking van vrachtwagenchauffeurs wat ervoor zorgt dat goedwillende chauffeurs ook hun vrachtwagens niet kunnen gebruiken en supermarkten minder producten hebben maar ook dat de producenten geen ingrediënten hebben om te produceren, zoals bijvoorbeeld melk.

Ten derde speelt de inflatie en de angst voor prijsstijgingen mee waardoor veel consumenten extra veel kopen, in plaats van een fles of pak koopt men nu vijf of zes flessen of pakken waardoor schappen veel sneller leeg zijn. Dat is vooral te merken bij producten die langer houdbaar zijn zoals rijst, pasta en conserven.

Ten vierde speelt de solidariteit ook een rol want veel mensen willen de Oekraïners helpen door eten te sturen naar Polen en andere landen waarbij met name lang houdbare producten gekocht worden zoals pasta, rijst en conserven.

Volgens Kantar Worldpanel hebben de inwoners van Spanje in week 10 van dit jaar tussen de 15% en 20% meer uitgegeven in de supermarkten dan in dezelfde periode een jaar geleden. De verkoop van zonnebloemolie is verdrievoudigd en men gaf 50% meer uit aan conserven. Bij Nielson IQ spreekt men over een toename van 23% van bestedingen in de supermarkten waarbij men ervan uitgaan dat dit blijft stijgen de komende weken.

Dit keer wordt er geen toiletpapier gehamsterd in Spanje zoals tijden de eerste noodtoestand in het land in 2020 maar richten consumenten hun aandacht op andere producten vanwege dus uiteenlopende redenen zoals angst voor prijsstijgingen en gebrek aan producten maar ook de staking in de transportsector en solidariteit.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.